Τα εννέα «κλειδιά» για το τι πρέπει να κάνετε

Με… ελάχιστα χρήματα και σε πολλές δόσεις θα μπορούν να ρυθμίσουν πάνω από 1.000.000 οφειλέτες των δήμων τα χρέη που έχουν συσσωρευτεί, κάνοντας χρήση του ευνοϊκού μέτρου των 36 και 72 δόσεων, που θέσπισε το οικονομικό επιτελείο.

Οι υπόχρεοι πρέπει να βιαστούν, καθώς η προθεσμία υπαγωγής στη ρύθμιση λήγει την Παρασκευή 30 Ιουνίου, ενώ αρκεί η υποβολή μιας αίτησης στον διαδικτυακό τόπο ή στο e-mail του δήμου, για να κλείσουν την υπόθεσή τους. Μέχρι και την ίδια προθεσμία θα πρέπει να σταλούν και οι αιτήσεις απ’ όσους δημότες έχασαν τις παλαιές ρυθμίσεις των 100 δόσεων και θέλουν να επανενταχθούν στη νέα ρύθμιση. Η ρύθμιση αποπληρωμής των οφειλών σε 36 ή 72 δόσεις αρχίζει να «τρέχει» από τη στιγμή που ο οφειλέτης θα καταβάλει την πρώτη δόση μέσα σε χρονικό διάστημα τριών ημερών από την ημερομηνία γνωστοποίησης της σχετικής απόφασης σ’ αυτόν, ενώ, ταυτόχρονα, θα μπορεί να αναβιώσει τις 100 δόσεις από παλαιότερες ρυθμίσεις που έχασε, αρκεί να πληρώσει τις δύο πρώτες δόσεις έως τις 31 Ιουλίου.

Τι πρέπει να προσέξετε

Οι οφειλέτες πρέπει να έχουν υπ’ όψιν τους ότι για να φέρουν εις πέρας την πληρωμή του χρέους τους προς τον οικείο δήμο, αρκεί να τηρήσουν κατά γράμμα τα προβλεπόμενα στη σχετική απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών.

Ειδικότερα, τα σημεία «κλειδιά» για την υπαγωγή στη ρύθμιση είναι τα εξής:

1. Όσες οφειλές είχαν καταστεί ληξιπρόθεσμες κατά το χρονικό διάστημα από 01/11/2021 έως 01/02/2023 μπορούν να ρυθμιστούν με δύο τρόπους. Ο ένας περιλαμβάνει τη ρύθμιση σε 2-36 δόσεις και ο δεύτερος σε 37-72 δόσεις. Εξυπακούεται ότι η ρύθμιση σε πολλές δόσεις επιβαρύνεται με το ετήσιο επιτόκιο χωρίς καθορισμένη διάρκεια. Αυτό μεταφράζεται σε επιτόκιο 0,25%, εφόσον η ρύθμιση γίνει σε 2-36 δόσεις και σε 1,5% για τις 37-72 δόσεις.

2. Ο οφειλέτης που θα υπαχθεί στη ρύθμιση πρέπει να μην είχε αρρύθμιστες ληξιπρόθεσμες οφειλές στον δήμο την 1η Νοεμβρίου 2021, ενώ στην περίπτωση που είχε υπαχθεί στη ρύθμιση των 100 δόσεων δεν θα πρέπει να την έχει χάσει έως την ημερομηνία υπαγωγής στη νέα. Επιπλέον, ο οφειλέτης πρέπει να έχει υποβάλει όλες τις φορολογικές του δηλώσεις κατά την τελευταία πενταετία, δηλαδή έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2022, και να μην έχει καταδικαστεί αμετάκλητα για αδικήματα της φορολογικής και τελωνειακής νομοθεσίας.

3. Η ρύθμιση της μηνιαίας οφειλής μπορεί να γίνει με ποσό τουλάχιστον 30 ευρώ, εκτός από την τελευταία, η οποία μπορεί να είναι μικρότερη.

4. Στη ρύθμιση εντάσσονται και οι οφειλές προς τους δήμους, οι οποίες ήταν ληξιπρόθεσμες μετά την 1η Νοεμβρίου 2021 και έχουν ενταχθεί στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων, υπό την προϋπόθεση ότι τηρούνταν κανονικά οι όροι των συγκεκριμένων ρυθμίσεων την 1η Φεβρουαρίου 2023 και εφόσον αυτές οι ρυθμίσεις περιλαμβάνουν μόνο οφειλές που είχαν καταστεί ληξιπρόθεσμες έως την προαναφερόμενη ημερομηνία.

5. Για τις οφειλές που δεν έχουν ρυθμιστεί και ήταν ληξιπρόθεσμες την 1η Νοεμβρίου 2021, ακόμη και να γίνει ρύθμιση, εντούτοις, ο οφειλέτης δεν μπορεί να υπαχθεί στις προϋποθέσεις της νέας ρύθμισης.

6. Αν ο οφειλέτης ενταχθεί στη νέα ρύθμιση και έχει άλλες μη ρυθμισμένες οφειλές που έγιναν ληξιπρόθεσμες μετά την 1η Φεβρουαρίου 2023, τις οποίες έχει εντάξει σε άλλη ρύθμιση τμηματικής καταβολής των δόσεων, είναι υποχρεωμένος να τις ρυθμίσει σε 24 ή 48 δόσεις.

7. Από τη ρύθμιση εξαιρούνται όσες οφειλές δεν μπορούν να υπαχθούν σε νομοθετική ρύθμιση τμηματικής καταβολής, όπως π.χ. τα ενοίκια, ή η ρύθμιση τους απαγορεύεται από άλλους νόμους.

8. Η ρύθμιση χάνεται όταν ο οφειλέτης δεν καταβάλει έστω και μία μηνιαία δόση.

9. Για να είναι έγκυρη η υπαγωγή στη ρύθμιση των 36 ή 72 δόσεων, ο οφειλέτης πρέπει να καταβάλει την πρώτη δόση εντός τριών εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία γνωστοποίησης της σχετικής απόφασης σε αυτόν.

 

του Λουκά Γεωργιάδη

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο