Σε σημερινή του έκθεση, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), αναφέρει  ότι η COVID-19 δεν χαρακτηρίζεται πλέον ως παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Πάνελ με ειδικούς σε θέματα υγείας από όλο τον κόσμο συνεδρίασε για να αποφασίσει εάν η COVID-19 συνεχίζει να συνιστά κατάσταση έκτακτης ανάγκης σύμφωνα με τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Όπως αναφέρει ο ΠΟΥ, παρόλο που η φάση έκτακτης ανάγκης τελείωσε, η πανδημία δεν έχει τελειώσει, κάνοντας αναφορά στα κρούσματα στη Νοτιοανατολική Ασία και τη Μέση Ανατολή. Ο οργανισμός υγείας του ΟΗΕ αναφέρει ότι χιλιάδες άνθρωποι εξακολουθούν να πεθαίνουν από τον ιό κάθε εβδομάδα.

«Με ελπίδα κηρύσσω την COVID-19 λήξασα ως παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την υγεία», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντάνομ, τονίζοντας: «Χθες, η Επιτροπή συνεδρίασε για 15η φορά και μου συνέστησε να κηρύξω τη λήξη της έκτακτης ανάγκης. Αποδέχθηκα αυτή τη συμβουλή».

«Αυτό δεν σημαίνει ότι η COVID-19 έχει τελειώσει ως παγκόσμια απειλή για την υγεία», είπε, προσθέτοντας ότι δεν θα διστάσει να συγκαλέσει εκ νέου τους εμπειρογνώμονες για να επανεκτιμήσουν την κατάσταση, εάν ο ιός «θέσει τον κόσμο μας ξανά σε κίνδυνο».