«Πεπεισμένος για την πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ στις επερχόμενες εκλογές» δηλώνει ο υποψήφιος στον Βόρειο Τομέα Αθηνών, Δημήτρης Σακελλάρης, καθώς, «πείθει πως μια άλλη πολιτική, που θα αφορά τους πολλούς, είναι εφικτή και άμεσα εφαρμόσιμη».

Πιστεύει, δε, πως μετεκλογικά τα κόμματα της Κεντροαριστεράς θα βρεθούν σε «δίλημμα αμείλικτο: Προοδευτική διακυβέρνηση ή άλλη μία τετραετία Μητσοτάκη. Ισχυρό κοινωνικό κράτος και κράτος δικαίου ή Μητσοτάκης;».

Πολλές συζητήσεις γίνονται για κυβερνητικές συνεργασίες. Στην ευρύτερη Κεντροαριστερά (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ΜέΡΑ25), επικρατεί πολεμικό κλίμα. Είναι δυνατόν να υπάρξει κάποια σύγκλιση μετεκλογικά και σε ποια θέματα;

Είναι ως έναν βαθμό λογικό, κόμματα που ανήκουν στην κοινή προοδευτική όχθη, προεκλογικά, να εμφανίζουν ανταγωνιστική στρατηγική μεταξύ τους, ακριβώς επειδή ως έναν βαθμό απευθύνονται σε κοινό ακροατήριο. Αρκεί να υπάρχει ένα μέτρο.

Αρκεί, στην προσπάθεια προσέλκυσης ψηφοφόρων, να μη δυναμιτίζεται η δυνατότητα της μετεκλογικής πολιτικής και προγραμματικής συνεργασίας. Αρκεί να μην καταλήγει ένα προοδευτικό ή και αριστερό κόμμα, με τη στάση του, στο τέλοςνα αποτελεί τον «αριστερό ψάλτη της Δεξιάς». Πριν από τις τελικές αποφάσεις, όμως, μεσολαβεί μια σπουδαία διαδικασία. Η διαδικασία των εκλογών. Ο κυρίαρχος λαός θα έχει δώσει την ετυμηγορία του και θα πρέπει να γίνει σεβαστή. Όλοι τους τότε θα αναμετρηθούν με την ιστορία τους και με την πραγματικότητα. Το δίλημμα θα είναι αμείλικτο: Προοδευτική διακυβέρνηση ή άλλη μία τετραετία Μητσοτάκη. Ισχυρό κοινωνικό κράτος και κράτος δικαίου ή Μητσοτάκης;

Αποκλείετε μια «κυβέρνηση ηττημένων», αν ο ΣΥΡΙΖΑ έρθει δεύτερος. Αν, όμως, «τα κουκιά βγαίνουν», γιατί όχι;

Η απλή αναλογική αποτελεί το αυθεντικότερο εκλογικό σύστημα αποτύπωσης της πραγματικής βούλησης του λαού. Κυβερνήσεις ηττημένων ίσως να είχαμε στις περιπτώσεις των εκλογικών συστημάτων ενισχυμένης αναλογικής με τα χαριστικά μπόνους εδρών, καθώς τότε σχηματίζονταν αυτοδύναμες κυβερνήσεις με ποσοστά πολύ χαμηλότερα του 40% και το 60%-65% του εκλογικού σώματος είχε άλλη προτίμηση.

Ωστόσο είναι σαφές ότι η απλή αναλογική ξενίζει, κακώς, αρκετούς. Ως εκ τούτου η πρωτιά, έστω και με μία ψήφο, προσφέρει, αν θέλετε, και το «ηθικό δικαίωμα» σχηματισμού κυβέρνησης, με κορμό το πρώτο κόμμα. Σε μια περίοδο με πολλές προκλήσεις και κρίσεις που ήδη βιώνουμε, είναι σημαντικό να στερείς από τη δεξιά παράταξη πολέμια της απλής αναλογικής επικοινωνιακού τύπου επιχειρήματα. Ωστόσο είμαι πεπεισμένος για την πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ στις επερχόμενες εκλογές,ώστε το ερώτημα που θέσατε να στερείται πραγματικής βάσης.

Θεωρείτε πως, παρά τις δημοσιευόμενες δημοσκοπήσεις, μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να βγει πρώτο κόμμα;

Θεωρώ ότι οι δημοσκοπήσεις στην πρόσφατη πολιτική περίοδο έχουν δύο μεγάλα προβλήματα να αντιμετωπίσουν.

Το πρώτο αφορά το γεγονός ότι η δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ υποεκτιμάται και αυτό επιβεβαιώνεται στις κάλπες που ακολουθούν, όπως συνέβη και στις εθνικές εκλογές του 2019. Το δεύτερο αφορά το γεγονός ότι, με την παραδοσιακή μεθοδολογία και τα εργαλεία που χρησιμοποιούν, αδυνατούν να πιάσουν τον σφυγμό μια νέας κοινωνικής αλλά και πολιτικής διαστρωμάτωσης.

Το εκλογικό σώμα εκτιμώ ότι στη συμπεριφορά του εμφανίζει λιγότερες «βεβαιότητες», ριζοσπαστικοποιείται, όχι πάντα προς την προοδευτική όχθη, και τελικά εκφράζεται λίγο πριν την κάλπη. Ωστόσο, «Κυριακή κοντή γιορτή». Την 21η Μαΐου, ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να είναι πρώτο κόμμα, πείθοντας και με τον προγραμματικό του λόγο ότι μια άλλη πολιτική, που θα αφορά τους πολλούς, είναι εφικτή και άμεσα εφαρμόσιμη.

Οι δυσαρέσκειες που δημιούργησε ο ΣΥΡΙΖΑ, κατά την πρώτη του διακυβέρνηση, σε συνταξιούχους και μεσαία τάξη κρίνετε πως έχουν λειανθεί; Έχετε κάνει την αυτοκριτική σας;

Η αυτοκριτική ποτέ δεν είναι αρκετή. Αυτό που πρέπει να αναδείξουμε είναι ότι αυτήν την περίοδο, χωρίς μνημόνια και δυνάστες πάνω από το κεφάλι μας, μπορούμε να εφαρμόσουμε το δικό μας πρόγραμμα. Στο παρελθόν υπερφορολογούσες ένα τμήμα του πληθυσμού γιατί ήταν κλειστές οι κάνουλες της χρηματοδότησης και του δανεισμού, ενώ την ίδια στιγμή αντιμετώπιζες μια εκτεταμένη ανθρωπιστική κρίση.

Ωστόσο, κατορθώσαμε να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια και σήμερα να διεκδικούμε τη δυνατότητα να εφαρμόσουμε το δικό μας πολιτικό πρόγραμμα, που έχει ως προτεραιότητα την πραγματική οικονομία, τον κόσμο της εργασίας και ασφαλώς τη μεσαία αλλά και τις ασθενέστερες κοινωνικές τάξεις. Άλλωστε, οι δεσμεύσεις μας για σημαντική αύξηση του αφορολόγητου ορίου για όλους –μισθωτούς και ελεύθερους επαγγελματίες στα 10.000 ευρώ–, όπως και η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, αυτόν τον σκοπό υπηρετούν.

Αν ευοδωθούν οι πολιτικές σας στοχεύσεις, ποιες θα είναι οι άμεσες πολιτικές προτεραιότητές, στις πρώτες 100 ημέρες μιας προοδευτικής διακυβέρνησης;

Αύξηση εισοδημάτων και μισθών, μείωση τιμών και αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας, ρύθμιση χρεών και αναστολή των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, επαγγελματικής στέγης και αγροτικής γης, μέχρι να εφαρμοστεί η νομοθετική πρότασή μας για τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους και την προστασία της ακίνητης περιουσίας. Ρύθμιση της τιμής ενέργειας με την επιβολή πλαφόν και κανόνων στην αντίστοιχη «αγορά», μείωση της έμμεσης φορολογίας σε ΦΠΑ και ΕΦΚ.

 

Συνέντευξη στον Γιάννη Παργινό

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο