«Απέναντι στα φοβικά διλήμματα του Κυριάκου Μητσοτάκη, αντιτάσσουμε την ελπίδα και την προοπτική, τα κοστολογημένα και άμεσα εφαρμόσιμα μέτρα που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ», δηλώνει ο υποψήφιος βουλευτής στην Α’ Θεσσαλονίκης Χρήστος Γιαννούλης.

Εξηγεί, δε, ότι, ακριβώς γι’ αυτό,«η ΝΔ δεν θέλει να στραφεί ο δημόσιος διάλογος στις προγραμματικές θέσεις των κομμάτων» και «προκειμένου να υπηρετήσει τα μικροκομματικά της συμφέροντα, δεν δίστασε να αξιοποιήσει, με ψευδείς ισχυρισμούς, το ευαίσθητο ζήτημα της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη».

Ένα ακόμη πολύνεκρο ναυάγιο με μετανάστες. Πώς κρίνετε ότι μπορεί να αποφευχθούν αυτές οι ανθρώπινες τραγωδίες;

Δεν αρκεί η έκφραση οδύνης. Την οδύνη πρέπει να τη συνοδεύουμε και με πράξεις και παρεμβάσεις σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, για να μη θρηνούμε ανθρώπινες ζωές. Η ΕΕ πρέπει να στοχεύσει στις ρίζες του προσφυγικού προβλήματος. Δεν μπορεί να εκφράζει την Ευρώπη της αλληλεγγύης και των ανθρωπιστικών αξιών η απόφαση της ΕΕ που δίνει το δικαίωμα σε κράτη-μέλη,έναντι οικονομικού ανταλλάγματος, να μη συμμετέχουν στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων από χώρες πρώτης υποδοχής.

Οι πολεμικές συγκρούσεις, η πολιτική αστάθεια, η κλιματική κρίση θα συνεχίσουν να προκαλούν προσφυγικά κύματα και η Ευρώπη δεν έχει το δικαίωμα να αντιμετωπίζει το πρόβλημα με απλουστεύσεις και αφορισμούς.

Είναι εφικτή, στις κάλπες της 25ης Ιουνίου, μια ανατροπή των συσχετισμών ή έστω και μιαδιόρθωση, και με ποιο αφήγημα;

Οι πολίτες πρέπει να αντιληφθούν την κρισιμότητα της εκλογικής αναμέτρησης. Στις 25 Ιουνίου με την ψήφο μας θα καθορίσουμε την πορεία τις χώρας την επόμενη τετραετία. Απέναντι στα φοβικά διλήμματα του Κυριάκου Μητσοτάκη,αντιτάσσουμε την ελπίδα και την προοπτική. Αντιτάσσουμε τα κοστολογημένα και άμεσα εφαρμόσιμα μέτρα που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Η αύξηση του αφορολόγητου στα 10.000 ευρώ, η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, η μείωση του ΦΠΑ στον κατώτερο συντελεστή για τα τρόφιμα,ακόμα και σε μηδενικό συντελεστή για τα είδη πρώτης ανάγκης, καθώς και η μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα, είναι ορισμένα από τα μέτρα που θα ανακουφίσουν άμεσα τους πολίτες. Ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο η ΝΔ δεν θέλει να στραφεί ο δημόσιος διάλογος στις προγραμματικές θέσεις των κομμάτων, γιατί παράλληλα θα βγει στην επιφάνεια η πολιτική απάτη με τις εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη. Είναι ενδεικτικό ότι το 90% όσων υπόσχεται η ΝΔ δεν περιλαμβάνεται στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την περίοδο 2023-2027.

Το θέμα των δύο βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στη Θράκη και του ρόλου του τουρκικού προξενείου στην εκλογή τους κυριαρχεί στον δημόσιο λόγο. Μήπως η σιωπή που τηρεί το κόμμα σας το εκθέτει;

Δυστυχώς η ΝΔ, προκειμένου να υπηρετήσει τα μικροκομματικά της συμφέροντα,δεν δίστασε να αξιοποιήσει με ψευδείς ισχυρισμούς, το ευαίσθητο ζήτημα της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη.

Ουδέποτε ενημερώθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα της Θράκης, πριν από τις εκλογές. Μόλις στις 23 Μαΐου απεστάλη δελτίο της ΕΥΠ, με επιλεκτικές πληροφορίες για όλους τους μειονοτικούς υποψήφιους βουλευτές στη Θράκη. Αν η κυβέρνηση είχε πριν από τις εκλογές πληροφορίες για παρέμβαση του τουρκικού προξενείου και για προσπάθεια χειραγώγησης βουλευτών, γιατί δεν έπραξε το παραμικρό σε διπλωματικό επίπεδο; Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να ακολουθήσει τον επικίνδυνο για εθνικούς λόγους δρόμο που επέλεξε η ΝΔ για να εξυπηρετήσει τα μικροκομματικά της συμφέροντα.

Μήπως η εκλογική ήττα της 21ης Μαΐου δείχνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αλλάξει, να προτάξει νέα πρόσωπα με νέες ιδέες κι ένα σαφέστερο διακύβευμα;

Μια ματιά μόνο να ρίξετε στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ θα διαπιστώσετε πως στο κόμμα η ανανέωση είναι μια διαρκής διαδικασία. Είναι εξάλλου πρόσφατη η διεύρυνση του κομματικού δυναμικού με την εγγραφή 115.000 νέων μελών. Νέα πρόσωπα συμπεριλήφθηκαν στην κεντρική εκλογική επιτροπή και πολλά νέα πρόσωπα σήκωσαν σημαντικό βάρος της επικοινωνιακής στρατηγικής. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ένα στατικό κόμμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα εν κινήσει. Είναι κόμμα ανοιχτό στις νέες και ριζοσπαστικές ιδέες και όχι προσκολλημένο στα δόγματα της μίας ή της άλλης ιδεολογικής παράδοσης. Είναι κόμμα που συνθέτει με σεβασμό, αλλά κριτικά, τις ιδέες και τις πολιτικές παραδόσεις της Αριστεράς.

Εκλέγεστε στην Α’ Θεσσαλονίκης. Τι δεν εκπλήρωσε η ΝΔ ως κυβέρνηση και τι προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ για τη συμπρωτεύουσα, που πολλοί συμπολίτες σας τη θεωρούν και πρωτεύουσα των Βαλκανίων;

Η Θεσσαλονίκη, που η κυβέρνηση Μητσοτάκη την καταδίκασε σε στασιμότητα τα τελευταία τέσσερα χρόνια, έχει ξεχωριστό, πρωταγωνιστικό ρόλο στο δικό μας όραμα. Είναι προφανές πως στις προτεραιότητές μας είναι, αρχικά, η ολοκλήρωση και η επέκταση του Μετρό και η επιτάχυνση των διαδικασιών για τον εκσυγχρονισμό του στόλου του ΟΑΣΘ με παράλληλη κάλυψη των κενών θέσεων του Οργανισμού. Επιβεβλημένη είναι η εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου, σε επίπεδο πολεοδομικού συγκροτήματος, για την αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού και την ελαχιστοποίηση της ταλαιπωρίας των πολιτών.

 

Συνέντευξη στον Γιάννη Σπ. Παργινό

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο