Ο Νικηφόρος Κλήμης, υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στον Ν. Κέρκυρας, με «βαρύ βιογραφικό» ως μαιευτήρας-γυναικολόγος, μπαίνει στην αρένα της πολιτικής και δίνει δεσμεύσεις και διαπιστευτήρια στους πολίτες του νησιού.

Από τα «φρέσκα πρόσωπα» με τα οποία επιχειρείται η ανανέωση στο ΠΑΣΟΚ, μιλώντας σήμερα στο «Π» δίνει το στίγμα των προθέσεών του.

Παράλληλα, αποφεύγει τις «κορόνες» και απαντά με προσεκτικό ύφος χωρίς περιστροφές. Για το ΠΑΣΟΚ θεωρεί ότι «υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις να γίνει κυβέρνηση απ’ τον πρώτο γύρο» και πως «η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ επιλέγουν την τοξική αντιπαράθεση για δικούς τους πολιτικούς λόγους, για να συσπειρώσουν το απογοητευμένο εκλογικό τους σώμα».

Με την τροπή που έχει πάρει η πολιτική αντιπαράθεση, υπάρχουν ακόμη προϋποθέσεις για να σχηματισθεί κυβέρνηση συνεργασίας;

Μολονότι τις τελευταίες μέρες η πολιτική ζωή της χώρας βιώνει έντονη αντιπαράθεση, πόλωση και τοξικότητα, πιστεύω αναμφισβήτητα ότι είναι απαραίτητη και μοναδική ανάγκη, όπως και επίσης συνταγματική επιταγή, να σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας και μάλιστα από την πρώτη Κυριακή.

Γιατί επιμένετε ως κόμμα να σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας μετά τον πρώτο γύρο;

Η κυβέρνηση συνεργασίας από την πρώτη Κυριακή δείχνει σεβασμό στους νόμους του κράτους, δηλαδή την απλή αναλογική. Δείχνει υπευθυνότητα και όχι καιροσκοπισμό. Προτεραιότητα του ΠΑΣΟΚ είναι από την πρώτη Κυριακή πρόοδος και σταθερότητα, λύσεις, πρόγραμμα, θέσεις και νέο πολιτικό ήθος.

Γιατί ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ επιλέγουν αυτή την τοξική αντιπαράθεση και πώς αυτό το κλίμα θα επηρεάσει το ΠΑΣΟΚ; 

Η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ επιλέγουν την τοξική αντιπαράθεση για δικούς τους πολιτικούς λόγους, για να συσπειρώσουν το απογοητευμένο εκλογικό τους σώμα, γεγονός που δεν επηρεάζει τον τρόπο έκφρασης και λειτουργίας του ΠΑΣΟΚ,που μοναδικό σκοπό έχει την προσφορά στην πατρίδα, στην Ελληνίδα και στον Έλληνα πολίτη.

Θεωρείτε ότι η «υπόθεση Γεωργούλη»και γενικότερα η σκανδαλολογία θαενισχύσουν τη λεγόμενη «αντισυστημική ψήφο»;

Η «αντισυστημική ψήφος», μία ψήφος που ίσως δεν πιάνουν οι δημοσκοπήσεις, και η οποία μπορεί να εκδηλωθεί στην κάλπη, είναι μία ψήφος που θα τιμωρήσει αυτούς που τα τελευταία χρόνια απογοήτευσαν το ελληνικό λαό, πληγώνοντας και αφαιρώντας τις ελπίδες του για ένα καλύτερο μέλλον. Το ΠΑΣΟΚ, έχοντας το μόνο ολοκληρωμένο πρόγραμμα με σεβασμό στον Έλληνα και έχοντας στο κέντρο του ενδιαφέροντος τον Έλληνα πολίτη, μπορεί να διεκδικήσει σε ένα μεγάλο ποσοστό την αντισυστημική ψήφο και, ως εκ τούτου, να είναι ο ρυθμιστής των εκλογών που έρχονται. Αναφορικά με την «υπόθεση Γεωργούλη», το ΠΑΣΟΚ ως κόμμα δεν παίζει πολιτικά παιχνίδια. Είναι μια ατομική ευθύνη του κ. Γεωργούλη και δεν επιθυμούμε να τη μεταφέρουμε σε συλλογική. Όμως, ένα κομμάτι της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ ευθύνεται, γιατί δεν έδρασε νωρίτερα στο να θέσει εκτός της κοινοβουλευτικής ευρωπαϊκής ομάδας τον κ. Γεωργούλη μέχρι τη διαλεύκανση της υπόθεσης.

Όπως όλα δείχνουν, θα οδηγηθούμε σε έναν δεύτερο εκλογικό γύρο. Το ΠΑΣΟΚ ρίχνει το βάρος της στρατηγικής του για επίτευξη συνεργασίας στον πρώτο γύρο.Εάν και σε αυτή τη περίπτωση δεν επιτευχθεί αυτοδυναμία, το ΠΑΣΟΚ θα είναι διαθέσιμος εταίρος;

Το ΠΑΣΟΚ επιθυμεί και πιστεύω ότι υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις να γίνει η κυβέρνηση απ’τον πρώτο γύρο. Ζητάει ισχυρό διψήφιο ποσοστό και προγραμματισμένη σύγκλιση, στις βασικές και θεμελιώδεις πραγματικές του αρχές. Περίπτωση αυτοδυναμίας δεν υπάρχει για το πρώτο κόμμα, οπότε η θέση μας είναι σταθερά αυτή.

Ποιες είναι οι δεσμεύσεις σας προς τους πολίτες της Κέρκυρας; 

Η Κέρκυρα αποτελεί τη ναυαρχίδα του ελληνικού τουρισμού. Παρόλο που αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα που επηρεάζουν αρνητικά τις χιλιάδες των κατοίκων αλλά και τις χιλιάδες τουριστών που κάθε χρόνο την επισκέπτονται. Η τραγική υπολειτουργία και η υποστελέχωση του νοσοκομείου με πολλές διακομιδές εκτός του νησιού, η απουσία ασφαλούς οδικού δικτύου, τα προβλήματα με την αποκομιδή και την επεξεργασία των σκουπιδιών, η έλλειψη επαρκούς και καλής ποιότητας πόσιμου νερού, η συνεχής κατάρρευση ιστορικών εμβληματικών κτιρίων του νησιού, οι άθλιες υπολειτουργικές αθλητικές εγκαταστάσεις, και πολλά άλλα, αποδεικνύουν ότι οι Κερκυραίοι χρειάζονται επιπλέον μία πιο δυναμική, αποφασιστική και αποτελεσματική εκπροσώπηση, την οποία και φιλοδοξώ να προσφέρω.

 

Συνέντευξη στον Αντώνη Ι.Αντωνόπουλο

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο