Ο μάρτυρας Σταύρος Μπάνος, -ο οποίος την κρίσιμη χρονική περίοδο ήταν διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων-, κατέθεσε στη δίκη σήμερα για τη φωτιά στο Μάτι, το απόγευμα της 23ης Ιουλίου του 2018,  ότι μέσω Δανίας, όπου το 112 βρίσκονταν σε λειτουργία και έπειτα από αρκετές ώρες, ενημερώθηκε το ελληνικό Λιμενικό ότι την ημέρα της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι, υπήρχαν άνθρωποι στη θάλασσα που πάλευαν να σώσουν τις ζωές τους.

Ουσιαστικά, ο μάρτυρας, τόνισε, πως το Λιμενικό ενημερώθηκε γιατί Δανοί τουρίστες που βρέθηκαν στη θάλασσα πάτησαν το κουμπί στο 112 που λειτουργούσε από τότε στη χώρα τους και έδωσαν το σήμα ότι βρίσκεται σε κίνδυνο η ζωή τους.

Πιο αναλυτικά, ο μάρτυρας απαντώντας σε ερώτηση της προέδρου του δικαστηρίου για το πώς η Ελλάδα πληροφορήθηκε ότι βρίσκονταν άνθρωποι στη θάλασσα, είπε χαρακτηριστικά: «Μέχρι τις 8 το βράδυ δεν είχα εικόνα ότι υπήρχαν άνθρωποι στη θάλασσα. Η πρώτη πληροφορία ήρθε από το ελικόπτερο για τους τουρίστες της Δανίας. Ένας από αυτούς πάτησε το 112 στο κινητό του… Πήγε το σήμα σε δανέζικο δίκτυο και από εκεί ζήτησαν συνδρομή από αντίστοιχο φορέα στην Ελλάδα».

Ο ίδιος, τόνισε, ότι οι ελληνικές αρχές, ενημερώθηκαν στη συνέχεια από ελικόπτερο που έφτασε στη περιοχή, ότι στη θάλασσα υπήρχαν γύρω στις δύο χιλιάδες άτομα, αριθμός που όπως ανέφερε, του φάνηκε ιδιαίτερα μεγάλος. Εν συνεχεία, άρχισε αγώνας δρόμου για τη διάσωση των πολιτών με ορισμένους από αυτούς όμως να έχουν αφήσει ήδη την τελευταία τους πνοή στο νερό.

Σύμφωνα με το μάρτυρα από τη στιγμή εκείνη κινητοποιήθηκαν πλοία από το ναύσταθμο Σαλαμίνος και τέθηκαν σε συναγερμό τα στρατιωτικά νοσοκομεία.