Όλος ο πλανήτης έχει στρέψει την προσοχή του σήμερα, στην ιστορική στέψη του βασιλιά Καρόλου Γ’ και της βασιλικής συζύγου Καμίλα, που θα λάβει επίσημα τον τίτλο της βασίλισσας.

Η στέψη του ζεύγους των Βρετανών γαλαζοαίματων θα πραγματοποιηθεί στο αβαείο του Ουέστμινστερ και θα την παρακολουθήσουν 2.300 προσκεκλημένοι, μεταξύ των οποίων βασιλείς και βασίλισσες από όλο τον κόσμο,  αρχηγοί κρατών, μέλη της βρετανικής αριστοκρατίας και εξέχοντα μέλη της βασιλικής οικογένειας.

Πάντως, 70 χρόνια πριν, στην στέψη της εκλιπούσης βασίλισσας Ελισάβετ, το 1953, οι υψηλοί προσκεκλημένοι ήταν 8.000, όμως, ο νέος βασιλιάς σε μια λαμπερή δεξίωση το βράδυ της Παρασκευής υποδέχθηκε αρκετούς γαλαζοαίματους και κρατικούς αξιωματούχους που δεν έλαβαν πρόσκληση για την τελετή της στέψης του.

Το παλάτι του Μπάκιγχαμ έχει επιβεβαιώσει πως η τελετή στέψης του Βρετανού γαλαζοαίματου και της βασιλικής συζύγου θα πραγματοποιηθεί στο αβαείο του Ουέστμινστερ, στον ίδιο χώρο που τελέστηκε και η κηδεία της Ελισάβετ, το Σάββατο 6 Μαΐου στις 11.00 (τοπική ώρα). Με εξαίρεση τον Εδουάρδο τον Ε’ και τον Εδουάρδο τον Η’ στο αβαείο έχει γίνει η στέψη όλων των βασιλέων της Αγγλίας με πρώτο τον Γουλιέλμο τον Κατακτητή το 1066. Στον ίδιο χώρο έχουν ταφεί και όλοι οι μονάρχες από τον Ερρίκο Γ’ μέχρι τον Γεώργιο Β’ το 1820, οι υπόλοιποι αναπαύονται στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στο Κάστρο του Ουίνδσορ.

Δείτε ζωντανά την τελετή: https://www.youtube.com/watch?v=wq-VBIKNTUQ