Εντός της ημέρας θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το ν/σ του Υπουργείου Εσωτερικών, με το οποίο θα αίρονται όλοι οι περιορισμοί στην ψήφο των απόδημων Ελλήνων.

Στόχος είναι, το σχέδιο νόμου να έχει ψηφιστεί έως το κλείσιμο της Βουλής για τις θερινές διακοπές. Για να “περάσει” το συγκεκριμένο νομοσχέδιο απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία από τη Βουλή, ήτοι 200 ψήφοι.

Οπως δήλωσε η Υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως, δεν πρόκειται για μια νέα διαδικασία, αλλά για τη διευκόλυνση των Ελλήνων του εξωτερικού, οι οποίοι είναι εγγεγραμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και συνεπώς διατηρούν το εκλογικό τους δικαιωμα.

Η κ Κεραμέως επισήμανε επίσης ότι θα ξεκινήσει άμεσα η συζήτηση με τα υπόλοιπα κόμματα κάνοντας λόγο για “ιστορική ευκαιρία”. Συγκεκριμένα, η υπουργός Εσωτερικών τόνισε αναφορικά με το νομοσχέδιο σε συνέντευξή της στον τηλεοπτικό σταθμό Mέγκα: “Καλούμε και τους 300 να το υπερψηφίσουν. Ιστορική ευκαιρία ΚΑΙ μεγάλη ευθύνη που βαραίνει τον κάθε βουλευτή πέρα και πάνω από κόμματα. Δεν ειναι δεξιό, αριστερό, κεντρώο το ζήτημα των αποδήμων. Είναι σεβασμός προς τον απανταχού Ελληνισμό”, σημείωσε χαρακτηριστικά η κ. Κεραμέως.

Οι Ελληνες που διαμένουν μόνιμα στο εξωτερικό και είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους ανέρχονται σε περίπου 800.000. Η διάταξη είναι ίδια με αυτή που είχε φέρει η κυβέρνηση της ΝΔ το 2021. Τότε την είχαν υπερψηφίσει συνολικά 190 βουλευτές από τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και την Ελληνική Λύση. Τα συγκεκριμένα κόμματα, με τους σημερινούς πολιτικούς συσχετισμούς που έχουν διαμορφωθεί εντός του Κοινοβουλίου, αριθμούν 202 βουλευτες. Αριθμός ικανός να υπερψηφίσει τη διάταξη και να άρει όλους τους περιορισμούς.