Το μήνυμα της κάλπης της 21ης Μαΐου ήταν σαφές και δεν επιδέχεται καμίας αμφισβήτησης, αφού ο ελληνικός λαός είπε «όχι» στην απλή αναλογική, αποδοκίμασε τον ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση και… έδειξε το επόμενο κυβερνητικό σχήμα και τον πρωθυπουργό της χώρας.

Η αντίδραση του Χρηματιστηρίου και των αγορών στην εντυπωσιακή νίκη της Νέας Δημοκρατίας ισοδυναμεί με προεξόφληση ισχυρής κυβέρνησης που θα εγγυηθεί την πολιτική σταθερότητα, θα «τρέξει» την οικονομία και θα οδηγήσει πολύ σύντομα στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Ταυτόχρονα, η επανεκλογή Ερντογάν στην Τουρκία… απαιτεί τη συνέχιση του πολιτικού μοντέλου και μοτίβου που είχαμε την προηγούμενη τετραετία. Η πρώτη τετραετία Μητσοτάκη επηρεάστηκε από έκτακτες καταστάσεις, όπως η πανδημία και η Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ωστόσο η νέα τετραετία θα αποτελέσει το εφαλτήριο για την επίτευξη της βιώσιμης ανάπτυξης, η οποία θα απομακρύνει οριστικά τον εφιάλτη του υψηλού και δύσκολα διαχειρίσιμου δημοσίου χρέους.

Από την άλλη πλευρά, οι επιχειρήσεις έχουν κάνει τους δικούς τους σχεδιασμούς και η πρώτη κάλπη δείχνει ότι απελευθερώνει κάποια projects, καθώς μηδενίστηκε η πιθανότητα συγκρότησης «προοδευτικής κυβέρνησης» ή «κυβέρνησης ηττημένων με ανοχή» ή «κυβέρνησης ειδικού σκοπού». Ο πολιτικός ορίζοντας είναι πιο καθαρός και η επίτευξη της αυτοδυναμίας αποτελεί μονόδρομο για τη χώρα και μοναδική επιλογή για να μπορέσει να ανθίσει περαιτέρω το επιχειρείν. Επιπλέον, η πολιτική σταθερότητα και η επανεκλογή αυτοδύναμης κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας μπορεί να αποτελέσουν το απαραίτητο αντιστάθμισμα σε περίπτωση ενδεχόμενης διεθνούς κρίσης, λόγω ανατροπών στο αμερικανικό τραπεζικό σύστημα.

Το σχέδιο «Ελλάδα 2.0» αποτελεί άλλη μια μεγάλη πρόκληση για τη χώρα, καθώς οι προθεσμίες υποβολής των προγραμμάτων και εκταμίευσης των ποσών κινούνται μέσα σε ασφυκτικούς χρόνους. Αντιλαμβανόμαστε ότι η εκλογή μιας… άλλης κυβέρνησης θα δημιουργούσε σοβαρά εμπόδια στην επιτυχή εφαρμογή του. Εκεί όμως που δεν χωρούν αναβολές και καθυστερήσεις είναι το σχέδιο ενεργειακής μετάβασης. Το σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας έχει αποφέρει ήδη αποτελέσματα και στοχεύει μέσα στα επόμενα 3-4 χρόνια στην πλήρη απεξάρτηση της Ελλάδας από τις ρωσικές (και όχι μόνο) πλουτοπαραγωγικές πηγές. Το σαμποτάζ της αντιπολίτευσης στη διαδικασία μετάβασης προς τις ΑΠΕ είναι προς το συμφέρον του Πούτιν, ενώ η εφαρμογή του σχεδίου της Νέας Δημοκρατίας είναι υπέρ των εθνικών και των ευρωπαϊκών συμφερόντων.

Τέλος, η ψηφιοποίηση του κράτους και η βελτίωση των αναπτυξιακών και κοινωνικών υποδομών θα προχωρήσουν ταχύτατα με την επανεκλογή της Νέας Δημοκρατίας. Δεν είναι ένα κομματικό, αλλά ένα εθνικό στοίχημα. Άλλωστε, τα αποτελέσματα της 21ης Μαΐου δεν αφήνουν περιθώρια για να ασχοληθούμε με τους… δεύτερους και τους τρίτους. Αυτοί έχουν μπροστά τους τρεις εβδομάδες για να λύσουν τα εσωτερικά τους θέματα, για το ποιος θα κυριαρχήσει στην Κεντροαριστερά ως πλειοψηφική… μειοψηφία!

 

του Λουκά Γεωργιάδη

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο