«Σε αυτές τις εκλογές κρίνεται το μέλλον της χώρας», καθώς «συγκρούονται δύο εντελώς διαφορετικοί κόσμοι. Ο κόσμος της ισότητας, της ελευθερίας και της αλληλεγγύης. Και από την άλλη ο κόσμος της κερδοσκοπίας, της αλαζονείας, της περιφρόνησης», λέει στο «Π» ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στο Ηράκλειο, Χάρης Μαμουλάκης.

Παραδέχεται ότι στις προηγούμενες εκλογές «η γενικότερη εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ δεν εξέπεμπε συνοχή, ευθύνη, συγκρότηση. Έχουμε πλήρη επίγνωση. Δεν πετάμε στα σύννεφα», ξεκαθαρίζει ωστόσο πως «μεγάλος στόχοςείναι η ανατροπή των συσχετισμών της 21ης Μαΐου».

Βαριά η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις 21 Μαΐου. Για πρώτη φορά, η Κρήτη βάφτηκε γαλάζια. Πώς και γιατί συνέβη, κατά τη γνώμη σας;

Τρεις ήταν οι βασικές αιτίες της ήττας του ΣΥΡΙΖΑ. Πρώτον, η ΝΔ κατάφερε να επιβάλει, εκμεταλλευόμενη και τη μιντιακή της υπεροπλία, την «ατζέντα του φόβου» και να οδηγήσει σε μια δημόσια συζήτηση όχι για όσα έγιναν την τετραετία διακυβέρνησής της, αλλά για το τι έγινε οκτώ χρόνια πριν. Δεύτερον, η αναγκαστική επιλογή υπεράσπισης, από την πλευρά μας, της στρατηγικής της απλής αναλογικής. Που, εξαιτίας της άρνησης των άλλων προοδευτικών δυνάμεων, αντικειμενικά, δεν μπορούσε να περπατήσει. Και τρίτον, τα δικά μας λάθη, η γενικότερη εικόνα μας, που δεν εξέπεμπε συνοχή, ευθύνη, συγκρότηση.

Όσον αφορά την Κρήτη, περισσότερο η διάσπαση των προοδευτικών δυνάμεων και ελάχιστα η διαφοροποίηση του ποσοστού της ΝΔ οδήγησαν σε αυτό το αποτέλεσμα.

Μπροστά στην κάλπη της 25ης Ιουνίου, ο ΣΥΡΙΖΑ με νέο αφήγημα: «Δίκαιη Κοινωνία – Ευημερία για όλους». Με απλά λόγια τι προτάσσει;

Αυτές οι εκλογές δεν κρίνουν μόνο την αυριανή κυβέρνηση της χώρας. Σε αυτές τις εκλογές κρίνεται κάτι πολύ πιο σημαντικό: Το ίδιο το μέλλον της χώρας και των πολιτών της. Το πώς θα είναι η Ελλάδα το 2027.

Σε αυτό το πλαίσιο, συγκρούονται δύο εντελώς διαφορετικοί κόσμοι. Ο κόσμος της ισότητας, της ελευθερίας και της αλληλεγγύης. Και από την άλλη ο κόσμος της κερδοσκοπίας, της αλαζονείας, της περιφρόνησης.

Εμείς έχουμε διαλέξει πλευρά και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε τα βήματα, τις προτάσεις, που μας οδηγούν σε μία δίκαιη κοινωνία με ευημερία για όλους:

1. Ανασυγκροτούμε το παραγωγικό και αναπτυξιακό μοντέλο: για μια δίκαιη, βιώσιμη και πράσινη ανάπτυξη.

2. Θέτουμε στο επίκεντρο τους εργαζόμενους και το δικαίωμα στην εργασία.

3. Δημιουργούμε ένα νέο ισχυρό ΕΣΥ.

4. Ενισχύουμε τη δημόσια παιδεία.

5. Δημιουργούμε συνθήκες ασφάλειας για όλους με ισχυρή κοινωνική προστασία.

6. Εγγυόμαστε το δικαίωμα σε αξιοπρεπή στέγη, προστατεύουμε την πρώτη κατοικία.

Αυτό που κρίνεται στις εκλογές της 25ης Ιουνίου είναι πάνω από κόμματα, πρόσωπα, επικοινωνιακές στρατηγικές. Κρίνονται με λίγα λόγια οι ζωές των πολλών. Θα είναι δικαίωμα ή προνόμιο η υγεία, η παιδεία, η ευημερία; Θα υπάρχει αξιοπρέπεια ή ασυδοσία στην εργασία; Θέλουμε κράτος για τον πολίτη ή κράτος λάφυρο;

Αυτά είναι τα μεγάλα διλήμματα της κάλπης. Σ’ αυτά καλείται να απαντήσει ο λαός μας. Αυτά θέλουμε να φέρουμε στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης.

Κρίνετε πως μπορεί να επιτευχθεί η ανατροπή, παρά τη μεγάλη διαφορά με την ΝΔ, ή έστω μια καλή «διόρθωση»;

Έχουμε πλήρη επίγνωση της μεγάλης αυτής δυσκολίας. Δεν πετάμε στα σύννεφα. Η κάλπη όμως το πρωί της 25ης Ιουνίου θα είναι άδεια. Και γνωρίζοντας ότι ο ελληνικός λαός ζητάει απαντήσεις στα προβλήματά του, στα μεγάλα θέματα που τον αφορούν στην καθημερινότητά του, του παρουσιάζουμε τις λύσεις. Πάμε για το rebound!

Βάζουμε τον πήχη ψηλά και κινητοποιούμε κάθε πολίτη, προκειμένου να πετύχουμε τον μεγάλο μας στόχο, που είναι η ανατροπή των συσχετισμών της 21ης Μαΐου.

Η όποια πολιτική ή και ανθρώπινη πικρία, ή ακόμα και απογοήτευση, από τα αποτελέσματα της 21ης Μαΐου, ξεπεράστηκαν;Ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει ενωμένος μπροστά στις πολιτικές μάχες που επίκεινται;

Στον ΣΥΡΙΖΑ ακούσαμε το μήνυμα των πολιτών, αλλάζουμε εν κινήσει και πάμε να ανατρέψουμε συσχετισμούς. Δεν θα είναι εύκολο, αλλά δεν είναι αδύνατον. Στην εκλογική μάχη της 25ης Ιουνίου, δεν περισσεύει καμία και κανένας. Μπορούμε να πετύχουμε καλύτερα αποτελέσματα. Σε κάθε περίπτωση, οφείλουμε να τα δώσουμε όλα. Αυτό και θα κάνουμε! Μέχρι και την τελευταία στιγμή! Με σεμνότητα αλλά κι αποφασιστικότητα. Με έγνοια πραγματική για τους ανθρώπους και την κοινωνία.

Άλλωστε, η μόνη χαμένη μάχη είναι αυτή που δεν δόθηκε ποτέ!

 

Συνέντευξη στον Γιάννη Σπ. Παργινό

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο