Παραλίγο να συμβεί θερμό επεισόδιο Κίνας – ΗΠΑ στο στενό της Ταϊβάν, όταν το κινεζικό πολεμικό πλοίο έκανε επικίνδυνο ελιγμό και πέρασε σε απόσταση 140 μέτρων από την πλώρη αμερικανικού αντιτορπιλικού.

Όπως φαίνεται σε βίντεο, ενώ το αμερικανικό αντιτορπιλικό USS Chung – Hoon εκτελούσε περιπολία στο Στενό της Ταϊβάν εμφανίστηκε ένα κινεζικό αντιτορπιλικό και αφότου ανέπτυξε ταχύτητα πέρασε μπροστά από την πλώρη του αμερικανικού σκάφους, ρίχνοντας το πολεμικό των ΗΠΑ στα απόνερά του.  Το USS Chung – Hoon εκτελούσε περιπολία μαζί με την καναδική φρεγάτα HMCS Montreal σε διεθνή ύδατα.

Η αμερικανική Διοίκηση Ινδο-Ειρηνικού, ανέφερε, πως το αντιτορπιλικό παρότι διατήρησε την πορεία του, έκοψε ταχύτητα στους 10 κόμβους έτσι ώστε «να αποτραπεί μια σύγκρουση».

Στο βίντεο που δόθηκε νωρίτερα τη Δευτέρα στη δημοσιότητα φαίνεται η στιγμή που το κινεζικό πολεμικό κόβει την πορεία που ακολουθούσε το αμερικανικό και στη συνέχεια ευθυγραμμίζεται προκειμένου να πλεύσει σε παράλληλη κατεύθυνση.

Βάσει της αμερικανικής διοίκησης, οι κινεζικές ενέργειες παραβιάζουν τους θαλάσσιους κανόνες  ασφαλούς διέλευσης στα διεθνή ύδατα. Μετά τον προκλητικό ελιγμό, το κινεζικό πλοίο δεν επιχείρησε ανάλογη κίνηση και στην καναδική φρεγάτα, που έπλεε πίσω από το αμερικανικό αντιτορπιλικό.