Η Μάρα Κουκουδάκη, υπεύθυνη Ανθρώπινου Δυναμικού του ΠΑΣΟΚ και μέλος της ΚΕ, δοκιμάστηκε για πρώτη φορά ως υποψήφια βουλευτής στην πολιτική αρένα της Α’ Πειραιά. Ενόψει της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου και της στάσης του κόμματός της, ξεκαθαρίζει πως «δεν πρέπει να υπάρξουν κενά ή αστοχίες, καμία ανοχή και καμιά περίοδος χάριτος στην κυβέρνηση, χωρίς φυσικά να είμαστε δογματικοί».

Η κα Κουκουδάκη απορρίπτει τη στείρα αντιπολίτευση και δεν αποκλείει συναινέσεις. Ενόψει των δημοτικών εκλογών,επισημαίνει πως το ΠΑΣΟΚ επιδιώκει «μια ισχυρή Αυτοδιοίκηση, που δεν θα αποτελεί απλά τη μετατόπιση ευθυνών από την κεντρική διοίκηση».

Θεωρείτε ότι η «περιπέτεια» στην οποία έχει μπει ο ΣΥΡΙΖΑ διευκολύνει τον στόχο του ΠΑΣΟΚ για να κατακτήσει τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης;

Το ΠΑΣΟΚ διαχρονικά πορεύεται με ξεκάθαρη ιδεολογική ταυτότητα που διέπεται από συγκεκριμένες αρχές και αξίες. Στην πορεία αυτή, εν αντιθέσει με άλλα κόμματα, δεν πάτησε επί πτωμάτων για να αναδειχθεί. Αντιθέτως στηρίχθηκε στην εμπιστοσύνη των πολιτών και, όπως είδαμε μετά τις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις, υπήρξε το μοναδικό κόμμα που ανέβασε κατά 50% τα ποσοστά του.Η συνεισφορά του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, μετά την ταυτοτική κρίση του ΣΥΡΙΖΑ και τη μετατόπιση του πολιτικού άξονα προς τα δεξιά όπως αποτυπώνεται στη νέα Βουλή, επιβάλλεται να είναι η ωφέλιμη και γόνιμη για τη χώρα αντιπολίτευση. Μέσα από τις προγραμματικές μας θέσεις να εμπνεύσουμε τους πολίτες ως η εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης του τόπου, με κοινωνική δικαιοσύνη και συλλογική ευημερία.

Ποιες είναι οι άμεσες προτεραιότητες του ΠΑΣΟΚ στην τρέχουσα κοινοβουλευτική περίοδο;

Με ανανεωμένη και ενισχυμένη την Κοινοβουλευτική μας Ομάδα, στο κρίσιμο σταυροδρόμι που βρισκόμαστε, έχουμε ένα μεγάλο πολιτικό διακύβευμα. Να παραγάγουμε αντιπολίτευση προς το συμφέρον του ελληνικού λαού και μόνο, δυναμώνοντας το μήνυμα της αλλαγής πολιτικού υποδείγματος. Δεν πρέπει να υπάρξουν κενά ή αστοχίες, καμία ανοχή και καμιά περίοδος χάριτος στην κυβέρνηση, χωρίς φυσικά να είμαστε δογματικοί. Είμαστε το κόμμα που δεν έκανε ποτέ στείρα αντιπολίτευση. Στηρίξαμε με όλες μας τις δυνάμεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όταν ήρθε η ώρα το ίδιο πράξαμε σχετικά με την τροπολογία για τη Χρυσή Αυγή και αρκετά ακόμα. Η λογική που μας διέπει διαφαίνεται λοιπόν στο ότι με όσα συμφωνούμε επειδή βαίνουν προς τη σωστή κατεύθυνση θα συναινέσουμε, αλλά με ό,τι διαφωνούμε πολιτικά, αξιακά και ιδεολογικά θα καταθέτουμε με σοβαρότητα και συνέπεια τη δική μας αντιπρόταση. Αυτή είναι η αντιπολίτευση που θα αποφέρει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τον ελληνικό λαό.

Το κάλεσμα συμμετοχής που κάνετε προς τους προοδευτικούς πολίτες συμπεριλαμβάνει και στελέχη σας που στα «πέτρινα χρόνια» της παράταξης πήγαν στην όχθη του ΣΥΡΙΖΑ;

Το κάλεσμα που απηύθυνε ο πρόεδρός μας προεκλογικά αφορούσε όλους τους δημοκρατικούς πολίτες που μπορεί να έκαναν άλλες επιλογές, αλλά τελικά απογοητεύθηκαν. Καθαρή θέση όμως διατύπωσε ο πρόεδρος για παλαιότερα στελέχη μας που έφυγαν στα δύσκολα χρόνια του ΠΑΣΟΚ για την «καρέκλα». Η επιλογή των ψηφοδελτίων μας, μάλιστα, ήταν ένα ξεκάθαρο δείγμα επιλογής προσώπων από την κοινωνία, με κύρια χαρακτηριστικά τους την εντιμότητα και την ηθική τους, με αέρα ανανέωσης εντός και εκτός Βουλής, με νέες ιδέες και προτάσεις που πηγάζουν από τις καθημερινές αγωνίες του ελληνικού λαού και, φυσικά, με διάθεση για προσφορά στο σύνολο. Αγωνιζόμαστε με σκοπό να ξαναέρθει πραγματική ευημερία στη χώρα μας και όχι επίπλαστη ανάπτυξη μέσα από επικοινωνιακά τρικ κάθε φορά. Η βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών απαιτεί ουσιαστική πλέον θωράκιση της οικονομίας και ανθεκτική ανάπτυξη, έτσι ώστε, σε κάθε κρίση που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε, να μπορεί η ελληνική κοινωνία να σταθεί στα πόδια της.

Ποιοι είναι οι στόχοι του ΠΑΣΟΚ ενόψει των δημοτικών εκλογών; 

Επιδιώκουμε μια ισχυρή Αυτοδιοίκηση που δεν θα αποτελεί απλά τη μετατόπιση ευθυνών από την κεντρική διοίκηση. Στόχος μας είναι μια πραγματική Αυτοδιοίκηση με αποκεντρωμένες αρμοδιότητες που θα διαθέτει τους πόρους και το κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό για να υλοποιήσει ό,τι είναι αναγκαίο για την ανάπτυξη της κάθε περιοχής. Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής διατηρεί βαθιές ρίζες στην Αυτοδιοίκηση, καθώς διαθέτουμε διαχρονικά και τα πρόσωπα και τις παρατάξεις ώστε να στηριχθούμε στις δικές μας δυνάμεις στις περιφέρειες και στους μεγάλους δήμους της χώρας, προχωρώντας με τη δική μας τοποθέτηση όσον αφορά την Αυτοδιοίκηση και στην περιφερειακή ανάπτυξη. Ο μοχλός ανάπτυξης κάθε περιφέρειας είναι οι λειτουργικοί δήμοι και ας μην ξεχνάμε ότι το ΠΑΣΟΚ ήταν το κόμμα που έφερε την περιφερειακή ανάπτυξη στην Ελλάδα, συμβάλλοντας με έργα υποδομών και αποκέντρωσης στην ανάδειξη του πρωτογενούς τομέα και στη συγκρότηση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Αποστολή μας είναι να εκφράσουμε αυθεντικά τις ανάγκες των συνανθρώπων μας στις τοπικές κοινωνίες και αυτό θα κάνουμε.

 

Συνέντευξη στον Αντώνη Ι. Αντωνόπουλο

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο