Όλα από την αρχή! Αρχίζουμε από το μηδέν! Οι εκλογές της 21 Μαΐου μπορεί να έδωσαν μια μεγάλη, μια συντριπτική νίκη στη Νέα Δημοκρατία, με περίπου 41% (κέρδισε 146 έδρες, έναντι 71 του ΣΥΡΙΖΑ), που όμως δεν ήταν ικανό να δώσει το δικαίωμα στον Κυριάκο Μητσοτάκη να σχηματίσει κυβέρνηση.

Εάν δεν ήταν ο εκλογικός νόμος της απλής αναλογικής που είχε ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ και που ο ελληνικός λαός σωστά καταψήφισε, τότε η Νέα Δημοκρατία θα είχε 171 με 173 έδρες! Και φυσικά δεν θα είχαμε τώρα ανάγκη νέας εκλογικής αναμέτρησης–μετά την άρνηση των «διερευνητικών εντολών»– η οποία θα γίνει την Κυριακή 25 Ιουνίου. Βέβαια δεν καταψηφίστηκε μόνο η απλή αναλογική, αλλά και το γεγονός των «συνεργασιών» που ήθελε ο ΣΥΡΙΖΑ χωρίς να γνωρίζει τι σημαίνει αυτό. Η Ελλάδα, που θέλει ηρεμία, ησυχία και πρόοδο, χρειάζεται σταθερές κυβερνήσεις. Κάτι που ήταν και το μήνυμα που ο λαός μας έστειλε σε όλους.

Είναι αλήθεια. Από τις 21 Μαΐου στην Ελλάδα κυριαρχεί το μπλε! Η χώρα, από την Κρήτη μέχρι και τα ακριτικά νησιά, είναι βαμμένη με το χρώμα της θάλασσας! Και όπως μετέδωσαν όλα τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, «η Ελλάδα ντύθηκε στα γαλάζια». Και κάποια άλλα ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά μέσα σχολιάζουν πως «ο Κυριάκος Μητσοτάκης για μια…χούφτα ψήφους δεν πήρε την πλειοψηφία». Και έχουν δίκιο! Οι εκλογές της 21ης Μαΐου έδωσαν στη Νέα Δημοκρατία και στον Κυριάκο Μητσοτάκη έναν ιστορικό θρίαμβο, μια παντοδυναμία, μια μεγάλη κυριαρχία, μια μεγάλη ιστορική νίκη που οδηγεί σε μια ισχυρή αυτοδυναμία στις εκλογές της 25ης Ιουνίου. Στόχος της Νέας Δημοκρατίας είναι να φθάσει και να ξεπεράσει τις 160 έδρες, ώστε να εφαρμόσει το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων!

Εντύπωση έχει προκαλέσει η ήττα, η πανωλεθρία πιο σωστά, του Αλέξη Τσίπρα, η γενική κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που μιλάνε για «ισοπεδωτική ήττα». Και φυσικά για μεγάλη και ταπεινωτική ήττα του Τσίπρα. Και όλα αυτά οδηγούν σε ραγδαίες εξελίξεις, που θα γίνουν ενδεχομένως μετά τις εκλογές της 25ης Ιουνίου.

Πανηγυρίζει και δίκαια ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Το κόμμα έκανε μια επιτυχημένη προσπάθεια. Νίκησε και δημιούργησε την αρχή για ένα νέο ξεκίνημα! Ο Νίκος Ανδρουλάκης μιλάει για «αναδιάταξη» και πιστεύω πως έχει δίκιο. Μάλιστα γίνεται από όλους στον χώρο του ΠΑΣΟΚ ένας αγώνας «ολικής επαναφοράς στα παλιά». Εκείνο που «παίζει» τώρα είναι η διεκδίκηση της δεύτερης θέσης. Όπως τόνισε ο Νίκος Ανδρουλάκης, το κόμμα του θα διεκδικήσει την πρωτιά και στις έξι περιφέρειες που πρώτευσε ο ΣΥΡΙΖΑ!

Ο λαός με την ψήφο του στις 21 Μαΐου ζήτησε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία να προχωρήσει μπροστά, εφαρμόζοντας το πρόγραμμά του. Και αυτό θα πραγματοποιηθεί μετά τις εκλογές που θα γίνουν στις 25 Ιουνίου. Μέχρι τότε, ο αγώνας συνεχίζεται με εντατικό ρυθμό κρατώντας την «μπάλα χαμηλά», όπως είπε ο πρωθυπουργός!

Με την ευκαιρία –έτσι για να θυμηθώ την αθλητική μου δράση–, ο όρος «χαμηλά την μπάλα» ή «την μπάλα κάτω», που φωνάζουν συνέχεια οι προπονητές, σημαίνει ήρεμα, χαλαρά. Οι προπονητές το λένε αυτό για να προλάβουν κάποιες ενέργειες διαφορετικές από αυτές που έχουν συμφωνήσει. Και φυσικά να τιθασεύσουν τους παίκτες τους, που έχουν «πάρει τα μυαλά τους αέρα» και κάνουν του κεφαλιού τους! Κάνουν, όπως χαρακτηριστικά τονίζουν, σαλτανάτια και παιχνίδι εντυπωσιασμού, κινδυνεύοντας να φάνε γκολ. Το σαλτανάτια είναι τούρκικη λέξη και βγαίνει από το «saltanat». Το σαλτανάτι σημαίνει «ο μουράτος και πολυτελής τρόπος ζωής». Τη λέξη αυτή τη λένε στις Σέρρες, όταν θέλουν να κάνουν επίδειξη. Είναι δηλαδή μια προσπάθεια ανούσιου εντυπωσιασμού. Ακόμη, την ακούμε στην Ξάνθη. Εδώ το σαλτανάτι είναι το να ζεις σαν σουλτάνος! Να την «περνάς πασαλίδικα και μπέικα». Υπάρχει φυσικά και το διαφορετικό. Να κάνεις άσκοπες και ανούσιες προσπάθειες εντυπωσιασμού, όταν δεν έχεις τα φόντα! Και τέλος, όπως με ενημέρωσαν, τη λέξη την ακούμε και στη Θεσσαλονίκη. Το «κάνω σαλτανάτια» για τους Θεσσαλονικείς έχει την έννοια του «κάνω κόνξες», «κάνω νερά»! Και αναφέρεται όχι μόνο σε πρόσωπα αλλά και σε αντικείμενα, όπως μισοχαλασμένες μηχανές, και σε άλλα.

Στο «χαμηλά την μπάλα», όπως είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, να συμπληρώσω. Με «σίγουρες πάσες»!

 

Γράφει ο Γιώργος Κοντονής

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο