Ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, περιέγραψε το αποτέλεσμα της κάλπης της Κυριακής, ως βαρόμετρο για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία.

Για τις προσωπικές του επιδιώξεις, ανέφερε «για να μην φανώ αδιάκριτος δεν θα προδικάσω την επόμενη ημέρα πριν δω το αποτέλεσμα» απάντησε ο κ. Τσίπρας, συμπληρώνοντας πως «προσδοκώ, προσδοκούμε και αγωνιζόμαστε μέχρι να κλείσει η κάλπη για το καλύτερο αποτέλεσμα».

Για την παραμονή του στην ηγεσία του κόμματος, αποφάνθηκε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είναι ένα κόμμα που έχει συλλογικές διαδικασίες», προσθέτοντας ότι «και εγώ έχω εξηγήσει ότι θα είμαι παρών, δεν θα φυγομαχήσω». Ανέλαβα την ευθύνη να σηκωθώ και να την μάχη, εξήγησε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, ξεκαθαρίζοντας πως «θα είμαι παρών, θα καταθέσω τις απόψεις και το σχέδιο μου» για το πως ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ως βασικός πυλώνας της προοδευτικής παράταξης θα γίνει σύντομα κυβέρνηση, υποστήριξε και πρόσθεσε με νόημα πως «το τι θα κάνω προσωπικά και πως αυτό θα αξιολογηθεί και ποιες θα είναι οι αλλαγές» θα το αποτιμήσουμε συλλογικά.

«Είμαι ένα ένα πολιτικό ον που έχω μάθει στη ζωή μου να μάχομαι, να δίνω μάχες στη ζωή μου να μην φυγομαχώ» εξήγησε ο κ. Τσίπρας, για να συμπληρώσει πως «δεν έφυγα, θα είμαι εδώ».

Για τις «κυρώσεις» που είχε περιγράψει ότι θα υπάρξουν σε περίπτωση ήττας του κόμματός του, ανέφερε «μα ήδη υφίσταμαι τις κυρώσεις, είναι προφανές ο ελληνικός λαός και η ετυμηγορία του είναι σεβαστή».

Αναφερθείς στις διαδικασίες στον ΣΥΡΙΖΑ, «αν χάσει αυτήν την εκλογική αναμέτρηση με οποίο ποσοστό θα πρέπει να αναστοχαστεί» σημείωσε, λέγοντας πως το κόμμα πρέπει να πάει σε μια διαδικασία και να κάνει απολογισμό. Σε κάθε περίπτωση, «δεν συνηθίζω να κάνω χοπ πριν πηδήξω το χαντάκι», σημείωσε.

Για τα αίτια της ήττας, είπε ότι «η αλήθεια είναι ότι ο χρόνος ήταν πάρα πολύ σύντομος» απάντησε ο κ. Τσίπρας ως προς τις αλλαγές που προώθησε, τονίζοντας πως «επιχειρήσαμε να αποκωδικοποιήσουμε το μήνυμα της κάλπης και να προβούμε σε όποιες αλλαγές προλάβαμε», κάνοντας λόγο για «μια προσπάθεια ανανέωσης του πολιτικού προσωπικού».

Κυρίως όμως, «να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις να εστιαστεί ο πολιτικός διάλογος στο σήμερα και το αύριο» υποστήριξε ο κ. Τσίπρας, υπενθυμίζοντας πως «την Κυριακή ψηφίζουμε για την επόμενη τετραετία». «Δεν είναι ο δεύτερος γύρος» σχολίασε, παρότι «προφανώς σκιάζει το αποτέλεσμα της κάλπης της απλής αναλογικής, η οποία δεν έβαλε σκληρά διλήμματα», όπως είπε.

Για το εάν η απλή αναλογική σχεδιάστηκε, για να παγιδέψει την επόμενη κυβέρνηση, «τι πιστεύετε ότι το 2016 εγώ είχα τη διορατικότητα να βάλω παγίδα στον Μητσοτάκη το 2023;» διερωτήθηκε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και υποστήριξε ότι ήταν όραμά του η απλή αναλογική. »Δεν έγινε με απόλυτη ευθύνη όσων δεν θέλανε να χορέψουν το χορό της συνεργασίας το ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ ενώ εμείς διαρκώς τείναμε χείρα συνεργασίας» ανέφερε ασκώντας κριτική προς τις υπόλοιπες προοδευτικές δυνάμεις. «Ενώ δίναμε το χέρι αυτοί στην πραγματικότητα έψαχναν να κόψουν το δικό μας χέρι», περιέγραψε και τελικά «είχαμε τον κατακερματισμό της προοδευτικής ψήφου» παρατήρησε, ευνοώντας τελικά την ΝΔ.

Στο πλαίσιο αυτό, «η απλή αναλογική υπέστη μια ιστορική ήττα, όχι με δική μας ευθύνη» υποστήριξε και υπενθύμισε ότι την Κυριακή ψηφίζουμε με ενισχυμένη αναλογική και το πρώτο κόμμα παίρνει 50 έδρες μπόνους. Ταυτόχρονα, «η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης μετά το αποτέλεσμα της απλής αναλογικής έχουν επιδείξει μια αλαζονική συμπεριφορά. Επιδιώκουν την επόμενη ημέρα να είναι όχι μόνο κυβέρνηση, αλλά ανεξέλεγκτη κυβέρνηση» ισχυρίστηκε ο κ. Τσίπρας, υπογραμμίζοντας ενόψει της Κυριακής ότι «έχει μεγάλη σημασία ποιος θα είναι ο συσχετισμός της δύναμης». Αν αυτός επαναληφθεί, τότε αποδυναμώνεται η αξιωματική αντιπολίτευση, εκτίμησε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, συμπληρώνοντας πως είναι «ζήτημα σταθερότητας του πολιτικού συστήματος και υγείας της δημοκρατίας να έχουμε την επόμενη ημέρα έναν ισχυρό ΣΥΡΙΖΑ».

Για τη Ροδόπη και τα δημοσιεύματα στα τουρκικά ΜΜΕ, «η επιλογή να θρακοποιηθεί η εκλογική αναμέτρηση είναι μια ανεύθυνη επιλογή και δεν ήταν δική μου» σημείωσε, λέγοντας πως είναι λάθος το να θέσει ο κ. Μητσοτάκης στον Ερτνογάν «ένα εσωτερικό θέμα της χώρας». «Χαίρομαι που μου δείχνετε αυτήν την φωτογραφία» είπε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, στην οποία απεικονίζεται ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ με φόντο το πανό που κάνει λόγο για «τουρκική μειονότητα», με τον κ. Τσίπρα να απαντά πως «δεν νομίζω ότι αυτή η φωτογραφία τούτη την ώρα μπορεί να ξεπλύνει την ντροπή της Θρακοποιησης».

«Είναι προφανές ότι υπάρχουν στη Θράκη που προσδιορίζονται με την λέξη «τούρκικος» υποστήριξε, αλλά επισήμανε ότι ουδέποτε βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ βγήκε να πει για τουρκική μειονότητα. Αντίθετα, όταν συνέβη μια φορά από κ. Ζειμπέκ, υπήρξε βαρύτατη επίπληξη του κόμματος» αντέτεινε ο κ. Τσίπρας, λέγοντας πως «όχι δεν ανησυχώ» για τυχόν μελλοντικές δηλώσεις των δύο υποψήφιων βουλευτών, σημειώνοντας πως «ουδέποτε είχαν σχέση με το τουρκικό προξενείο».

Στον αντίποδα, «αυτό γίνεται γιατί δεν μπορεί ο κ. Μητσοτάκης να ανεχθεί ότι υπάρχει μια περιοχή του χάρτη που δεν είναι μπλε» παρατήρησε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, όπως και πως «είναι ό,τι χειρότερο έχω δει τα τελευταία χρόνια». «Θέλω να είμαι δίκαιος με την Ιστορία. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης έκανε βήματα προόδου στη Θράκη», εννοώντας ότι έβγαλε τις μπάρες δήλωσε ο κ. Τσίπρας και γνωστοποίησε ότι επικοινώνησε με τους δύο βουλευτές του.

«Αυτό ήτανε ένα μνημείο ανευθυνότητας» τόνισε αν ο κ. Μητσοτάκης «πάει στον Ερνοτγάν και ανοίξει αυτό το θέμα είναι σαν να κάνει διμερές ένα ζήτημα της μειονότητας» που είναι «απολύτως εσωτερικό», ενώ για το ναυάγιο της Πύλου ισχυρίστηκε πως «ήταν υποχρέωση μου, ηθική και αξιακή να θέτω ερωτήματα για αυτό το ναυάγιο» και επικαλέστηκε τη δήλωση του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα. «Ο Ομπάμα που θέτει τέτοια ζητήματα βάλλει κατά της χώρας;» διερωτήθηκε και έκρινε πως «είναι προφανές ότι πρέπει να υπήρξαν λάθη. Δεν είμαι εμπειρογνώμονας» στο ναυάγιο.

«Αυτή τη στιγμή η Ευρώπη βρίσκεται μπροστά στα επίδικά της για την μεταναστευτική πολιτική» δήλωσε ο κ. Τσίπρας και επανέλαβε πως «εγώ δεν έχω θέμα με το φράχτη», αλλά υπεραμύνθηκε της δήλωσης του Γιάννη Μουζάλα, σχολιάζοντας πως «ήταν μια δήλωση που δεν είχε να κάνει με το να πέσει ο φράχτης».

Αν είναι ο ίδιος κατά της επέκτασης του φράχτη, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ απάντησε «όχι», όπως και ότι «είμαι κατά του να τον κάνουμε εθνικό σύμβολο», λέγοντας πως «δεν θα λύσει το πρόβλημα», που μας υπερβαίνει. «Είναι η ντροπή της Ευρώπης το ναυάγιο της Πύλου», όπως είπε, λόγω έλλειψης νόμιμων διόδων.

Επιπλέον, τάχθηκε υπέρ του διαλόγου με την Τουρκία, λέγοντας πως «όταν δεν συζητάμε δεν μπορούμε να έχουμε καμιά ελπίδα να καλυτερεύσουμε τις θέσεις μας. Θα συζητάμε θα θέτουμε τις κόκκινες γραμμές μας» εξήγησε, και χαρακτήρισε κρίσιμο να θέσουμε τις κόκκινες γραμμές μας απέναντι στην Τουρκία, δηλαδή τις εξής δύο: την εδαφική ακεραιότητα και δικαίωμά μας να υπερασπιζόμαστε την εδαφική ακεραιότητα μας.

Για την μάχη του Κέντρου, «ο κ. Μητσοτάκης έχει καταφέρει να πετύχει να πηγαίνει σε μια κατεύθυνση και να δείχνει προς μια άλλη. Πηγαίνει προς τα δεξιά ο κ. Μητσοτάκης»εκτίμησε, ισχυριζόμενος ακόμη πως «ο κ. Μητσοτάκης με κατηγορούσε εμένα ότι ήμουν προδότης, ότι πρόδωσα την Μακεδονία για τις συντάξεις. Η αντιπολίτευση της ΝΔ ήταν πολύ πιο τοξική και σκληρή».

Αντίθετα, «η αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν προγραμματική, είχε και παραφωνίες», όπως δήλωσε. Για την τελευταία, αυτή της δήλωσης του βουλευτή Επικρατείας, Όθωνα Ηλιόπουλου, «ο Όθωνας είναι εξαιρετικός επιστήμονας και έκανε μια εξαιρετική ανάλυση», κατέληξε.