Την πρώτη τηλεοπτική συνέντευξη μετά την προκήρυξη των εθνικών εκλογών, δίνει απόψε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha και τον δημοσιογράφο Αντώνη Σρόιτερ, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.


Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαντά σε ερωτήσεις για τους εκλογικούς του στόχους στην κάλπη της 21ης Μαΐου, την πορεία της  οικονομίας, το πρόγραμμα που προτείνει για την επόμενη τετραετία, τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στο Δημόσιο, την στήριξη των νέων, τα ελληνοτουρκικά και τις εθνικές κινήσεις στην γεωπολιτική σκακιέρα.

Ερωτηθείς για τα αποτελέσματα των πρώτων δημοσκοπήσεων ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι σπανίως τις κοιτάει κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου και πρόσθεσε ότι τα Τέμπη ήταν ένα μεγάλο σοκ, υπήρξε προσωρινή φθορά αλλά τώρα που βλέπουμε τα πραγματικά διλήμματα ο κόσμος συσπειρώνεται γύρω από τη ΝΔ.

Το σενάριο της κυβέρνησης ηττημένων, το αναδεικνύουμε για να δείξουμε τη δομική αδυναμία της απλής αναλογικής είπε επίσης ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι ο κ. Τσίπρας δεν έχει αποκηρύξει ακόμα τον Βαρουφάκη. «Είναι αδιανόητο να παίζουν μονόπολι. Να βάλουμε μια τελεία σε αυτά τα σενάρια».

Προσωπικά, πρόσθεσε, δεν συζητά κανένα σενάριο κυβέρνησης ανοχής. Μόνος μας στόχος είναι μια αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ.

Ερωτηθείς αν θα καταθέσει άμεσα τη διερευνητική εντολή που θα λάβει ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Θα σεβαστώ το Σύνταγμα. Θα παραλάβω την εντολή που έχει εμπιστευθεί ο ελληνικός λαός και αν θα γίνουν συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς θα το δούμε αμέσως μετά τις εκλογές».

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε επίσης ότι ενόψει της πρώτης κάλπης πρέπει να γίνει ντιμπέιτ με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς.

Σημείωσε ότι απαιτούνται δύο τετραετίες για να μπορέσει να αλλάξει η χώρα και να «γίνουμε Ευρώπη». Στο ερώτημα εάν μετά από δύο τετραετίες ένας πρωθυπουργός κλείνει τον κύκλο του, απάντησε «μπορεί και ναι, μπορεί και όχι».

Με αφορμή την υπόθεση Γεωργούλη σημείωσε ότι ήταν πολύ προσεκτικός με την υπόθεση και δεν καταδίκασε έναν ολόκληρο πολιτικό χώρο, όπως έπραξε ο ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ κάτι για το οποίο εμφανίστηκε βέβαιος ότι ήταν στρατηγική.

Ο κ. Μητσοτάκης αποκάλυψε ότι θα προτείνει να εκλέγονται οι ευρωβουλευτές με λίστα. «Πρέπει να πάμε σε ένα αντιστάρ σύστεμ» είπε, αποκαλύπτοντας ότι έχει κλείσει με αυτή τη λογική και το ψηφοδέλτιο Επικρατείας. «Μπορεί να δείτε πολιτικούς, εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών, αλλά μπορεί και να χρειαστεί να γκουγκλάρετε για να δείτε ποιοι είναι» είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρωθυπουργός ξακαθάρισε επίσης ότι ο ίδιος προσωπικά και το κόμμα του η Νέα Δημοκρατία. δεν πρόκειται να συναινέσει σε μια κυβέρνηση με άλλον πρωθυπουργό. Το έχουμε πει σε όλους τους τόνους ότι στις εκλογές ψηφίζουμε για κυβέρνηση και πρωθυπουργό.

Αναφερόμενος στην πορεία της οικονομίας επανέλανβε ότι με κυβέρνηση ΝΔ μέχρι το τέλος του έτους θα επιτευχθεί η επενδυτική βαθμίδα. Το πρόγραμμα του Τσίπρα οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε νέο μνημόνιο. «Αναρωτιέμαι αν θέλουμε να χύσουμε την καρδάρα με το γάλα» σημείωσε χαρακτηριστικά και υπογράμμισε ότι ο οι υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ ξεπερνούν τα 45 δισ ευρώ.

Θα αυξήσουμε το αφορολόγητο κατά 1.000 ευρώ για τις οικογένειες με παιδιά