Όλοι οι οίκοι αξιολόγησης στέλνουν αισιόδοξο σήμα για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας

Ως το καλύτερο δυνατό σενάριο βλέπει το εκλογικό αποτέλεσμα η αγορά, αποτέλεσμα που μειώνει το πολιτικό ρίσκο, ανοίγοντας τον δρόμο για αυτοδύναμη κυβέρνηση στις δεύτερες εκλογές και για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας τους επόμενους μήνες.

Το τέλος των διερευνητικών διαδικασιών και η δεύτερη κάλπη στις 25 Ιουνίου «υπόσχονται» στους εγχώριους και διεθνείς επενδυτές μια γρήγορη επαναφορά στην πολιτική σταθερότητα και, εκτός απροόπτου, μια συνέχιση της πορείας προς την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, ακόμα και πριν από το τέλος του έτους, για τους αισιόδοξους.

Μάλιστα, σύμφωνα με τους αναλυτές, η σχεδόν βέβαιη αυτοδυναμία του πρώτου κόμματος στον δεύτερο γύρο εκλογών αναμένεται να οδηγήσει σε σημαντικές εισροές νέων κεφαλαίων με πρωταγωνιστή τον τραπεζικό κλάδο.

«Credit positive»

Την αισιοδοξία επενδυτών και αναλυτών αντικατοπτρίζει και το –μετεκλογικό– σχόλιο του οίκου αξιολόγησης Moody’s, ο οποίος επισημαίνει πως το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες για μια νέα κυβερνητική θητεία της Νέας Δημοκρατίας, υποδηλώνοντας μια «credit positive» συνέχεια στις δημοσιονομικές και οικονομικές πολιτικές, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου προς το «Ba2», από το «Ba3».

Σύμφωνα με τη Moody’s, «η Νέα Δημοκρατία έφτασε σχεδόν στο 41% στις εκλογές της Κυριακής στην Ελλάδα, απέχοντας λίγες μόνο έδρες μακριά από την απόλυτη πλειοψηφία».

«Η συνεχής έμφαση στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και στην υγεία του τραπεζικού κλάδου, σε συνδυασμό με την εφαρμογή των ορόσημων και των μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης, θα στηρίξουν την οικονομική ανάπτυξη. Το πλαίσιο αυτό, συνδυαστικά με τη δέσμευση για μια δημοσιονομική προσαρμογή και την αύξηση των πρωτογενών πλεονασμάτων, βελτιώνει τις προοπτικές για περαιτέρω σημαντική μείωση της επιβάρυνσης του δημόσιου χρέους της Ελλάδας», σημειώνει η Moody’s.

Στο ίδιο κλίμα, ο Γολφάνγκο Πίκολι, συμπρόεδρος της Teneo Intelligence, εκτιμά πως το αποτέλεσμα των εκλογών βάζει την Ελλάδα σε τροχιά προς την επενδυτική βαθμίδα, «πιθανόν πριν από το τέλος του έτους». «Αν και η αναβάθμιση αυτή έχει προεξοφληθεί σε μεγάλο βαθμό από τους επενδυτές, θα αποτελέσει μία σημαντική εξέλιξη, καθώς θα εξαφανισθεί το στίγμα που υπάρχει από το 2010», πρόσθεσε ο αναλυτής, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.

Πολύ κοντά η επενδυτική βαθμίδα

Ως ιδιαίτερα θετική θεωρεί την επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές της Κυριακής ο οίκος DBRS, ενώ σημειώνει ότι μπορεί να προχωρήσει σε αναβάθμιση της οικονομίας μετά τις εκλογές. Σύμφωνα με τον οίκο, εάν η Νέα Δημοκρατία καταφέρει να διατηρήσει το ποσοστό της, σε συνδυασμό με το ίδιο υψηλό ποσοστό των κομμάτων που δεν φτάνουν το όριο του 3%, το αποτέλεσμα των δεύτερων εκλογών θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια ισχυρή απόλυτη πλειοψηφία για το κόμμα. Αυτό θα φέρει άλλη μια περίοδο πολιτικής σταθερότητας στην Ελλάδα. Η πιθανή νίκη της ΝΔ θα της δώσει εντολή να συνεχίσει την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και των επενδύσεων, αυξάνοντας τις προοπτικές ανάπτυξης της Ελλάδας. Οι βελτιωμένες προοπτικές ανάπτυξης από τις αναμενόμενες δαπάνες ύψους 30,5 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ) για μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις συμβάλλουν στην πιθανή βελτίωση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας μας από την DBRS Morningstar, σε ΒΒ (υψηλή) με σταθερή τάση. Το πραγματικό ΑΕΠ αναμένεται να διαμορφωθεί στο 2,4% φέτος, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υποστηριζόμενο από την εγχώρια ζήτηση, κυρίως από την ισχυρή επενδυτική δραστηριότητα. Η εφαρμογή του Ταμείου Ανάκαμψης αναμένεται να συνεχίσει να παρέχει κίνητρα για μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις.

Credit positive για την ελληνική οικονομία χαρακτηρίζει ο οίκος αξιολόγησης Scope Ratings τη σαρωτική νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές. «Η συνέχεια της πολιτικής που απορρέει από την αναμενόμενη επανεκλογή της Νέας Δημοκρατίας και η μακροπρόθεσμη συνέχιση της πρόσφατης προόδου θα στηρίξουν την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας», σημειώνουν οι αναλυτές.

Εγγύηση σταθερότητας

Ως εγγυητή των πολιτικών δημοσιονομικής σταθερότητας και μεταρρυθμίσεων βλέπει η JP Morgan την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των εκλογών της 21ης Μαΐου 2023, θα επικρατήσει και στις επόμενες εκλογές. Oπως αναφέρει ο αμερικανικός οίκος, σε σύγκριση με τις προηγούμενες προσδοκίες, το εκλογικό αποτέλεσμα υποδηλώνει ότι η ΝΔ θα μπορέσει να επιτύχει μια απόλυτη πλειοψηφία στις δεύτερες εκλογές, χάρη σε έναν διαφορετικό εκλογικό μηχανισμό που απονέμει μπόνους σε έδρες στο κόμμα με τις περισσότερες ψήφους. Εάν επιβεβαιωθεί, αυτό θα ανοίξει τον δρόμο για μια δεύτερη πλήρη θητεία για τη ΝΔ και τον αρχηγό της Κ. Μητσοτάκη, χωρίς να χρειαστεί να συνάψει συμφωνία συνασπισμού με το ΠΑΣΟΚ. Κατά την άποψη της JP Morgan, μια δεύτερη εντολή για τη ΝΔ είναι η ισχυρότερη εγγύηση ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην πορεία των δημοσιονομικών και μεταρρυθμιστικών της δεσμεύσεων. Έτσι, συνεχίζει να αναμένει μια παρατεταμένη και ισχυρή επέκταση της ελληνικής οικονομίας.

«Αυξήστε το ρίσκο»

Να αυξήσουν το ρίσκο και να τοποθετούν εγκαίρως στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο εκτιμά ότι θα ακολουθήσει ισχυρά ανοδική πορεία, καλεί τους επενδυτές η Eurobank Equities, στο πρώτο της σχόλιο μετά τις εκλογές.

Όπως αναφέρει η χρηματιστηριακή, ο εκλογικός κύκλος ήταν το τελευταίο εμπόδιο για τις ελληνικές μετοχές. Με αυτό το εμπόδιο να έχει ξεπεραστεί, αναμένει μια απότομη ανοδική ανατιμολόγηση των ελληνικών περιουσιακών στοιχείων τις επόμενες εβδομάδες, καθώς οι επενδυτές τοποθετούνται για την ελκυστική ελληνική ανάπτυξη στα επόμενα χρόνια (ανάπτυξη του ΑΕΠ κατά 2%-3%, ελκυστικά χαρακτηριστικά χρέους, φθηνές αποτιμήσεις).

Υποστηρίζει ότι οι επενδυτές θα πρέπει να κλίνουν προς μια στάση υπέρ του ρίσκου, μετατοπίζοντας το χαρτοφυλάκιό τους προς μετοχές με υψηλότερο beta, όπως οι τράπεζες και η ΔΕΗ, οι οποίες αναμένει ότι θα είναι από τους κύριους ωφελημένους από την ηχηρή νίκη της ΝΔ. Στους τίτλους που συστήνει η Eurobank Equities είναι η ΔΕΗ (σε αντικατάσταση του ΟΤΕ) και η Τράπεζα Πειραιώς στις κορυφαίες επιλογές. Επίσης διατηρεί τον ΟΠΑΠ, την Jumbo και τη MYTILINEOS.

Με δεδομένα τα παραπάνω, η Eurobank Equities αναμένει τη δεύτερη ψηφοφορία, στις 25 Ιουνίου (νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως, καθώς η ΝΔ φαίνεται να επιθυμεί να αξιοποιήσει τη δυναμική), αυτήν τη φορά υπό καθεστώς ενισχυμένης αναλογικής.

Ελλάδα όπως Ιαπωνία

Υπενθυμίζεται πως το «μπαράζ» των θετικών εκθέσεων για την ελληνική οικονομία, τις ελληνικές μετοχές και τις ελληνικές τράπεζες συνεχίστηκε μέχρι και την τελευταία εβδομάδα πριν από τις εκλογές, με τη διεθνή κοινότητα των αναλυτών να περιμένει πλέον την ετυμηγορία της διαδικασίας των διερευνητικών εντολών.

Ως το μεγαλύτερο «turn around story», μαζί με την Ιαπωνία, χαρακτηρίζει η Saxo Bank την Ελλάδα και το Χρηματιστήριο Αθηνών. Ειδικότερα, η Saxo Bank αναφέρει πως είναι ξεκάθαρο πως στους επενδυτές αρέσει το αποτέλεσμα των εκλογών, φέροντας τον Γενικό Δείκτη στα υψηλότερα επίπεδα από το 2014, καθώς οι εντυπωσιακές επιδόσεις του κυβερνώντος κόμματος μειώνουν τον πολιτικό κίνδυνο στη χώρα, η οποία και έχει περάσει από πολλά σκαμπανεβάσματα τα τελευταία 15 χρόνια. Έχοντας καταγράψει άνοδο σχεδόν 30% από τις αρχές του 2023, η ελληνική αγορά μετοχών έχει καταφέρει να δώσει κέρδη άνω του 180% από τα χαμηλά του Μαΐου του 2012, κάτι που μεταφράζεται σε 10% σε ετήσια απόδοση, ένα επίπεδο που αρχίζει να ισοφαρίζει το επίπεδο που πλέον ανταμείβει εκείνους τους επενδυτές που είχαν τολμήσει να επενδύσουν στη χώρα τις πιο σκοτεινές ώρες της στη σύγχρονη ιστορίας της.

Αλλά και ο Mάρσαλ Στόκερ, εκ των επικεφαλής αναδυόμενων αγορών στη Morgan Stanley ΙΜ, υποστήριξε πως η Ελλάδα θα είναι το «cover story», δηλαδή το πρωτοσέλιδο, των αναδυόμενων αγορών για το 2023, ίσως και το 2024. «Η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται στη διαδικασία να λάβει μια ηχηρή εντολή για να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις που θα οδηγήσουν σε σημαντικά κέρδη στην οικονομική ελευθερία, στο καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας και στη συνέχεια στην αναβάθμιση του Χ.Α. στις ανεπτυγμένες αγορές», τόνισε.

 

της Αμαλίας Κάτζου

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο