«Οι πολίτες δικαιούνται συνεχώς το καλύτερο», τόνισε μιλώντας στο «Π» ο δήμαρχος Χαϊδαρίου Βαγγέλης Ντηνιακός, αναφερόμενος στον απολογισμό της θητείας του αλλά και στους στόχους για την επόμενη πενταετία.

Σε μία από τις πρώτες συνεντεύξεις σας, είχατε πει ότι το «Χαϊδάρι θέλετε να γίνει ξανά σημείο αναφοράς στη Δυτική Αθήνα». Θεωρείτε ότι σήμερα έχει επιτευχθεί αυτός ο στόχος;

Πετύχαμε το Χαϊδάρι να γίνει σημείο αναφοράς για τη μεθοδικότητα, τον σωστό προγραμματισμό και τη βούληση για μεγάλες αλλαγές. Ένα σημείο αναφοράς για το πώς μια πόλη, από την απαξία και τη στασιμότητα, μπορεί μέσα σε μία τετραετία να μπει σε τροχιά προόδου και ανάπτυξης. Όμως, φυσικά και δεν αρκεί να μένουμε σε ό,τι πετυχαίνουμε. Οι πολίτες δικαιούνται συνεχώς το καλύτερο και στην κατεύθυνση αυτή συνεχίζουμε να εργαζόμαστε.

Κάνοντας έναν απολογισμό τι έχετε πετύχει, ως διοίκηση, μέχρι σήμερα;

Η κατάσταση που βρήκαμε όταν παραλάβαμε τον δήμο ήταν απογοητευτική. Δεν υπήρχε κανένα έργο σε εξέλιξη ή έστω ώριμο για δημοπράτηση, ενώ κάποια έργα είχαν απενταχθεί λόγω ελλιπούς προετοιμασίας της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής. Το καθήκον που είχαμε, λοιπόν, ήταν να κάνουμε τη δουλειά δύο τετραετιών μέσα σε μία. Αρχικά, να νοικοκυρέψουμε τα οικονομικά του δήμου, που βρίσκονταν στο σημείο μηδέν. Στη συνέχεια, να καταρτίσουμε τις μελέτες για όσα έργα δεν είχαν ήδη απενταχθεί, αλλά και να εξασφαλίσουμε την ένταξη πολλών νέων έργων σε προγράμματα χρηματοδότησης, ώστε να μη χαθούν οι ευρωπαϊκοί πόροι που δικαιούται το Χαϊδάρι από το ΕΣΠΑ, που λήγει φέτος.

Τα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειάς μας είναι αντικειμενικά πολύ θετικά. Μεταξύ άλλων: Δημιουργήσαμε 26 σύγχρονες και ασφαλείς παιδικές χαρές, νέες ή με πλήρη ανακατασκευή των ήδη υπαρχουσών. Εξασφαλίσαμε χρηματοδότηση 3 εκατ. ευρώ από το ΥΜΕΠΕΡΑΑ για την αποκατάσταση του ιστορικού Πύργου Παλατάκι και των όμορων διατηρητέων κτιρίων. Ολοκληρώνονται η βιοκλιματική ανάπλαση της κεντρικής πλατείας του Δάσους, η ανάπλαση της οδού Φαβιέρου, η ανακατασκευή του 3ου ΚΑΠΗ και της πλατείας Θεατράκι στη Γρηγορούσα, ενώ επαναλειτούργησε η Δημοτική Συγκοινωνία.

Μια σημαντική παρέμβαση είναι και η δρομολόγηση, εντός του 2023, της αντικατάστασης του συνόλου του δημοτικού οδοφωτισμού με σύγχρονα σώματα τύπου LED. Οι εξελίξεις μάς δικαιώνουν, αφού δεν θα υπήρχε κανένας τρόπος ο δήμος μας τα επόμενα χρόνια να αντέξει το αυξημένο κόστος του οδοφωτισμού, αν δεν είχαμε ενεργήσει έγκαιρα. Σε ό,τι αφορά τον κρίσιμο τομέα της καθαριότητας, υπάρχει μια καθολική αναγνώριση της σημαντικής βελτίωσης της κατάστασης. Παράλληλα, στηρίξαμε ουσιαστικά τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας μέσα από την ενίσχυση των υπαρχουσών κοινωνικών δομών, αλλά και τη δημιουργία μιας νέας πολύ σημαντικής δομής, του «Haidari Hub», που προσφέρει πρόσθετες υπηρεσίες κοινωνικής συνδρομής σε παιδιά και τις οικογένειές τους, εφήβους και νεαρά άτομα, μονογονεϊκές οικογένειες, ΑμεΑ, ηλικιωμένα άτομα που χρήζουν φροντίδας.

Απομένει περίπου μισός χρόνος για την ολοκλήρωση της παρούσας αυτοδιοικητικής θητείας. Τι να περιμένουν οι πολίτες αυτό το διάστημα;

Σίγουρα να μην περιμένουν προεκλογικές φιέστες με μισοτελειωμένα έργα ή την επανάληψη παλαιοκομματικών πρακτικών προηγούμενων διοικήσεων, με αθρόες προσλήψεις και εξαγγελίες δήθεν έργων. Αντίθετα, να περιμένουν ότι θα συνεχίσουμε τη μεθοδική υλοποίηση του προγραμματισμού μας, με την ολοκλήρωση των έργων που προανέφερα αλλά και τη δημοπράτηση νέων.

Ποιοι είναι οι στόχοι της επόμενης πενταετίας, αν σας επανεκλέξουν οι δημότες σας;

Έχουμε ήδη διασφαλίσει τους πόρους για δύο μεγάλες αστικές αναπλάσεις που θα υλοποιηθούν κατά την προσεχή θητεία. Η μία αφορά τον πιο κεντρικό δρόμο της πόλης, την οδό Στρ. Καραϊσκάκη, και τις συνοικίες της Αστυθέας και του Ελαιώνα, με χρηματοδότηση 4.300.000 ευρώ από την Περιφέρεια. Η άλλη θα καλύψει την περιοχή πάνω από την οδό Καραϊσκάκη μέχρι τη συνοικία Κουνέλια. Πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο αστικής ανάπλασης που έχει ποτέ σχεδιαστεί στο Χαϊδάρι, με χρηματοδότηση 8.800.000 ευρώ από το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».

Συνολικά μιλώντας, στόχος μας είναι να κάνουμε ξανά το Χαϊδάρι πρότυπο σε όλη την Αττική, όπως προσδοκούν οι συμπολίτες μας. Η πόλη μας και ολόκληρη η Δυτική Αθήνα δικαιούνται μεγαλύτερη στήριξη από την κεντρική εξουσία, ώστε να καλυφθεί η υστέρηση που υπάρχει στην ανάπτυξη και στην ποιότητα ζωής συγκριτικά με άλλους πιο προνομιούχους δήμους του Λεκανοπεδίου. Η διόρθωση αυτής της διαχρονικής αδικίας προς την περιοχή μας είναι το μεγάλο μας όραμα.

Σε συνδυασμό με την εντατικοποίηση των δράσεων και των παρεμβάσεων που ήδη υλοποιούμε στην καθαριότητα, στον οδοφωτισμό, στη σχολική στέγη, στην τοπική οικονομία ή στο κοινωνικό μας έργο, δημιουργούμε το πλαίσιο της πολιτικής μας πρότασης προς τους δημότες του Χαϊδαρίου. Όλα τα παραπάνω θα κριθούν στις κάλπες του ερχόμενου Οκτωβρίου με ένα ξεκάθαρο δίλημμα. Συνεχίζουμε την πορεία προόδου και ανάπτυξης της πόλης μας ή επιστρέφουμε στο παρελθόν της στασιμότητας και της μιζέριας; Είμαι βέβαιος ότι οι πολίτες θα δώσουν την απάντησή τους για μια πόλη ζωντανή, ανοιχτή και όμορφη, για έναν δήμο για τον οποίο θα είναι υπερήφανοι.

 

Συνέντευξη στον Γιώργο Λαιμό

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο