Υπερτερεί ακόμη και σε πεδία που ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θεωρούσε προνομιακά για την «πρώτη φορά Αριστερά».

Ασυνάρτητες λεκτικές ακροβασίες Βαρουφάκη για δραχμή, σχέδιο «Δήμητρα» και κλείσιμο τραπεζών και η εν γένει συζήτηση για την κυβέρνηση μειοψηφίας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ-ΜέΡΑ25 ενισχύουν το προφίλ του Κυριάκου Μητσοτάκη και δίνουν δημοσκοπικό αέρα στη Νέα Δημοκρατία, κάτι λιγότερο από έναν μήνα πριν από τις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Κυβερνητικές πηγές, αναλύοντας τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις των ΜetronAnalysis, Alco και Pulse, βλέπουν ξεκάθαρα ότι η Νέα Δημοκρατία διευρύνει το προβάδισμά της έναντι του ΣΥΡΙΖΑ με διαφορές πλέον άνω των 6 μονάδων. Η Νέα Δημοκρατία ανακτά τα 4/5 της πτώσης μετά την τραγωδία των Τεμπών, κινείται σε μία περιοχή από το 32% έως 34%, ενώ υπάρχουν και στελέχη στο Μέγαρο Μαξίμου που σταθμίζουν το ποσοστό αυτό και στο 35%, με αναγωγές επί των αναποφάσιστων.

Αποσυσπείρωση

Από την άλλη φαίνεται ξεκάθαρα στασιμότητα ή και πτώση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος κινείται στο φάσμα κάτω του 27%. Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι εν τέλει έδρασαν αποσυσπειρωτικά για τον ΣΥΡΙΖΑ οι αναφορές στελεχών (Τσακαλώτος, Δραγασάκης, Κατρούγκαλος) περί «κυβέρνησης των ηττημένων», την ώρα που ο Τσίπρας έχει μιλήσει για το ενδεχόμενο μόνο αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα. Ηγετικά στελέχη θεωρούν ότι οι αναφορές αυτές ενέχουν και προσωπική στρατηγική. Την ίδια ώρα, δεν φαίνεται να έχει μετρηθεί η φθορά από την υπόθεση Γεωργούλη, αλλά είναι σίγουρο ότι τα περί «κυβέρνησης ηττημένων» και (ακόμη χειρότερα εκτιμούν κάποιοι) περί κυβέρνησης με ψήφο ανοχής έχουν στοιχίσει στην αξιωματική αντιπολίτευση. «Παρουσιάζουν ένα κόμμα που το μόνο που το ενδιαφέρει είναι να έρθει στην εξουσία με κάθε τρόπο», λένε κυβερνητικά στελέχη.

Έκανε κακό στο ΠΑΣΟΚ

Παράλληλα, στο ΠΑΣΟΚ δεν έκανε καλό η συζήτηση για σοσιαλιστική-προοδευτική διακυβέρνηση με τη συμμετοχή Βαρουφάκη. Αυτομάτως, το κόμμα της Χαριλάου Τρικούπη μπήκε στο ίδιο καλάθι με τον πρόεδρο του ΜέΡΑ25 που υπερασπίστηκε τα περί δραχμής, το κλείσιμο τραπεζών και το σχέδιο πληρωμών «Δήμητρα». Δεν είναι τυχαίο που στις τελευταίες του συγκεντρώσεις ο πρωθυπουργός κάνει ανοίγματα στο ΠΑΣΟΚ, στέλνοντας μηνύματα στους κεντρώους και σοβαρούς σοσιαλοδημοκράτες ψηφοφόρους που δεν θέλουν ούτε να σκέφτονται την περίπτωση συνεργασίας ΠΑΣΟΚ- ΣΥΡΙΖΑ-ΜέΡΑ25.

Κερδισμένος ο Γιάνης

Εν τέλει, στον μόνο που έκανε καλό η στρατηγική του ήταν στον ίδιο τον Βαρουφάκη. Μετά τα Τέμπη και από τη στιγμή που έπεσε θύμα ξυλοδαρμού στα Εξάρχεια, οι μετοχές του στο αντισυστημικό κοινό έχουν ανέβει.Οι αναφορές του για κλείσιμο τραπεζών και δραχμή ενεργοποίησαν μερίδα του αντισυστημικού και ευρωσκεπτικιστικού μετώπου υπέρ του. Και εικάζουμε ότι μπορεί να «τραβήξει» πάνω του και ψηφοφόρους που ήταν προορισμένοι να ψηφίσουν το κόμμα Κασιδιάρη, τη δεξιά έκφανση της αντισυστημικής ψήφου, αλλά και να προσελκύσει ψηφοφόρους που πλέον θεωρούν τον ΣΥΡΙΖΑ συστημικό κόμμα της Αριστεράς.

Μέσα σε αυτό το ευνοϊκό πλαίσιο, ο πρωθυπουργός συνεχίζει τη στρατηγική της προσέλκυσης των αναποφάσιστων και συνολικά της «γκρίζας ζώνης», που παραμένει ακόμα υψηλή (άνω του 11%), σχεδιάζοντας κομβικές περιοδείες και επισκέψεις σε «δύσκολες» περιοχές και πόλεις που δεν έχουν περάσει τα μηνύματα του κυβερνητικού προγράμματος.

Οι περιοδείες σε… δύσκολες περιοχές

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», ο πρωθυπουργός θα κατευθυνθεί σήμερα στη Φωκίδα και την Ιτέα. Τη Δευτέρα θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στις Αχαρνές, μία περιοχή με δεξιό στοιχείο, ενώ την Τρίτη θα παρευρεθεί στην παρουσίαση του προγράμματος για την Υγεία. Είναι σημαντική μέρα, διότι ένας από τους πυλώνες του κυβερνητικού προγράμματος για τη νέα τετραετία είναι οι αλλαγές στην Υγεία και στο ΕΣΥ. Την ερχόμενη Τετάρτη, ο πρωθυπουργός θα επισκεφτεί περιοχές στη Β’ Περιφέρεια Πειραιά, ενδεχομένως τον Κορυδαλλό και το Κερατσίνι. Στην περιοχή αυτή είναι ακόμα δυνατό το στοιχείο του ΣΥΡΙΖΑ και θα πρέπει να υπάρξει ειδική μέριμνα.

Την Πέμπτη και την Παρασκευή ο πρωθυπουργός και ένα μεγάλο κυβερνητικό επιτελείο θα περιοδεύσουν στην Ηλεία και την Πάτρα. Στην Ηλεία δόθηκε μεγάλη μάχη για την πρωτιά με τον ΣΥΡΙΖΑ το 2019, ενώ η Αχαΐα δεν είναι προνομιακή περιφέρεια για τη ΝΔ. Θα γίνει προεκλογική ομιλία στην Πάτρα και ο «γαλάζιος» μηχανισμός θα είναι επί ποδός. Το Σάββατο 6 Μαΐου, ο πρωθυπουργός θα επισκεφτεί τη Χαλκίδα και θα περιοδεύσει στην Εύβοια, επίσης, δύσκολη περιφέρεια λόγω και των πυρκαγιών το 2021 στη βόρεια πλευρά. Την Κυριακή, θα επιλεγεί ένας δήμος στην Αθήνα όπου θα πραγματοποιήσει επίσκεψη ο πρωθυπουργός.

 

του Σωτήρη Πίκουλα

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο