Την πολιτική που θα ακολουθήσει ως αντιπολίτευση παρουσίασε στην πρώτη του ομιλία του στη Βουλή ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ο Νίκος Ανδρουλάκης, λέγοντας ότι θα δώσει μάχες για τις θέσεις του.

«Να εδραιωθεί το κοινωνικό κράτος στην υγεία, στην παιδεία. Έχουμε χρέος να τραβήξουμε μπροστά, απαρέγκλιτα ώστε να απαλλαγούμε από την αναξιοκρατία και την αδιαφάνεια», είπε και πρόσθεσε ότι στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι να μπορούν οι Έλληνες να ζουν ανεξάρτητοι και ότι το ΠΑΣΟΚ θα δώσει τη μάχη του μέλλοντος, για κάθε Ελληνίδα και Έλληνα. «Οι Έλληνες έχουν το τρίτο χαμηλότερο διαθέσιμο εισόδημα σε όλη την ΕΕ. Σχεδόν τρία εκατομμύρια κινδυνεύουν από φτώχεια και κοινωνικό αποκλεισμό», είπε και υποστήριξε ότι ο πρωθυπουργούς παρουσίασε μια εξωραϊσμένη εικόνα και έδωσε υποσχέσεις που δεν θα υλοποιηθούν, κάνοντας λόγο για προεκλογικές δεσμεύσεις άνευ αξίας.

Ανέφερε ότι «η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ θα επαναφέρει τις νομοθετικές της πρωτοβουλίες για την πρώτη κατοικία» και πως η ανάπτυξη που πρεσβεύει η ΝΔ έχει οδηγήσει τις τράπεζες να χρηματοδοτούν τον αφελληνισμό της ελληνικής οικονομίας, ενώ υποσχέθηκε πως θα αγωνιστεί για την αναγέννηση του ΕΣΥ. Αναφορικά με την παιδεία, στο κάλεσμα του πρωθυπουργού να συμμετάσχει θετικά στην αναθεώρηση του 16 άρθρου του Συντάγματος, υπογράμμισε ότι το ΠΑΣΟΚ «είναι ανοιχτό σε μια ουσιαστική συνταγματική μεταρρύθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με γνώμονα να αποκτήσει λογοδοσία και υψηλά στάνταρ, αλλά σε κάθε περίπτωση δεν πρόκειται ποτέ να δεχτεί ισότιμα δημόσια πανεπιστήμια με ιδιωτικά εκπαιδευτήρια που θα κάνουν εμπόριο πτυχίο».