H συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, προκειμένου να ανάψει το “πράσινο φως” για την εκλογή του νέου Προέδρου του κόμματος, δρομολογώντας τις σχετικές εσωκομματικές διαδικασίες, προγραμματίστηκε για τις 12 το μεσημέρι της Κυριακής.

Η συνεδρίαση αναμένεται να λάβει χώρα στα γραφεία της πρώην Δημοκρατικής Αριστεράς επί της όδου Αγίου Κωνσταντίνου, ενώ στην ατζέντα περιλαμβάνεται ακόμη η ανάδειξη νέου Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Τη στάση που θα κρατήσουν στις εσωκομματικές διαδικασίες αποφασίζουν τις επόμενες ώρες οι μεγαλύτερες τάσεις του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, προκειμένου να προσέλθουν στην συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, με αποκρυσταλλωμένες θέσεις.

Μετά το αρχικό σοκ της αποχώρησης του Αλέξη Τσίπρα από την ηγεσία του κόμματος, τα ζητήματα τα οποία καλούνται να διευθετήσουν τώρα τα κορυφαία στελέχη του κόμματος είναι τόσο ο χρόνος πραγματοποίησης του συνεδρίου, όσο και η φυσιογνωμία του, δηλαδή αν θα πρόκειται για συνέδριο διαρκές ή έκτακτο, αλλά και η αντιπολιτευτική τακτική από εδώ και στο εξής.

Οι συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ, καλούνται να δρομολογήσουν -συμφωνώντας σε δεύτερο χρόνο- το πλαίσιο της διαδικασίας εκλογής του νέου Προέδρου από την κομματική βάση, δηλαδή από τα 170.000 εγγεγραμμένα μέλη του κόμματος. Επί της αρχής, δεν φαίνεται να υπάρχει συμφωνία ως προς τις ημερομηνίες, καθώς το ένα σενάριο θέλει κάλπες μέσα στον Ιούλιο και το άλλο το ερχόμενο φθινόπωρο, αλλά οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν στην Πολιτική Γραμματεία, με δεδομένο ότι τα χρονικά περιθώρια φαντάζουν ασφυκτικά, λόγω του καλοκαιριού.