Τα κοινωνικοοικονομικά οφέλη της επένδυσης

H ΒΑ Χαλκιδική φιλοξενεί έναν από τους σημαντικότερους οικονομικούς πνεύμονες της χώρας, μέσω της μακρόχρονης μεταλλευτικής δραστηριότητας, που παρέχει σταθερά και μετρήσιμα κοινωνικοοικονομικά οφέλη στις τοπικές κοινωνίες του Δήμου Αριστοτέλη.

Πρόκειται για τα Μεταλλεία Κασσάνδρας που από το 2004 λειτουργεί και αναπτύσσει η Ελληνικός Χρυσός στη βάση των αρχών της υπεύθυνης μεταλλευτικής δραστηριότητας, συνεχίζοντας μια μεταλλευτική ιστορία 25 αιώνων και εξελίσσοντάς την με τον πιο υπεύθυνο και βιώσιμο τρόπο.

Μια δραστηριότητα η οποία προσδίδει σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα στην περιοχή με σταθερή οικονομική ενίσχυση προς την τοπική κοινωνικά που τη φιλοξενεί, τόσο μέσω των μεταλλευτικών τελών που αποδίδονται ετησίως στο Ελληνικό Δημόσιο και τον οικείο Δήμο, όσο και μέσω των επενδύσεων του προγράμματος Εταιρικής Υπευθυνότητας της ίδιας της εταιρείας, που την τελευταία δεκαετία ξεπερνούν συνολικά τα 26 εκ ευρώ. Παράλληλα, παρέχει πολλές και καλά αμειβόμενες άμεσες θέσεις εργασίας, αλλά και έμμεσες μέσω των συνεργασιών με τοπικούς προμηθευτές και εργολάβους.

Θέλοντας να βασίσει το κοινό της μέλλον με τους κοινωνικούς της εταίρους στον αμοιβαίο σεβασμό, την εμπιστοσύνη και τη διαφάνεια και με όχημα τη εμπεριστατωμένη Μελέτη Κοινωνικών και Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του νέου της επενδυτικού σχεδίου, η Ελληνικός Χρυσός, από τον Ιούλιο έως και τα τέλη Σεπτεμβρίου του 2022, πραγματοποίησε μια μεγάλη και ανοιχτή δημόσια διαβούλευση, πρωτοφανή για τα ελληνικά χρονικά, μέσω μιας σειράς ανοιχτών εκδηλώσεων σε όλες τις τοπικές κοινότητες του Δήμου Αριστοτέλη. Σε αυτές η εταιρεία παρουσίασε, ανέλυσε και συζήτησε ανοιχτά με τους κοινωνικούς της εταίρους, το σύνολο των κοινωνικών και περιβαλλοντικών πτυχών του έργου της σε μια διαδικασία όπου κάθε ενδιαφερόμενος είχε την ευκαιρία να διατυπώσει γνώμες, ενστάσεις και τυχόν αντιρρήσεις.

Χτίζοντας ένα μέλλον ανάπτυξης και ευημερίας

Η Ελληνικός Χρυσός έχει θέσει πλέον τις βάσεις για να προχωρήσει στην επόμενη ημέρα της πλήρους ανάπτυξης των Μεταλλείων Κασσάνδρας, μέσω της επανέναρξης των κατασκευών στις Σκουριές, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για ολοκληρωθεί μια από τις μεγαλύτερες επενδύσεις στη χώρα, συνολικού ύψους 3 δισ. ευρώ.

Το έργο των Σκουριών αφορά σε ένα παγκοσμίου κλάσης πορφυριτικό κοίτασμα χρυσού-χαλκού, το οποίο θα κατασκευαστεί και θα λειτουργήσει με τα υψηλότερα περιβαλλοντικά πρότυπα και θα επιτρέψει μελλοντικά τη λειτουργία ενός υπερσύγχρονου μεταλλείου στη χώρα μας, η ανάπτυξη του οποίου αναμένεται να δημιουργήσει, σε βάθος 25ετίας, περίπου 1.400 νέες σταθερές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας στην περιοχή και περί τις 800 πρόσθετες θέσεις εργασίας κατά τη διάρκεια των κατασκευών, με βασικό κριτήριο επιλογής την εντοπιότητα.

Επιπρόσθετα, υπολογίζονται φορολογικά έσοδα για το Ελληνικό Δημόσιο άνω των 2 δισ. δολαρίων από φόρους και εισφορές, ενώ η αξία αγορών προς Έλληνες προμηθευτές εκτιμάται πως θα ξεπεράσει τα 4 δισ. δολάρια.

Επιπλέον,  η Ελληνικός Χρυσός δρομολογεί ένα καινοφανές πρόγραμ­μα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης στο πλαίσιο του νέου επενδυτικού σχεδίου, που περιλαμβάνει εκτεταμένες επενδύσεις σε τοπικά έργα υποδομής ύψους 80 εκατ. δο­λαρίων εκ των οποίων σχεδόν τα 20 εκατ. θα επενδυθούν εμπροσθοβαρώς, μέσα στην πρώτη πενταετία λειτουργίας του έργου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Σκουριές αναμένεται να συμβάλουν στην μετάβαση της ΕΕ προς μια κυκλική οικονομία, καθώς θα αποτελέσουν νέα πηγή εφοδιασμού της ευρωπαϊκής βιομηχανίας σε κρίσιμες πρώτες ύλες και θα αναδείξουν την Ελλάδα σε ένα σπουδαίο μεταλλευτικό κέντρο διεθνώς.