Στις 8 το βράδυ θα γίνει η ανακήρυξη των συνδυασμών των κομμάτων που θα μετάσχουν στις εκλογές της 21ης Μαΐου, όπως ενημέρωσε ο Άρειος Πάγος.

«Η ανακήρυξη των συνδυασμών και των υποψήφιων αυτών θα γίνει σήμερα, 2/5/2023, στις 20:00, στο ακροατήριο του Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου (1ος όροφος, ακροατήριο 102). Επισημαίνουμε ότι, λόγω της χωρητικότητας του ακροατηρίου, 2 μόνο εκπρόσωποι από κάθε συνδυασμό μπορούν να εισέλθουν στο κτίριο. Η είσοδος του Αρείου Πάγου θα ανοίξει από τις 19:00», αναφέρει ο Άρειος Πάγος.

Το ενδιαφέρον της απόφασης της ολομέλειας του Α1 τμήματος του Αρείου Πάγου είναι εάν αποφασίσει την κάθοδο ή μη στις εκλογές του κόμματος «Έλληνες» του Ηλία Κασιδιάρη και του «ΕΑΝ», του Αν. Κανελλόπουλου.

Κανείς δεν γνωρίζει τι θα προκύψει από τη διάσκεψη της ολομέλειας του Α1 τμήματος του Αρείου Πάγου. Ορισμένες εκτιμήσεις προδικάζουν απαγόρευση του κόμματος Κασιδιάρη, ενώ διχάζονται ως προς την τύχη του κόμματος Κανελλόπουλου.

Σημειώνεται ότι σε υπομνήματα που κατέθεσαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ζητείται να απαγορευθεί η κάθοδος στο κόμμα Κασιδιάρη, για τον οποίο έχουν προσκομίσει στοιχεία ότι είναι ο πραγματικός αρχηγός του κόμματος, κάτι που αντίκειται στη νομοθετική ρύθμιση που ψήφισαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και η οποία προβλέπει τη μη συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία εμφανών ή αφανών μελών που έχουν καταδικαστεί (έστω και πρωτοδίκως) για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση.

Από την πλευρά του, ωστόσο, το ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει ότι πρέπει να εξεταστεί και το σενάριο να παίζει σε «διπλό ταμπλό» ο Ηλίας Κασιδιάρης, ήτοι να εμπλέκεται και στο κόμμα του πρώην αρεοπαγίτη Αν. Κανελλόπουλου.

«Έχουμε σοβαρότατες ενδείξεις για αυτό το σενάριο. Και δεν το έχει προβλέψει κανένα άλλο κόμμα εκτός από το ΠΑΣΟΚ στο υπόμνημά του, το οποίο υπογράφει ο πληρεξούσιος δικηγόρος κ. Αλιβιζάτος. Η Νέα Δημοκρατία στο ελλιπές υπόμνημα που κατέθεσε αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο αυτό, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατέθεσε καν υπόμνημα. Εάν σήμερα έχουμε μία άλλη εξέλιξη, έχουν ευθύνες η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν έχουν σοβαρά θεσμικά αντανακλαστικά. Ο Κασιδιάρης μπορεί να παρουσίασε μία εικονική σύγκρουση με τον Κανελλόπουλο, να ξαναγύρισε στο κόμμα του και να έβαλε έναν Ταξίαρχο αρχηγό και όταν κοπεί το κόμμα Έλληνες να πει “Ψηφίστε Κανελλόπουλο”. Αυτό το ενδεχόμενο το έχουμε καλύψει μόνο εμείς» είπε ο Παναγιώτης Δουδωνής, γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού και επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, στον Real fm.

Σημειώνεται ότι οι αποψινές αποφάσεις του Α1 τμήματος του Αρείου Πάγου αφορούν στην υποψηφιότητα των κομμάτων μόνο για την κάλπη της 21ης Μαΐου. Εφόσον υπάρξει νέος γύρος εκλογών, τότε όλα τα κόμματα θα κριθούν από την αρχή σε νέα διαδικασία, ακόμη και αυτά που έχουν ήδη «κοπεί».

Ψηφοφόροι Κασιδιάρη: Περισσότερο προς ΣΥΡΙΖΑ, πολύ χαμηλά τα ποσοστά διασποράς προς ΝΔ
Εν αναμονή της απόφασης του Αρείου Πάγου, κλιμακώνεται η «μάχη» για τις ψήφους της ακροδεξιάς.

Ο διευθύνων σύμβουλος της MRB Δημήτρης Μαύρος, μιλώντας στην ΕΡΤ, εξήγησε πού αναμένει να κατευθυνθούν οι ψηφοφόροι του κόμματος Κασιδιάρη, οι οποίοι στις δημοσκοπήσεις εμφανίζονται αρκετά πάνω από το όριο του 3%.

«Τους ψηφοφόρους των “Ελλήνων” είχαμε κάνει μια απόπειρα κάποια στιγμή να μετρήσουμε προς τα πού θα πάνε, σε περίπτωση που δεν κατέβαινε στις εκλογές το κόμμα Κασιδιάρη. Εκεί φαινόταν, λοιπόν, ότι οι περισσότεροι εξ αυτών δεν ήξεραν πού θα πάνε, σε ποσοστό 60%. Ένα 20% δήλωνε ότι θα πήγαινε σε άλλα πολύ μικρά κόμματα, και υπήρχε μετά και μια διασπορά ποσοστών στα μεγαλύτερα κόμματα. Η διασπορά προς τη ΝΔ ήταν από τα μικρότερα ποσοστά, γιατί μάλλον θεωρούν ότι η Νέα Δημοκρατία είναι το κόμμα που τους “τιμωρεί”. Οι περισσότεροι θα πήγαιναν στον κ. Βελόπουλο, και το αμέσως επόμενο ποσοστό πήγαινε στον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό δεν ξέρουμε πώς θα διαμορφωθεί τώρα», τόνισε ο κ. Μαύρος.

«Το πρώτο που διαισθάνομαι είναι ότι οι ερωτώμενοι (σ.σ.: οι ψηφοφόροι των “Ελλήνων”) θα είναι σε αμηχανία, γιατί δεν ξέρω πόσοι θα ενημερωθούν με το… καλημέρα ότι το κόμμα “Έλληνες” δεν είναι διαθέσιμο πια. Ενέχει τον κίνδυνο να πάρουμε απαντήσεις “εγώ θα ψηφίσω… Έλληνες”, κι αυτό το φοβάμαι», πρόσθεσε ο διευθύνων σύμβουλος της MRB.

«Πυρά» Μητσοτάκη σε Τσίπρα για τις ψήφους της ακροδεξιάς
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο Open, κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι ψαρεύει σε θολά νερά με στόχο τις ψήφους Κασιδιάρη.

«Τα ακραία στοιχεία όλοι ψαρεύουν. Και ο κ. Τσίπρας ψαρεύει. Βεβαίως θέλουν να πάρουν τις ψήφους Κασιδιάρη. Ο κ. Τσίπρας δεν τόλμησε να καταθέσει υπόμνημα στον Άρειο Πάγο ότι το κόμμα των φονιάδων και του μαχαιροβγάλτη δεν πρέπει να είναι στη Βουλή. Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατέθεσε υπόμνημα; Γιατί το παίζει δίπορτο. Εγώ βλέπω ουκ ολίγες αναρτήσεις στο διαδίκτυο ότι “αφού μας κόβετε θα ψηφίσουμε Τσίπρα”. Εκτιμώ ότι η δικαιοσύνη θα κάνει τη δουλειά της. Ρωτήστε αύριο τον ΣΥΡΙΖΑ πώς θα αισθάνεται αν κοπεί το κόμμα Κασιδιάρη», είπε ο Κ. Μητσοτάκης.

Επίσης, και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, σημείωσε με έμφαση: «Δεν μπορεί μία εγκληματική οργάνωση ναζιστικού τύπου να είναι υποψήφια στις εκλογές για να ξαναμπεί στο ελληνικό κοινοβούλιο. Το μόνο που μπορώ να καταλάβω είναι ότι ορισμένοι ψαρεύουν στα βρώμικα νερά της ακροδεξιάς εγκληματικής οργάνωσης για να βρουν κάποιες ψήφους στην κάλπη της 21η Μαΐου».