Η επίσημη αυλαία των εσωκομματικών διεργασιών μετά την βαριά ήττα στις εκλογές της 25ης Ιουνίου, ανοίγει με τη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του ΣΥΡΙΖΑ σήμερα, Πέμπτη και την δήλωση Τσίπρα το ίδιο βράδυ που έθεσε εαυτόν στην κρίση της βάσης του κόμματος.

Στην πρώτη αυτή εσωκομματική «αναμέτρηση» ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να παρουσιάσει τον οδικό χάρτη της πορείας προς τις «σαρωτικές αλλαγές», τις οποίες προανήγγειλε καθώς το αίτημα συνεδρίασης των κομματικών οργανών τίθεται επιτακτικά από σειρά στελεχών τις τελευταίες ώρες.

Στο πλαίσιο αυτό επί τάπητος αναμένεται να τεθούν οι επόμενες κρίσιμες ημερομηνίες για τη συνεδρίαση των οργάνων του κόμματος καθώς πιθανολογείται ότι η Πολιτική Γραμματεια του κόμματος θα συνεδριάσει το Σάββατο, με βασικό επίδικο πλέον το πότε και το πως θα διεξαχθούν το συνέδριο και η εκλογή Προέδρου και νέας Κεντρικής Επιτροπής από τη βάση.

Υπενθυμίζεται ότι τον Μάιο του 2022 τα περίπου 170.000 εγγεγραμμένα μέλη του κόμματος είχαν εκλέξει τον Αλέξη Τσίπρα και την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Για την «προεδρική» πτέρυγα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία συνιστά πλειοψηφία εντός της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, ο απολογισμός και η αυτοκριτική που επιβάλλονται από το εκλογικό αποτέλεσμα θα πρέπει να τρέξουν παράλληλα και σε μεγάλο βαθμό γρήγορα, μαζί με τις «σαρωτικές αλλαγές» που προετοιμάζει ο κ. Τσίπρας, ώστε το κόμμα να μην βυθιστεί σε μια «ατέρμονη εσωστρέφεια». Στην κατεύθυνση αυτή, οι «προεδρικοί» προκρίνουν οι εσωκομματικές διαδικασίες να εξελιχθούν ακόμη και μέσα στο καλοκαίρι, δηλαδή διαρκές συνέδριο (στην περίπτωση αυτή με παραμονή των ίδιων συνέδρων), όπως και η εκλογή Προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής από την κομματική βάση, ώστε το κόμμα να επανέλθει με αξιώσεις στις αντιπολιτευτικές επάλξεις όσο το δυνατόν συντομότερα.

Στον αντίποδα, μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές επιθυμεί να τοποθετηθούν οι εσωκομματικές διαδικασίες η αριστερόστροφη τάση «Ομπρέλα», εκτιμώντας ότι θα πρέπει να εξελιχθεί ένας εσωκομματικός διάλογος από μηδενική βάση και με τόλμη και «στρατηγικό βάθος». Για τις ανάγκες του συνεδρίου, σε καμία περίπτωση «πρόχειρο» όπως τονίζουν, θα πρέπει να εκλεγούν νέοι σύνεδροι, ενώ ζητούμενο αποτελεί αν η μειοψηφία του κόμματος θα υποστηρίξει μια εναλλακτική υποψηφιότητα απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα, ενδεχόμενο πιο πιθανό παρά ποτέ για τα δεδομένα του ΣΥΡΙΖΑ. Βασική προϋπόθεση, ωστόσο, για την «Ομπρέλα» είναι να μην μείνουν αδυναμίες και αστοχίες «κάτω από το χαλί», αλλά ο προσυνεδριακός διάλογος να γίνει συντεταγμένα, καθώς και να οριστούν άμεσα οι αναγκαίες Επιτροπές Συνεδρίου και Θέσεων, στέλνοντας μήνυμα ειλικρινούς ενδοσκόπησης.