Ο πολιτισμός, η παιδεία, οι τέχνες και τα γράμματα, βρήκαν τη στέγη τους στο Ελληνικό, σε μια ιδιόκτητη και σύγχρονη αίθουσα.

Τα εγκαίνια του νέου Πολιτιστικού Κέντρου Ελληνικού, έγιναν μέσα σε κλίμα βαθειάς συγκίνησης, το βράδυ του Σαββάτου, 29 Απριλίου 2023, παρουσία της σπουδαίας Ακαδημαϊκού Ελένης Γλύκατζη-Αρβελέρ, της οποίας το όνομα δόθηκε στην κεντρική αίθουσα των εκδηλώσεων.

Η απόφαση για την ονοματοδοσία, πάρθηκε – κατόπιν εισήγησης του Δημάρχου Ελληνικού Αργυρούπολης Γιάννη Κωνσταντάτου – ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης και έτσι η αίθουσα απέκτησε μια ακόμη ξεχωριστή τιμή, έχοντας το όνομα της διακεκριμένης ιστορικού που είναι απόλυτα συνυφασμένο με το ελληνικό πνεύμα, τα γράμματα και τις τέχνες και αποτελεί σημείο αναφοράς, τόσο για τον πολιτιστικό αυτό χώρο και τους δημότες μας, όσο και για ολόκληρη την κοινωνία.

Τον αγιασμό, τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης κ.κ. Αντώνιος. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης προβλήθηκε ένα ολιγόλεπτο βίντεο όπου παρουσιάστηκαν τα στάδια υλοποίησης του νέου κτιρίου. Το λόγο, έλαβαν απευθύνοντας χαιρετισμό, ο Εκπρόσωπος του  Προέδρου της Ελληνικής Κυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη και Γενικός Γραμματέας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Κατάρτισης Δια Βίου Μάθησης και Νεολαίας, Γεώργιος Βούτσινος, ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης και η π. Περιφερειάρχης Ρένα Δούρου.

Με αφορμή τα εγκαίνια, ο Περιφερειάρχης Αττικής αναφέρθηκε στη σημαντική Ελληνίδα Ακαδημαϊκό Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ, η οποία με το κύρος και το επιστημονικό της έργο τιμά την Ελλάδα διεθνώς και συνεχάρη το Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο για την απόφασή τους.

Για το εξαιρετικό παράδειγμα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και την αγαστή συνεργασία μεταξύ Α’ και Β’ Βαθμού, μίλησε μεταξύ άλλων, η πρώην Περιφερειάρχης Ρένα Δούρου εκφράζοντας τη σιγουριά ότι και στο επόμενο έργο του Δημάρχου ο ίδιος θα τα καταφέρει.

Το οχτάλεπτο τιμητικό βίντεο που προβλήθηκε προς τιμήν της 97χρονης πορείας της Ελένης Γλύκατζη Αρβελέρ, κατάφερε να μαγνητίσει το κοινό και να σκορπίσει ρίγη συγκίνησης και υπερηφάνειας.

Παίρνοντας το λόγο η ίδια με καθαρή και δυνατή φωνή ευχαρίστησε το Δήμαρχο Γιάννη Κωνσταντάτο και είπε χαρακτηριστικά «Κύριε Δήμαρχε σας ευχαριστώ θερμά γιατί μου χαρίσατε μια γωνιά αθανασίας και αν ρωτήσουν τα παιδιά τι έκανε αυτή η Αρβελέρ που δίνουν το όνομά της θα πω δυο πράγματα απλά. Ότι είμαι δασκάλα και μάνα, τίποτε άλλο περισσότερο». Κλείνοντας επεσήμανε ότι «Δε θα πρέπει ποτέ όχι μόνο να ξεχνάμε τις Αλησμόνητες πατρίδες αλλά και την τραγική μνήμη των ανθρώπων που μας έχουν κάνει σήμερα να είμαστε ελεύθεροι».

Ο Δήμαρχος Ελληνικού Αργυρούπολης Γιάννης Κωνσταντάτος δήλωσε: «Είμαι πολύ συγκινημένος, γιατί καταφέραμε να υλοποιήσουμε μετά από πάρα πολλές δυσκολίες ένα τόσο σημαντικό έργο, κάτι που ζητούσαν οι κάτοικοι του Ελληνικού δεκαετίες, βρίσκεται πλέον στην καρδιά της πόλης, έτοιμο να φιλοξενήσει Πολιτιστικά Τμήματα, Συλλόγους και Φορείς της περιοχής. Ο κόπος και ο αγώνας που κάναμε για να φτάσουμε στην ολοκλήρωση του έργου ήταν μεγάλος και αυτή είναι και η ουσιώδης διαφορά από την ιδέα μέχρι και την αποπεράτωση ενός τέτοιου έργου.  Σήμερα με την ονομασία της αίθουσας σε Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ, δίνουμε συνέχεια στην ιστορία μας, γιατί ίσως, ανάμεσά μας, μπορεί να βρίσκεται το παιδί που θα αναρωτηθεί, θα ψάξει, θα εμπνευστεί από τη μεγάλη μας Ακαδημαϊκό και θα χαράξει τον δικό του δρόμο συνεχίζοντας το τεράστιο έργο της».

Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η στιγμή όταν ανέβηκε η παιδική χορωδία του Ιερού Ναού Αγίας Βαρβάρας Αργυρούπολης, με την οποία δάκρυσε η κυρία Αρβελέρ αλλά και η σπουδαία Μικτή Χορωδία του Δήμου.

Την εκδήλωση παρουσίασε η δημοσιογράφος και υπεύθυνη επικοινωνίας του Δημάρχου Ελληνικού Αργυρούπολης Μάγδα Τσέγκου.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων οι Βουλευτές ΝΔ Διονύσης Χατζηδάκης, Χάρης Θεοχάρης,  Σοφία Βούλτεψη, Μπάμπης Παπαδημητρίου, οι υποψήφιοι Βουλευτές ΝΔ Μαρία Έλλη Κουτσουβέλη, Ντόρα Πάλλη Πετραλιά και Τάσος Γαϊτάνης, οι Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Θεανώ Φωτίου, Γιάννης Μπαλάφας, η Βουλευτής ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Τόνια Αντωνίου και ο Υποψήφιος Βουλευτής ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Παύλος Χρηστίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Τομέα Χρήστος Θεοδωρόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας Ηλίας Γρηγορίου, Αντιδήμαρχοι, Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου, ο διακεκριμένος δημοσιογράφος Μάκης Προβατάς, ο Πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών Παναγιώτης Ροΐλος, η προϊσταμένη Διοικητικής Υποστήριξης στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών Έφη Βασιλοπούλου, η Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών Δήμητρα Φιλίππου, η δημοσιογράφος Άννα Γριμάνη, του ιερού κλήρου, καθώς και πλήθος πολιτών.
Το νέο Πολιτιστικό Κέντρο Ελληνικού

Η κατασκευή της αίθουσας ήταν ένα προσωπικό όραμα και στόχος του Δημάρχου Ελληνικού Αργυρούπολης Γιάννη Κωνσταντάτου. Ένα εξαιρετικά δύσκολο τεχνικά έργο, από τα πλέον σημαντικά της Διοίκησης, που αποτελούσε όνειρο δεκαετιών για τους Ελληνικιώτες. Το νέο Πολιτιστικό Κέντρο Ελληνικού βρίσκεται επί της Λ. Ιασωνίδου 52.

Το έργο, προϋπολογισμού 2,6 εκατ. ευρώ, υλοποιήθηκε με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Αττικής.  Μάλιστα, εγκρίθηκε επί θητείας της π. Περιφερειάρχη Ρένας Δούρου και ολοκληρώθηκε στη θητεία του Περιφερειάρχη Γιώργου Πατούλη.

Στο Δήμο Ελληνικού Αργυρούπολης ο πολιτισμός απέκτησε έναν ακόμη χώρο, όπου θα στεγάζονται δράσεις, παραστάσεις και εκδηλώσεις που θα συμβάλλουν στην διατήρηση και διαιώνιση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.