Μια παρεμβατική κίνηση, η οποία αποσκοπεί στο να αυξήσει την επιρροή της υπόθεσης καταγγελιών τηλεφωνικών υποκλοπών στην πρόθεση ψήφου, φαίνεται να σχεδιάζει εν μέσω επίσημης προεκλογικής περιόδου, ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) Χρήστος Ράμμος.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας «Πρώτο Θέμα», ο κ. Ράμμος θα πραγματοποιήσει αύριο Τετάρτη 26 Απριλίου συνεδρίαση της Ολομέλειας της ΑΔΑΕ, με θέματα ημερήσιας διάταξης:

α) την εκ μέρους της Ανεξάρτητης Αρχής, κλήση σε απολογία του επικεφαλής της ΕΥΠ Πρέσβη Θεμιστοκλή Δεμίρη, και την επιβολή κυρώσεων σε αυτόν, για παράλειψη παροχής προς την ΑΔΑΕ, στοιχείων τα οποία η τελευταία του ζήτησε αρμοδίως σχετικά με το ζήτημα των καταγγελλόμενων παρακολουθήσεων, και

β) πιθανόν, την υποβολή αιτήματος για εξηγήσεις, προς άλλες κυβερνητικές υπηρεσίες οι οποίες φέρονται να ευθύνονται για υποκλοπές με χρήση παράνομου λογισμικού.

Να σημειώσουμε ότι πράγματι σύμφωνα με το ν. 3115/2003, «σε περίπτωση παραβάσεως της κείμενης με το απόρρητο των επικοινωνιών ή τους όρους και τις διαδικασίες άρσης αυτού, η ανεξάρτητη αρχή δύναται, με ειδικά αιτιολογημένη απόφασή της και ύστερα από παροχή εξηγήσεων των ενδιαφερόμενων, να επιβάλει στο υπαίτιο νομικό ή φυσικό πρόσωπο μία ή περισσότερες από τις παρακάτω κυρώσεις: α. σύσταση για συμμόρφωση σε συγκεκριμένη διάταξη της νομοθεσίας με προειδοποίηση επιβολής κυρώσεων σε περίπτωση υποτροπής, β. πρόστιμο από 15.000 ευρώ έως 1.500.000 ευρώ».

Το ζήτημα ωστόσο φαίνεται να παραβιάζει τον άτυπο κανόνα της θεσμικής “εκεχειρίας” της προεκλογικής περιόδου, πράγμα το οποίο σχολίασαν επικριτικά, σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα, τόσο πολιτικοί, όσο και νομικοί κύκλοι.