Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ανεβάζει τους τόνους για τα θέματα των προσφύγων και της τρομοκρατίας απευθυνόμενος στους εθνικιστές ψηφοφόρος εν όψει του β’ γύρου των προεδρικών εκλογών στην Τουρκία.

«Δεν έχω καθήσει στο τραπέζι με τις τρομοκρατικές οργανώσεις και δεν θα το κάνω ποτέ (…) θα στείλω πίσω όλους τους πρόσφυγες μόλις αναλάβω την εξουσία», δήλωσε ο υποψήφιος της συμμαχίας της αντιπολίτευσης στην Αγκυρα, κατά την πρώτη δημόσια ομιλία του μετά τον α’ γύρο των εκλογών στις 14 Μαΐου. Τους τελευταίους μήνες ο Κιλιτσντάρογλου έλεγε ότι σε περίπτωση νίκης θα φρόντιζε για τον επαναπατρισμό των προσφύγων κατά την πρώτη του διετία στην ηγεσία της Τουρκίας.

Τα λόγια του, σε ασυνήθιστα δριμύ τόνο, φαίνεται να απευθύνονται προς τα 2,8 εκατομμύρια των ψηφοφόρων που κατά τον πρώτο γύρο των εκλογών ψήφισαν τον υπερεθνικιστή Σινάν Ογάν, που συγκέντρωσε το 5,2% των ψήφων.

Σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, ο Σινάν Ογάν συναντήθηκε χθες με τον έναν από τους έξι ηγέτες της συμμαχίας της αντιπολίτευσης και είναι πιθανόν να συναντηθεί και με τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Ο Ογάν αναμένεται να δώσει κατεύθυνση ψήφου προς τον έναν ή τον άλλο υποψήφιο των προεδρικών εκλογών, αλλά δεν είναι βέβαιο ότι η οδηγία του θα εφαρμοσθεί μαζικά από τους ψηφοφόρους του.

Η προεκλογική εκστρατεία του υπερεθνικιστή υποψηφίου επικεντρώθηκε στην ανάγκη απέλασης των 4 εκατομμυρίων προσφύγων που βρίσκονται στο τουρκικό έδαφος και είναι σύροι πρόσφυγες κατά το 90%.

Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, που υπόσχεται να στείλει πίσω τους σύρους πρόσφυγες, κατηγόρησε σήμερα τον απερχόμενο πρόεδρο της Τουρκίας ότι «θα φέρει 10 εκατομμύρια πρόσφυγες» στην χώρα.

«Αν παραμείνουν στην εξουσία, θα υπάρξουν επιπλέον 10 εκατομμύρια πρόσφυγες (…) Θα υπάρχουν λεηλασίες. Τις πόλεις θα τις ορίζουν η μαφία και οι έμποροι ναρκωτικών. Οι γυναικοκτονίες θα αυξηθούν», είπε σήμερα.

Ως προς το θέμα της τρομοκρατίας, κατηγόρησε τον Ερντογάν ότι προχώρησε σε «μυστικές διαπραγματεύσεις» με το PKK.

Κατηγόρησε επίσης τον απερχόμενο πρόεδρο ότι «τροφοδότησε και ενίσχυσε» το κίνημα του εξόριστου ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Αγκυρα κατηγορεί και για την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016.

«Δεν στάθηκα και δεν θα σταθώ ποτέ στο πλευρό όσων συνωμότησαν κατά των στρατιωτών μας», δήλωσε ο Κιλιτσντάρογλου απαντώντας στον Ερντογάν που τον κατηγορεί ότι «υπακούει στις διαταγές» του PKK από τότε που εξασφάλισε την υποστήριξη του φιλοκουρδικού κόμματος HDP.

Ο υποψήφιος της τουρκικής αντιπολίτευσης κατήγγειλε επίσης τις ατασθαλίες του πρώτου γύρου των τουρκικών εκλογών.

«Χρειαζόμαστε όχι έναν και δύο, αλλά πέντε παρατηρητές σε κάθε εκλογικό τμήμα», είπε.