Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) πρόκειται να μεταδώσει στο YouTube τις πρώτες ζωντανές εικόνες απευθείας από τον Άρη και η ροή θα εμφανίζει μία νέα εικόνα κάθε περίπου 50 δευτερόλεπτα. Πρόκειται για την πρώτη φορά που γίνεται live streaming απευθείας από τον «Κόκκινο Πλανήτη».

Οι ενημερώσεις είναι επίσης διαθέσιμες στον λογαριασμό της ESA στο Twitter και στο hashtag #MarsLIVE, όπως αναφέρει ο Οργανισμός.

Με αυτή τη live μετάδοση γιορτάζεται η 20ή επέτειος από την εκτόξευση του Mars Express του οργανισμού -μία αποστολή για τη λήψη τρισδιάστατων εικόνων της επιφάνειας του πλανήτη.

«Κανονικά, βλέπουμε εικόνες από τον Άρη και ξέρουμε πως έχουν τραβηχτεί πριν μέρες» δηλώνει ο James Godfrey, υπεύθυνος λειτουργίας του διαστημικού σκάφους στο κέντρο ελέγχου της αποστολής της ESA στο Darmstadt της Γερμανίας, όπως μεταδίδει το CNN.

«Θα δούμε τον Άρη όπως είναι τώρα -όσο πιο κοντά στο αρειανό “τώρα” μπορούμε να φτάσουμε! Έχουμε ξαναδεί εικόνες του Άρη στο παρελθόν; Ναι, αλλά όχι ζωντανά», δηλώνει η ESA σε ανακοίνωσή της.

Για να ξεκινήσει η ζωντανή ροή, η ESA εκτιμά πως θα χρειαστούν περίπου 17 λεπτά για να ταξιδέψει το φως που απαιτείται για να σχηματιστούν οι εικόνες απευθείας από τον Άρη στην Γη και έπειτα άλλο ένα λεπτό για να περάσει από τα καλώδια και τους διακομιστές στο έδαφος.

Live streaming από τον Άρη