«Η Ελλάδα έχει εξελιχθεί σε πρωταγωνιστή στην ευρωπαϊκή πολιτική και αφήνει, πλέον, το δικό της ισχυρό αποτύπωμα», δηλώνει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, κάνοντας έναν σύντομο απολογισμό της κυβερνητικής θητείας του.

Μια εβδομάδα πριν από την εκλογική αναμέτρηση της 21ηςΜαΐου, αναλύει το διακύβευμα της κάλπης, στέλνει το δικό του μήνυμα προς τους νέους ψηφοφόρους και τους αναποφάσιστους, ενώ, παράλληλα, μας αποκαλύπτει ότι:«αντλώ δύναμη από τη σχέση εμπιστοσύνης που έχω δημιουργήσει όλα αυτά τα χρόνια με τους πολίτες».

Σε λίγες μέρες οι πολίτες θα προσέλθουν στις κάλπες. Όμως υπάρχει ακόμα ένα μεγάλο ποσοστό αναποφάσιστων ψηφοφόρων. Ποιο είναι το μήνυμά σας προς αυτούς;

Έχουμε μπροστά μας μια κρίσιμη εκλογική μάχη. Ζητάμε από τους πολίτες ισχυρή εντολή, για να προχωρήσουμε ακόμα πιο αποφασιστικά και τολμηρά την επόμενη μέρα και να πετύχουμε μεγαλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης, να δημιουργήσουμε περισσότερες δουλειές, να αυξήσουμε τους μισθούς σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, να οικοδομήσουμε ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό σύστημα υγείας για όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες. Αυτά τα τέσσερα χρόνια, μέσα σε πρωτόγνωρες συνθήκες και διαρκείς κρίσεις, καταφέραμε πολλά. Δεν λύσαμε,όμως, όλα τα προβλήματα. Ωστόσο, έχουμε εμπιστοσύνη στους πολίτες και σε εκείνους που δεν έχουν λάβει ακόμα την τελική τους απόφαση. Πιστεύω ότι στις 21 Μαΐου οι πολίτες θα κλείσουν τα αυτιά τους στις σειρήνες του λαϊκισμού και των ψεμάτων και θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στη Νέα Δημοκρατία.

Και ποιο είναι το διακύβευμα της κάλπης;

Σε αυτές τις κρίσιμες εκλογές, καλούμαστε να επιλέξουμε αν θα επιστρέψουμε στο παρελθόν ή αν θα πορευτούμε στο μέλλον με σχέδιο και αποφασιστικότητα, με τόλμη και σταθερότητα. Δεν υπάρχουν περιθώρια για πειραματισμούς. Η χώρα χρειάζεται μια αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, για να περάσουμε στη δεύτερη φάση υλοποίησης του κυβερνητικού μας προγράμματος, με στόχο μια ισχυρή, δίκαιη και κοινωνική Ελλάδα.

Εφόσον υπάρχει το προηγούμενο της συγκυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου, το όποιο πήγε καλά και μάλιστα σε μια πολύ δύσκολη περίοδο για τη χώρα, γιατί τώρα η ΝΔ επιμένει τόσο πολύ στην ανάγκη της αυτοδυναμίας;

Είναι αλήθεια ότι το 2012 η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ έκαναν τις δικές τους υπερβάσεις και σχημάτισαν μια κυβέρνηση συνεργασίας, η οποία κατάφερε να κρατήσει τη χώρα όρθια μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες. Σήμερα, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Η επόμενη κυβέρνηση χρειάζεται να διακρίνεται από σταθερότητα, συνοχή και συνεκτικότητα. To ΠΑΣΟΚ του κ. Ανδρουλάκη φαίνεται να λοξοκοιτάζει πολιτικά προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Ας το προσέξουν αυτό οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ, γιατί μπορεί στις κάλπες να βάλουν το ψηφοδέλτιο με τον πράσινο ήλιο, αλλά στο τέλος να τους βγει Τσίπρας.

Μια «κυβέρνηση ανοχής» νομιμοποιείται να περάσει από τη Βουλή κρίσιμα νομοσχέδια;

Η χώρα χρειάζεται μια ισχυρή και σταθερή κυβέρνηση, με ορίζοντα τετραετίας. Τι θα πει «κυβέρνηση ανοχής»; Μια τέτοια κυβέρνηση δεν έχει λαϊκή νομιμοποίηση. Είναι μια συνταγή αποτυχίας, που θέτει σε κίνδυνο την προοπτική της χώρας.

Αναλάβατε ένα πολύ κρίσιμο χαρτοφυλάκιο, σε μια πολύ φορτισμένη περίοδο για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Πώς θα χαρακτηρίζατε την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας; Βοηθάει στην ευρωπαϊκή της ένταξη;

Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη αντιμετώπισε με επιτυχία την επαναλαμβανόμενη τουρκική προκλητικότητα. Καταφέραμε με στοχευμένες κινήσεις να διεθνοποιήσουμε το θέμα και, πλέον, οι εταίροι μας έχουν μια συνολική εικόνα της κατάστασης. Έχω επανειλημμένα πει ότι θα ήταν θετικό να διατηρηθεί, στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, και στις δύο χώρες ένα καλό κλίμα. Οι πρόσφατες ακραίες φωνές από τα χείλη Τούρκων αξιωματούχων κατά της Ελλάδας δεν βοηθούν προς αυτήν την κατεύθυνση. Έχουμε ξεκαθαρίσει ότι θέλουμε σχέσεις καλής γειτονίας με την Τουρκία, αλλά δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε από τις πάγιες εθνικές μας θέσεις.

Ποια ήταν η πιο δύσκολη στιγμή, κατά τη διάρκεια της υπουργικής θητείας σας;

Η παρούσα θητεία μου στο υπουργείο Εξωτερικών δεν ήταν μια συμβατική περίοδος. Κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε αλλεπάλληλες κρίσεις, ζήσαμε δύσκολες στιγμές, φτάσαμε πολλές φορές στα όριά μας. Δεν το βάλαμε κάτω, σηκώσαμε τα μανίκια και με σχέδιο, αλλά και σκληρή δουλειά, ήρθαμε αντιμέτωποι με πολλαπλές κρίσεις: πανδημία, εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από την Τουρκία, πόλεμος στην Ουκρανία, ενεργειακή και πληθωριστική κρίση. Αλλά το τελικό αποτέλεσμα δικαίωσε τις προσπάθειές μας και είμαστε υπερήφανοι γι’ αυτό. Βέβαια, ο αγώνας για την αντιμετώπιση του εισαγόμενου πληθωρισμού συνεχίζεται και την επόμενη τετραετία και θα εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο για την αναχαίτισή του. Με στοχευμένες δράσεις και όχι με ανέξοδες υποσχέσεις, σαν κι αυτές που δίνουν ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας.

Κάνοντας έναν μικρό απολογισμό της κυβερνητικής σας θητείας, πού θα εστιάζατε πολύ επιγραμματικά; Σε ποιες δράσεις σας;

Είμαστε υπερήφανοι για τον απολογισμό του έργου μας. Μέσα σε αυτά τα τέσσερα χρόνια, ακολουθήσαμε μια συγκεκριμένη πορεία και πετύχαμε να δυναμώσουμε τη φωνή της Ελλάδας στην ΕΕ αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο. Αυτή ήταν η μεγαλύτερη κατάκτηση και μια ανεκτίμητη παρακαταθήκη για το μέλλον. Εμβαθύναμε τη συνεργασία μας με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ΕΕ, αντιμετωπίζοντας μαζί αλλεπάλληλες κρίσεις. Συμβάλαμε αποφασιστικά στην προώθηση των δύο σπουδαίων ευρωπαϊκών πρωτοβουλιών, του πιστοποιητικού εμβολιασμού αλλά και του Ταμείου Ανάκαμψης. Νιώθω υπερήφανος που ως αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών μαζί με τον πρωθυπουργό καταφέραμε να φέρουμε στη χώρα 72 δισ. ευρώ! Επιπλέον, καταθέσαμε έγκαιρα μια ολιστική πρόταση για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, η υιοθέτηση της οποίας οδήγησε έστω και με καθυστέρηση στην αποκλιμάκωση των τιμών. Ισχυροποιήσαμε τη θέση μας στην Ευρωμεσογειακή Ομάδα EU-MED9, ενώ είμαστε πρωταγωνιστές στη διαδικασία για την ευρωπαϊκή προοπτική και το μέλλον των Δυτικών Βαλκανίων. Η Ελλάδα έχει εξελιχθεί σε πρωταγωνιστή στην ευρωπαϊκή πολιτική και αφήνει πλέον το δικό της ισχυρό αποτύπωμα.

Στη μακρά πολιτική σας διαδρομή έχετε ζήσει αρκετές εκλογικές αναμετρήσεις. Ποια ήταν,όμως, αυτή που σας έχει μείνει χαραγμένη στη μνήμη και γιατί;

Κάθε εκλογική μάχη ήταν για μένα ξεχωριστή. Αυτό,όμως, που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι η σχέση εμπιστοσύνης που έχω δημιουργήσει όλα αυτά τα χρόνια με τους πολίτες. Η σύνδεση αυτή με την κοινωνία αυξάνει τη δική μου προσωπική ευθύνη, να δίνω δηλαδή κάθε ικμάδα για να ανταποκριθώ στις προσδοκίες των πολιτών της Δυτικής Αθήνας και να συμβάλλω αποτελεσματικά στην προσπάθεια για ένα καλύτερο μέλλον. Αυτό θα συνεχίσω να κάνω, και αυτό αποτελεί τελικά την πεμπτουσία της πολιτικής.

Τι κλίμα σάς μεταφέρουν οι πολίτες στον Δυτικό Τομέα; Ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν;

Η πολιτική που ασκήσαμε καθ’ όλη τη διάρκεια της τετραετίας είχε θετικό αντίκτυπο και στη Δυτική Αθήνα. Μειώσαμε τους φόρους και τις ασφαλιστικές εισφορές, μειώσαμε την ανεργία, αυξήσαμε τον κατώτατο μισθό, αυξήσαμε τις συντάξεις για πρώτη φορά μετά από δώδεκα χρόνια, στηρίξαμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ενώ οι κρίσεις διαδέχονταν η μία την άλλη. Εξασφαλίσαμε για τη Δυτική Αθήνα σημαντικά χρηματοδοτικά εργαλεία μέσω και του Ταμείου Ανάκαμψης, η αξιοποίηση των οποίων οδηγεί σε μια νέα τροχιά ανάπτυξης με νέες θέσεις εργασίας. Δώσαμε έμφαση στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής, με την επέκταση του Μετρό, την υπογειοποίηση των καλωδίων στο Αιγάλεω και στην Αγία Βαρβάρα. Τις αναδασώσεις στο Ποικίλο Όρος και περιβαλλοντικά έργα. Τις αστικές αναπλάσεις και τις καλύτερες υποδομές.

Ο απολογισμός είναι θετικός, αλλά δεν λύσαμε όλα τα προβλήματα. Όπως σας είπα, τα νοικοκυριά αντιμετωπίζουν σήμερα μεγάλη πίεση από την ακρίβεια και τον εισαγόμενο πληθωρισμό. Όμως έχουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την επόμενη τετραετία, ώστε να στηρίξουμε τους νέους μας, τις γυναίκες, να αξιοποιήσουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής, να ενισχύσουμε το δίχτυ κοινωνικής προστασίας για τους συμπολίτες μας που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Το ζητούμενο για εμάς είναι ο Έλληνας να έχει σταθερή και καλά αμειβόμενη εργασία και όχι να πληρώνει υψηλούς φόρους.

Κλείνοντας τη συνέντευξή μας, θα ήθελα να στείλετε ένα μήνυμα στη νέα γενιά, που σε λίγες ημέρες θα προσέλθει για πρώτη φορά στις κάλπες.

Έχουμε καθημερινό ανοιχτό δίαυλο με τη νεολαία μας και ακούμε πάντα τους προβληματισμούς της. Την καλούμε να προσέλθει στην κάλπη, να δώσει με τη συμμετοχή της οξυγόνο σε αυτήν τη γιορτή της Δημοκρατίας και να διεκδικήσει με την ψήφο της το καλύτερο για την επόμενη μέρα.Έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στην κρίση των νέων και τους θέλουμε δίπλα μας, συμμέτοχους σ’ αυτή την πλατιά κοινωνική συμμαχία, για να σηκώσουμε, την επόμενη τετραετία, την Ελλάδα μας ακόμα πιο ψηλά.

 

Συνέντευξη στην Άννα Καραβοκύρη

Φωτό: Κώστας Πρόφης

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο