Στην τελική ευθεία προς τις βουλευτικές εκλογές η ΝΔ προηγείται στην πρόθεση ψήφου του ΣΥΡΙΖΑ με 5.9% και στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων με διαφορά 6.2%, σύμφωνα με την πανελλαδική δημοσκόπηση της Opinion Poll για το TheTOC.


Πιο συγκεκριμένα, τα κόμματα εμφανίζονται με τις εξής δημοσκοπικές επιδόσεις: ΝΔ 31.1%, ΣΥΡΙΖΑ 25.2%, ΠΑΣΟΚ 9.6%, Κ.Κ.Ε 5.1%, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 4.1%, ΜΕΡΑ 25 3.2% , ΕΛΛΗΝΕΣ 3.1%, ΕΘΝΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ 1%, ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ 1%, ΑΛΛΟ 2.1%, ΛΕΥΚΟ/ΑΚΥΡΟ 1.1%, ΑΠΟΧΗ 3.1% και ως αναποφάσιστοι εμφανίζεται το 10.3%.

Στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων τα ποσοστά διαμορφώνονται: ΝΔ 32.5%, ΣΥΡΙΖΑ 26.3%, ΠΑΣΟΚ 10%, Κ.Κ.Ε 5.3%, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 4.3%, ΜΕΡΑ 25 3.3%, ΕΛΛΗΝΕΣ 3.2%, ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ 1%, ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ 1% , ΑΛΛΟ 2.2% και οι αναποφάσιστοι είναι το 10.8%.

Δημοσκόπηση Opinion Poll – Συμπεράσματα για τις εκλογικές αναμετρήσεις
Με βάση τα αποτελέσματα της μεγάλης δημοσκόπησης της Opinion Poll για το TheTOC, υπάρχει περιθώριο για κυβέρνηση συνεργασίας μετά τις κάλπες της απλής αναλογικής; Πόσο εφικτή είναι η αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μετά τις δεύτερες εκλογές.

Η απάντηση είναι η εξής: Με βάση τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, που δίνει διαφορά 5,9% στην πρόθεση ψήφου και 6,2% με αναγωγή επί των εγκύρων υπέρ της Νέας Δημοκρατίας για τις κάλπες της απλής αναλογικής, δεν υπάρχει περιθώριο για καμία κυβέρνηση συνεργασίας. Πολύ απλά τα κουκιά δεν βγαίνουν…

Ούτε για κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ, ούτε για “προοδευτική κυβέρνηση” που λέει ο Αλέξης Τσίπρας, με τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και του Γιάνη Βαρουφάκη. Αντίθετα η Νέα Δημοκρατία μπορεί να ελπίζει να κατακτήσει την αυτοδυναμία στις δεύτερες εκλογές με την ενισχυμένη αναλογική, έστω και αν το αποτέλεσμα είναι οριακό.

Οι έδρες για τις κάλπες με την απλή αναλογική
Ν.Δ 112

ΣΥΡΙΖΑ 95

ΠΑΣΟΚ 34

Κ.Κ.Ε 19

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 16

ΜΕΡΑ 25 14 –

ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΘΝΙΚΟ ΚΟΜΜΑ 10

Δηλαδή με βάση αυτά τα νούμερα και αυτή την κατανομή των εδρών, δεν προκύπτει ούτε κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ, αφού μαζί έχουν μόλις 146 έδρες, ενώ δεν μπορεί να σχηματιστεί ούτε προοδευτική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΜΕΡΑ25, αφού μαζί τα 3 κόμματα- αφήνουμε απ΄έξω ότι κανείς δεν θέλει να συνεργαστεί με τον Γιάνη Βαρουφάκη, ούτε ο κ. Βαρουφάκης με τον κ. Τσίπρα- έχουν μόλις 143 έδρες.

Οι εκλογές με την ενισχυμένη αναλογική και η αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας
Με βάση τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης για τις δεύτερες εκλογές, που είναι μαθηματικώς βέβαιες, η Νέα Δημοκρατία πλησιάζει την αυτοδυναμία, αφού το ποσοστό της, σε συνδυασμό με τα κόμματα που μένουν εκτός Βουλής, της δίνει από 149 έως και 151 έδρες.

Η εκτίμηση και ο υπολογισμός έγινε και πάλι με την κατανομή των αναποφάσιστων και με ορισμένες παραδοχές- γι΄αυτό χρειάζεται επιφύλαξη για το ακριβές αποτέλεσμα- για το ποσοστό των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής.

Ν.Δ 149

ΣΥΡΙΖΑ 85

ΠΑΣΟΚ 26

Κ.Κ.Ε 16

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 9

ΜΕΡΑ 25 8 –

ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΘΝΙΚΟ ΚΟΜΜΑ 7