Ο Μανώλης Χριστοδουλάκης, πρώην γραμματέας του ΠΑΣΟΚ και υποψήφιος βουλευτής Ανατολικής Αττικής, εκτιμά ότι «υπάρχει ένας τοξικός δικομματισμός που τρέφεται από την ακραία πόλωση» και πάει ένα βήμα πιο πέρα, λέγοντας ότι «τίποτα δεν αποκλείει να δούμε ακόμα συνεργασία μεταξύ των δύο, αν πρέπει να εξυπηρετηθούν τυχοδιωκτικές πολιτικές επιδιώξεις»

Για ακόμη μία φορά, η πολιτική ζωή του τόπου δηλητηριάστηκε. Πώς κρίνετε την τροπή που έχει πάρει η καταγγελία για την υπόθεση του Αλέξη Γεωργούλη;

Το ΠΑΣΟΚ δεν θέλει να δώσει πολιτική διάσταση στο ζήτημα. Είναι καθαρά μια ποινική υπόθεση. Ο μόνος που πολιτικοποίησε το ζήτημα είναι ο ίδιος ο κ. Γεωργούλης, ο οποίος στη δήλωσή του ανέφερε πως ο λόγος που γίνεται όλο αυτό είναι επειδή η καταγγέλλουσα είναι, πλέον, στέλεχος του ΠΑΣΟΚ.Η καταγγέλλουσα επέλεξε τον απόλυτα θεσμικό, αξιοπρεπή και διακριτικό δρόμο της επίσημης καταγγελίας στις βελγικές αρχές και της αναμονής της έρευνάς τους.Δυστυχώς, ο τρόπος που εκτέθηκε στον δημόσιο διάλογο η προσωπική ζωή της καταγγέλλουσας, καθώς και τα προσωπικά της στοιχεία, είναι το μεγαλύτερο αντικίνητρο για οποιαδήποτε γυναίκα σήμερα που βιώνει αντίστοιχα περιστατικά να βρει τη δύναμη να τα καταγγείλει.

Οφείλουμε να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, ώστε να ενθαρρύνουμε όλες τις να μιλούν. Το να κρεμάμε στα μανταλάκια τις προσωπικές τους ζωές, με χυδαίες προεκτάσεις, αποτελεί μείζον πρόβλημα και αφορά ένα ζήτημα κοινωνικό, υπερκομματικό και μη πολιτικό.

Με την τροπή που έχει πάρει η πολιτική αντιπαράθεση, υπάρχουν ακόμη προϋποθέσεις για να σχηματισθεί κυβέρνηση συνεργασίας;

Υπάρχει ένα τοξικός δικομματισμός που τρέφεται από την ακραία πόλωση. Ο ασύμμετρος διχασμός κράτα από τα σωληνάκια αυτό το τοξικό πολιτικό περιβάλλον. Συκοφαντίες, λαϊκισμός και αλα καρτ ερμηνεία της αλήθειας είναι η καθημερινότητα ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Παρ’ όλα αυτά, εκτιμώ ότι τίποτα δεν αποκλείει να δούμε ακόμα συνεργασία μεταξύ των δύο, αν πρέπει να εξυπηρετηθούν τυχοδιωκτικές πολιτικές επιδιώξεις. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, το ΠΑΣΟΚ έχει χαράξει μια ξεκάθαρη στάση που καθορίζεται από τη συνέπεια. Εμείς αισθανόμαστε αυτοπεποίθηση να συζητήσουμε, γιατί στο μυαλό μας είναι το δημόσιο συμφέρον. Δεν μας δένει και δεν μας κρατά τίποτα. Άλλοι στο μυαλό τους έχουν τις εντολές της διαπλοκής και της ολιγαρχίας.

Γιατί επιμένετε ως κόμμα να σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας μετάτον πρώτο γύρο;

Πρώτο μέλημά μας είναι η χώρα, το συμφέρον των πολιτών. Μόνο εργαλείο για να υπηρετήσουμε τον στόχο είναι οι πολιτικές μέσα από προγραμματικές συγκλίσεις, πάντα στο φως της ημέρας. Δεν μας ενδιαφέρουν παιχνίδια εντυπώσεων. Λέμε ότι η χώρα πρέπει να κυβερνηθεί και όχι να γίνει κλοτσοσκούφι των φιλοδοξιών και των ματαιοδοξιών Μητσοτάκη και Τσίπρα. Ο κ. Μητσοτάκης απαξιώνει την εντολή των πολιτών και μιλά από τώρα για δεύτερη κάλπη. Ακούς στελέχη της ΝΔ να μιλούν για δεύτερο γύρο λες και έχει αλλάξει το πολίτευμα της χώρας. Το ΠΑΣΟΚ μέσα σε όλα αυτά θα σταθεί με ευθύνη και χωρίς ηθικές εκπτώσεις για να υπηρετήσει τον τόπο. Και ζητάμε μια ισχυρή εντολή από τον ελληνικό λαό για να το κάνουμε. Φυσικά στην πρώτη εκλογή, γιατί δεν υπάρχει εκ των προτέρων «καμένη» λαϊκή ετυμηγορία.

Μπορεί το ΠΑΣΟΚ να σηκώσει το ιδεολογικό-πολιτικό βάρος μιας νέας κυβερνητικής συνεργασίας με τη ΝΔ ;

Όπως σας είπα, θα σταθούμε με αίσθημα εθνικής ευθύνης αλλά και πίστη στις αρχές και τις αξίες της προοδευτικής παράταξης. Ζητάμε αυτή την ισχυρή εντολή, να είμαστε οι πραγματικοί νικητές των εκλογών. Αυτή θα είναι πρωτίστως μια ισχυρή εντολή να μείνουμε πιστοί στους στόχους που έχουμε βάλει για πολιτικές που αφορούν μια ισχυρή δημόσια παιδεία, που θα καταπολεμήσουν την ακρίβεια και θα προστατεύσουν το λαϊκό εισόδημα, για διαφάνεια και τερματισμό του κράτους των κολλητών. Θα συμφωνήσει η ΝΔ ή ο ΣΥΡΙΖΑ στα κρίσιμα θέματα αυτά; Εκεί θα πρέπει να απευθύνετε το ερώτημα μάλλον. Εμείς είμαστε απόλυτα πεπεισμένοι για τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει η χώρα.Το ΠΑΣΟΚ δεν θα μπει στη διαδικασία συζήτησης με κανέναν για να υπηρετηθούν αλλότριοι στόχοι και συμφέροντα. Μόνος οδηγός μας είναι το συμφέρον του ελληνικού λαού. Η επόμενη μέρα με ένα ισχυρό ΠΑΣΟΚ δεν περιλαμβάνει κολλητούς και ακρίδες που απομυζούν το δημόσιο χρήμα.

Πώς εξηγείται η άνοδος της Ακροδεξιάς στο εκλογικό σκηνικό της χώρας και πώς σχολιάζετε τον τρόπο με τον οποίο επιχειρήθηκε από την κυβέρνηση το «μπλόκο» στο ακροδεξιό μόρφωμα;

Η κυβέρνηση, από δεξιοτέχνης στις τροπολογίες που υπηρετούσαν τα συμφέροντά της, δεν μπορεί καν να διαμορφώσει μια ρύθμιση που αντέχει μια μέρα. Προχειρότητα που εκθέτει τη χώρα αλλά και τους στόχους του δημοκρατικού τόξου. Το ΠΑΣΟΚ για μία ακόμα φορά στάθηκε με ευθύνη και επιτέλεσε το καθήκον του χωρίς αστερίσκους.

Πώς προσδιορίζεται η ισχυρή λαϊκή εντολή που ζητάει το ΠΑΣΟΚ και τι θα σημαίνει για το κόμμα σας,αν την επόμενη μέρα το ποσοστό που θα λάβετε δεν θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες σας;

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με ξεκάθαρο τρόπο έθεσε τον στόχο και το διακύβευμα των εκλογών. Ισχυρό διψήφιο ποσοστό για να ανοίξουμε μια συζήτηση συνεργασιών με προγραμματικές συγκλίσεις. Σε άλλη περίπτωση θα υπηρετήσουμε με συνέπεια τη χώρα από τη θέση της αντιπολίτευσης. Να είστε βέβαιος όμως ότι το ΠΑΣΟΚ θα είναι ο πραγματικός νικητής των εκλογών, με μια ισχυρή εντολή να πρωταγωνιστήσει στην αλλαγή που επιζητά ο τόπος.

 

Συνέντευξη στον Αντώνη Ι. Αντωνόπουλο

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο