Διεθνές Συμπόσιο για τον εορτασμό της 100ης Επετείου του Πανορθόδοξου Συνεδρίου, θα φιλοξενήσει στις 13 Ιουνίου, η Θεολογική Σχολή της Χάλκης, υπό την αιγίδα της Ανώτατης Ηγεσίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Το Συμπόσιο θα πραγματοποιηθεί στις 13 Ιουνίου 2023, στις εγκαταστάσεις της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, στην ιστορική νήσο Πρίγκηπο της Κωνσταντινούπολης.

Το Πανορθόδοξο Συνέδριο, που πραγματοποιήθηκε το 1923, συγκέντρωσε εξέχουσες προσωπικότητες του Χριστιανισμού από όλο τον κόσμο, διαδραματίζοντας κεντρικό ρόλο στη διαμόρφωση του μέλλοντος του Ορθόδοξου Χριστιανισμού. Για να τιμήσει αυτό το σημαντικό ορόσημο, η Θεολογική Σχολή της Χάλκης, φημισμένη για την πλούσια ιστορία της και τη δέσμευσή της στη θεολογική εκπαίδευση, αλλά και τη συμβολή της στον διαθρησκευτικό διάλογο θα φιλοξενήσει στις 13 Ιουνίου διεθνείς πολιτικές προσωπικότητες, αξιωματούχους διεθνών οργανισμών και εξέχουσα πρόσωπα του επιχειρηματικού φάσματος.

Στόχος του Διεθνούς Συμποσίου είναι να εξετάσει και να υπενθυμίσει τη μοναδική συμβολή της Θεολογικής Σχολής στην ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ Ορθοδόξων Εκκλησιών και κρατών, την ειρηνική συνύπαρξή τους και την αρμονική τους συνεργασία στο σύγχρονο κόσμο, ενώ παράλληλα εφιστά την προσοχή της διεθνούς κοινότητας και του επιχειρηματικού κόσμου στην κρίσιμη αναγκαιότητα για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

Το Διεθνές Συμπόσιο θα περιλαμβάνει μια σειρά επιστημονικών παρουσιάσεων και συζητήσεων, διερευνώντας την επίδραση του Πανορθόδοξου Συνεδρίου στην ανάπτυξη της του διαθρησκευτικού διαλόγου, ενώ ταυτόχρονα θα χρησιμεύσει ως πλατφόρμα για την ανταλλαγή ιδεών και την ενίσχυση της ενότητας μέσα στην παγκόσμια ορθόδοξη κοινότητα.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, θα ανοίξει τις εργασίες του Συμποσίου.

Η Θεολογική Σχολή της Χάλκης και η Ανώτατη Ηγεσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου απευθύνουν θερμή πρόσκληση σε όλα τα μέλη της Ορθόδοξης κοινότητας, θεολόγους, λόγιους, πολιτικούς αξιωματούχους και εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών, να συμμετάσχουν σε αυτή την ιστορική πρωτοβουλία. Το Διεθνές Συμπόσιο πραγματοποιείται υπό την ευλογία του Παναγιωτάτου Βαρθολομαίου, Αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως, Νέας Ρώμης και Οικουμενικού Πατριάρχη, μαζί με την ευγενική υποστήριξη και βοήθεια της AVADAR Transatlantic.