Καθαρό άνοιγμα στον κόσμο του ΠΑΣΟΚ – Ηχηρό μήνυμα στην άλλη πλευρά του Αιγαίου

Σε τρεις σημαντικούς στόχους για την αναμόρφωση της ελληνικής οικονομίας αναφέρεται ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη που παραχωρεί σήμερα στην «Political».

Στην αύξηση του εθνικού εισοδήματος μέσα στην επόμενη τετραετία που θα προέλθει με τα υψηλά ποσοστά ανάπτυξης που θα συνεχίσει η χώρα να έχει, στην περαιτέρω εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας συνεχίζοντας τα ρεκόρ εξαγωγών που φτάνουν το 49% του ΑΕΠ το 2022 και την παραγωγή πλούτου πέρα από τους παραδοσιακούς κλάδους (ακίνητα, ναυτιλία, τουρισμός) όπως η υψηλή τεχνολογία, ο πρωτογενής τομέας και η μεταποίηση με παράλληλη συνέχιση των επενδύσεων (αυξήθηκαν από το 2019 κατά 7,7%) και στην απορρόφηση σημαντικών κοινοτικών κονδυλίων.

Ο πρωθυπουργός επίσης αναφέρεται στη σταθερή του θέση για αναθεώρηση του άρθρου 16 για τα μη
κρατικά πανεπιστήμια, τα οποία, όπως υποστηρίζει, «θα λειτουργούν με αυστηρές ακαδημαϊκές προϋπο-
θέσεις και υπό την εποπτεία μιας Ανεξάρτητης Αρχής υψηλού κύρους».

Παράλληλα, υπόσχεται τη συνεχή αναβάθμιση της δωρεάν Παιδείας σε όλα τα επίπεδα εκπαίδευσης και κατακρίνει τα «ναι μεν αλλά» του ΠΑΣΟΚ, για το οποίο υπενθυμίζει ότι στο παρελθόν είχε καταψηφίσει την αναθεώρηση του συγκεκριμένου άρθρου.

Συγχρόνως εξηγεί το στίγμα που εκπέμπει η σημερινή Νέα Δημοκρατία, θυμίζοντας ότι είναι η πολιτική παράταξη «που αγνοεί τις διενέξεις και τους διχασμούς του παρελθόντος και προσανατολίζεται στα ευρύτερα δυνατά σχήματα εθνικής ενότητας», ενώ υπερθεματίζει για μια ΝΔ που εκφράζει τους πολίτες με προσδοκίες οι οποίοι βλέπουν τα πράγματα χωρίς ιδεολογικές παρωπίδες.

Μιλάει για τις εξελίξεις στη γειτονική Τουρκία διατυπώνοντας την προσδοκία η νέα προεδρία στην Τουρκία να στραφεί πιο κοντά στη Δύση και στις ευρωπαϊκές αξίες, υπογραμμίζει ότι θα πάρει τηλέφωνο να συγχαρεί όποιον εκλεγεί νέος πρόεδρος και ξεκαθαρίζει ότι και η ελληνική κάλπη θα πρέπει να στείλει μήνυμα δυναμισμού και στιβαρότητας προς την άλλη όχθη του Αιγαίου.

Τέλος, μιλάει για τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ. Για τους μεν ότι επενδύουν στο γκρίζο και στο μαύρο με μια αρνητική καμπάνια χωρίς να έχουν να πουν τίποτα για το μέλλον. Για το ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη θεωρεί ότι έχει μείνει στο παρελθόν τείνοντας να γίνει παρακολούθημα του ΣΥΡΙΖΑ σε μια συμπόρευση για την οποία οι πραγματικοί φίλοι του ΠΑΣΟΚ δεν συμφωνούν.

Ξεχωριστό κεφάλαιο στη συνέντευξη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη αποτελούν η Θεσσαλονίκη, η Μακεδονία και γενικά η Βόρεια Ελλάδα, για την οποία ήδη υλοποιούνται πάνω από 1.740 έργα με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση άνω των 24 δισ. ευρώ.

Διαβάστε τη συνέντευξη στο  www.political.gr