Στο ζενίθ έχει φτάσει η αγωνία για το εξαφανισμένο υποβρύχιο κοντά στο ναυάγιο του Τιτανικού, με τις έρευνες να επικεντρώνονται σε ένα απομακρυσμένο σημείο του Βόρειου Ατλαντικού όπου εντοπίστηκαν υποθαλάσσιοι θόρυβοι, αν και οι αξιωματούχοι προειδοποίησαν ότι οι ήχοι μπορεί να μην προέρχονται από το σκάφος.

Το οξυγόνο στο υποβρύχιο σκάφος αναμένεται να εξαντληθεί σε λίγες ώρες, μια διεθνής επιχείρηση έρευνας σαρώνει μια τεράστια έκταση του ωκεανού για το υποβρύχιο Titan, που εξαφανίστηκε την Κυριακή ενώ μετέφερε πέντε άτομα σε ένα τουριστικό ταξίδι σε βαθιά θάλασσα στο παγκοσμίου φήμης ναυάγιο, όπως σημειώνει το Reuters.
Η αμερικανική ακτοφυλακή δήλωσε ότι τηλεχειριζόμενα οχήματα (ROV) αναπτύχθηκαν υποβρυχίως κοντά στο σημείο όπου καναδικά αεροσκάφη κατέγραψαν τους θορύβους με τη χρήση σόναρ την Τρίτη και την Τετάρτη, αλλά δεν έχουν βρει ακόμη κανένα ίχνος του.

Ο πλοίαρχος της ακτοφυλακής Τζέιμι Φρέντερικ δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι η ανάλυση των θορύβων ήταν «ασαφής». «Όταν βρίσκεσαι στη μέση μιας υπόθεσης έρευνας και διάσωσης, έχεις πάντα ελπίδα», είπε. «Όσον αφορά τους θορύβους συγκεκριμένα, δεν ξέρουμε τι είναι». Οι αξιωματούχοι δεν έδωσαν περιγραφή των ήχων.

Σε μια πολυαναμενόμενη προσθήκη στην έρευνα, το γαλλικό ερευνητικό πλοίο Atalante βρισκόταν καθ’ οδόν αργά την Τετάρτη για να αναπτύξει ένα ρομποτικό καταδυτικό σκάφος ικανό να κατέβει σε βάθος πολύ χαμηλότερο από αυτό ακόμη και του ναυαγίου του Τιτανικού, δήλωσε η ακτοφυλακή.

Το υποβρύχιο ξεκίνησε με 96 ώρες οξυγόνου, σύμφωνα με την εταιρεία, κάτι που σημαίνει ότι θα μπορούσε να εξαντληθεί μέχρι το μεσημέρι της Πέμπτης (στις 14:00 περίπου). Όμως οι ειδικοί λένε ότι αυτό εξαρτάται από μια σειρά παραγόντων, όπως το αν το υποβρύχιο έχει ακόμη ρεύμα και πόσο ήρεμοι έχουν παραμείνει οι άνθρωποι που επιβαίνουν σε αυτό.

Και την ώρα που ο χρόνος μετράει αντίστροφα για τις έρευνες διάσωσης, ένας Αυστραλός ειδικός αναφέρει ότι μπορεί να υπάρχει ελπίδα. Ο Φρανκ Όουεν μίλησε στο BBC και δήλωσε πως ενδεχομένως το σκάφος έχει βγει στην επιφάνεια, όμως επειδή θα φαίνεται ένα πολύ μικρό μέρος του, τότε θα είναι δύσκολο να εντοπιστεί από την αμερικανική ακτοφυλακή.

Οι πέντε επιβαίνοντες
Ένας Αμερικανός, ένας Γάλλος, ένας Βρετανός και δύο Πακιστανοί είναι οι πέντε επιβαίνοντες ενός τουριστικού υποβρυχίου που κατέβηκε για να επισκεφθεί το ναυάγιο του Τιτανικού σε βάθος 4.000 μέτρων στο βόρειο Ατλαντικό. Μεταξύ των επιβαινόντων βρίσκεται ένας πάμπλουτος Βρετανός επιχειρηματίας, ο 58χρονος Χάμις Χάρντινγκ, ο οποίος είχε ανακοινώσει μέσω του Instagram τη συμμετοχή του σ’ αυτή την ακραία και ασυνήθιστη εξόρμηση.

Ο πρώην δύτης και απόστρατος αξιωματικός του γαλλλικού Πολεμικού Ναυτικού Πολ-Ανρί Ναρζολέ, 77 ετών, ειδικός στο ναυάγιο του Τιτανικού, συμμετέχει επίσης στο ταξίδι, σύμφωνα με την οικογένειά του.

Μέσα στο υποβρύχιο βρίσκονται ακόμη γι’ αυτή την αποστολή, κάθε θέση στην οποία κοστίζει 250.000 δολάρια, ο πακιστανός μεγιστάνας Σαχζάντα Νταγούντ, 48 ετών και αντιπρόεδρος του ομίλου Engro, και ο γιός του, ο Σουλεϊμάν, 19 ετών, ανακοινώθηκε απ’ αυτή την πολύ πλούσια οικογένεια.

Η επιχείρηση OceanGate Expeditions, που είναι οργανώτρια του ταξιδιού και ο αμερικανός επικεφαλής της Στόκτον Ρας βρίσκεται επίσης μέσα στο υποβρύχιο, διαβεβαίωσε πως «κινητοποιεί όλες τις επιλογές για να φέρει σε ασφάλεια το πλήρωμα».