Ο Τουρκικός Τύπος έχει στρέψει το βλέμμα του στο τετ α τετ Μητσοτάκη – Ερντογάν στην Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους.

Όπως μεταδίδει από την Κωνσταντινούπολη ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ, Μανώλης Κωστίδης, πολλά είναι τα σενάρια για τις ποιοι θα βρίσκονται μαζί τους όταν θα γίνει η συνάντηση αλλά και το τι εντολές θα δώσουν στους συνεργάτες τους για να γίνει το restart των ελληνοτουρκικών επαφών.

Όπως αναφέρει στο ρεπορτάζ του το CNN TURK: «Βγήκαν και πάλι νικητές από τις κάλπες και είπαν ένα ‘γεια’ στην καινούργια εποχή τους και θα συναντηθούν στην σύνοδο του ΝΑΤΟ. Το 2023 στις δυο όχθες του Αιγαίου ήταν έτος εκλογών. Στην Ελλάδα ο Μητσοτάκης όπως και στην Τουρκία ο Ερντογάν πήραν την «βίζα» από τους ψηφοφόρους τους για να ξεκινήσουν τη νέα εποχή της διακυβέρνησης τους. Η Ελλάδα και η Τουρκία το τελευταίο διάστημα κατάφεραν να έχουν ήπιες σχέσεις. Τώρα οι ηγέτες τους ετοιμάζονται να συναντηθούν στη σύνοδο του ΝΑΤΟ.

Στην πραγματικότητα τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα και η Τουρκία έζησαν περιόδους υψηλής έντασης λόγω των διαφορών τους σε Αιγαίο και Αν. Μεσόγειο. Μετά τις παραβιάσεις εναέριου χώρου και χωρικών υδάτων που υπέστη η Τουρκία, είχε σταματήσει κάθε επαφή μεταξύ των ηγετών. Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης για τελευταία φορά είχε συναντηθεί με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον Μάρτιο του 2022 στην κατοικία Βαχντετίν. Μετά τον καταστροφικό σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου ακολούθησαν διαδοχικές τηλεφωνικές επαφές συμπαράστασης».