Σε εξέλιξη είναι από τις 7:00 το πρωί η διαδικασία για τις βουλευτικές εκλογές του 2023, με τους πολίτες να προσέρχονται στις κάλπες για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Μέχρι το μεσημέρι το εκλογικό τους δικαίωμα είχαν ασκήσει οι αρχηγοί των κομμάτων, απευθύνοντας στους ψηφοφόρους το τελευταίο μήνυμά τους για τις κάλπες.

Άσκηση εκλογικού δικαιώματος του Πρωθυπουργού και Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη, Κυριακή 21 Μαΐου 2023.
(ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)

Εξερχόμενος από το εκλογικό τμήμα, δήλωσε: «Σήμερα ψηφίζουμε για το μέλλον μας, για υψηλότερους μισθούς, για περισσότερες και καλύτερες δουλειές, για ένα πιο αποτελεσματικό σύστημα υγείας, για μια κοινωνία με λιγότερες ανισότητες, για μία πατρίδα πιο ισχυρή με σημαντικό ρόλο στην Ευρώπη, με προστατευμένα σύνορα».

Άσκηση εκλογικού δικαιώματος από τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Αλέξη Τσίπρα στην Αθήνα, Κυριακή 21 Μαΐου 2023.
(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας ψήφισε στην Κυψέλη, στο 14ο Εκλογικό Διαμέρισμα στο κτίριο που στεγάζει τα 27o & 30o Δημοτικά Σχολεία Αθηνών. Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε στις δηλώσεις του ότι η αλλαγή είναι στα χέρια του ελληνικού λαού.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε τους πολίτες να αφήσουν πίσω τους μία κυβέρνηση αλαζονική που δεν νιώθει τις ανάγκες των πολλών και να ανοίξουν τον δρόμο σε μία κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας σε ένα πρόγραμμα κονωνικής δικαιοσύνης, μια κυβέρνηση με νέα πρόσωπα, κυρίως όμως «νέο ήθος και ύφος διακυβέρνησης».

Άσκηση εκλογικού δικαιώματος από τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκο Ανδρουλάκη στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Αρκαλοχωρίου, Κυριακή 21 Μαΐου 2023.
(ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΑΠΑΝΗΣ/EUROKINISSI)

Σε μία συμβολική κίνηση, για να υπογραμμίσει, όπως είπε, «ποιο ήταν το επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη», ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης ψήφισε στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Αρκαλοχωρίου, στην Κρήτη.

«Και τώρα ήρθε η ώρα του κυρίαρχου ελληνικού λαού. Καλώ όλους να στηρίξουμε την προσπάθεια που κάνουμε και δεσμεύομαι ότι θα κάνω ό,τι χρειάζεται για ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος και βιώσιμη ανάπτυξη. Τους καλώ να γυρίσουν την πλάτη στην τοξικότητα, στη διχόνοια, σε όσους περιφρονούν τα πραγματικά τους προβλήματα, σε όσους τα κάνουν για την εξουσία. Είναι ικανοί να γίνουν ικέτες των ψήφων της Χρυσής Αυγής, κι από την άλλη να στήσουν ένα παρακράτος εις βάρος της Δημοκραρίας και του ελληνικού λαού», είπε.

Άσκηση εκλογικού δικαιώματος από τον Γενικό Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα σε εκλογικό τμήμα της Λαμίας, Κυριακή 21 Μαΐου 2023.
(ΝΑΣΟΣ ΣΙΜΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Κάλεσμα προς τους ψηφοφόρους να ψηφίσουν το Κομμουνιστικό Κόμμας Ελλάδας (ΚΚΕ) απηύθυνε ο γενικός γραμματέας του κόμματος Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στο 152ο εκλογικό τμήμα του δήμου Λαμιέων.

«Ο ελληνικός λαός τα έχει δοκιμάσει όλα. Ιδιαίτερα την τελευταία δεκαετία. Τα έχει δει όλα. Πλέον έχει μια τεράστια πείρα. Εμείς τον καλούμε σήμερα να έρθει να ψηφίσει, να πάει στις κάλπες και να ψηφίσει δυναμώνοντας το ΚΚΕ που θα είναι η δύναμη για να είναι δυνατός ο ίδιος ο ελληνικός λαός την επόμενη μέρα», δήλωσε αφού ψήφισε.

Άσκηση εκλογικού δικαιώματος από τον επικεφαλής του ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για την Ρήξη, Γιάνη Βαρουφάκη στο Πέραμα, Κυριακή 21 Μαΐου 2023.
(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Το μήνυμα ότι στην πολιτική δεν υπάρχουν αδιέξοδα έστειλε από την πλευρά του ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος ψήφισε σε εκλογικό τμήμα στο Πέραμα. «Έχουμε χάσει 1 εκατ. παιδιά που φεύγουν στο εξωτερικό. Έχουμε εκατοντάδες χιλιάδες που δουλεύουν σε συνθήκες γαλέρας στα νησιά και δεν μπορούν να ψηφίσουν. Η Δημοκρατία είναι ατελής, αλλά είναι ό,τι καλύτερο έχουμε», δήλωσε.

Αιχμηρό ήταν το μήνυμα του προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κυριάκου Βελόπουλου, ο οποίος άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στη Θεσσαλονίκη. Ο κ. Βελόπουλος κάλεσε τους πολίτες, και ειδικά τους νέους, να ψηφίσουν σήμερα την Ελληνική Λύση, «όχι μόνο για την Μακεδονία αλλά για ολόκληρη την Ελλάδα», για να μπουν στην φυλακή όσοι έχουν κοροϊδέψει τους Έλληνες. «Ακαταδίωκτο για εμάς δεν υπάρχει».