Συνελήφθη από τις δυνάμεις ασφαλείας, ένας έφηβος, που φέρεται ότι πυροβόλησε και τραυμάτισε σοβαρά εκπαιδευτικό σε σχολείο του Λούκαβατς, στη βορειοανατολική Βοσνία-Ερζεγοβίνη, όπως ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές και η οικογένεια του θύματος.

«Το παιδί, που δεν έχει συμπληρώσει ακόμη τα 14, είναι υπό την επίβλεψη της αστυνομίας στο αστυνομικό τμήμα του Λούκαβατς», ανέφερε το υπουργείο Εσωτερικών του καντονιού της Τούζλα σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε.

«Πυροβόλα όπλα και άλλα εγκαταλειμμένα αντικείμενα έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή χώρο μέχρι να ξεκινήσει η έρευνα» πρόσθεσε το υπουργείο, επιβεβαιώνοντας τον τραυματισμό ενός εργαζόμενου στο σχολείο.

Ο φερόμενος δράστης, είναι πρώην μαθητής του σχολείου αυτού, ο οποίος πρόσφατα άλλαξε σχολικό περιβάλλον. «Το παιδί μεταφέρθηκε σε άλλο σχολείο στις αρχές του δευτέρου εξαμήνου, για πειθαρχικούς λόγους», είπε, ανακοινώνοντας ταυτόχρονα το τέλος των μαθημάτων σε όλα τα σχολεία της Τούζλα.

Το θύμα είναι καθηγητής αγγλικών που ασκούσε ταυτόχρονα και καθήκοντα αναπληρωτή διευθυντή σε αυτό το δημοτικό σχολείο, όπως είπε ο πατέρας του σε δημοσιογράφους. Στη Βοσνία, στα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης φοιτούν παιδιά ηλικίας από 6 έως 15 ετών.

Ο καθηγητής χειρουργείται και η κατάστασή του είναι σταθερή, πρόσθεσε ο πατέρας του, ο Ισμέτ Οσμάνοβιτς, μιλώντας στο τοπικό τηλεοπτικό κανάλι N1.

Σύμφωνα με το νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται, ο καθηγητής φέρει τραύματα από σφαίρες στον λαιμό.

Μετά το τέλος του πολέμου στη Βοσνία, το 1995, οι αρχές κάλεσαν τους πολίτες να παραδώσουν τα όπλα που έχουν στην κατοχή τους και χορήγησαν αμνηστία σε όσους θα το έκαναν εθελοντικά. Η αστυνομία έκανε επίσης έρευνες σε σπίτια για την ανάκτηση παράνομων όπλων. Ωστόσο, πολλά όπλα εξακολουθούν να κυκλοφορούν στη χώρα. Τουλάχιστον 31 στους 100 κατοίκους διαθέτουν ένα όπλο, σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα Small Arms Survey (SAS). Στη γειτονική Σερβία το ποσοστό αυτό φτάνει το 39%, είναι δηλαδή το υψηλότερο στην Ευρώπη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ