Με μεγαλοπρέπεια, λαμπρότητα, μηνύματα για την περαιτέρω ενίσχυση της στρατηγικής ελληνοαιγυπτιακής σχέσης και παρουσία υψηλών καλεσμένων, γιόρτασε το βράδυ της Δευτέρας η αιγυπτιακή πρεσβεία στην Αθήνα την εθνική ημέρα της Αιγύπτου. Η Αίγυπτος και η Ελλάδα θα συνεργαστούν στενά για την περαιτέρω εμβάθυνση των στρατηγικών τους δεσμών, διαμήνυσε σε χαιρετισμό του ο πρεσβευτής της Αιγύπτου στη χώρα μας, Όμαρ Άμερ Γιούσεφ, τονίζοντας πως δεν υπάρχουν όρια στις προοπτικές συνεργασίας μεταξύ των δύο κρατών.

«Ως εταίροι και σύμμαχοι, θα αξιοποιήσουμε τη στρατηγική μας συμμαχία για να μετατρέψουμε τις φιλοδοξίες μας σε πραγματικότητα προς όφελος των χωρών μας, των λαών μας και προς τιμήν των δύο μεγάλων πολιτισμών μας που σηματοδοτούν την ιστορία μας, διαμορφώνουν το παρόν μας και δημιουργούν το μέλλον μας και φέρνουν πιο κοντά τις Πυραμίδες και την Ακρόπολη» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Αιγύπτιος πρέσβης εξήρε τον ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή, διαμηνύοντας ότι θα συνεχίσει να είναι κορυφαίος στρατηγικός εταίρος.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Αιγύπτιος πρέσβης υπογράμμισε την αποφασιστικότητά του πως η πρεσβεία της Αιγύπτου στην Ελλάδα θα εργαστεί αδιάκοπα για την περαιτέρω προώθηση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών σε όλους τους τομείς, κάνοντας ειδική αναφορά στον πολιτικό, πολιτιστικό και εμπορικό τομέα, καθώς και στον τουρισμό και στην αναζωογόνηση του ενδιαφέροντος για την ελληνική και την αραβική γλώσσα.

Παράλληλα, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η ελληνοαιγυπτιακή στρατηγική εταιρική σχέση θα φτάσει σε νέο υψηλό επίπεδο και ότι τα επόμενα χρόνια υπό τη νέα ελληνική κυβέρνηση θα εδραιωθούν περαιτέρω τα ιστορικά θεμέλια της διμερούς στρατηγικής σχέσης, προωθώντας και ενισχύοντας τις προοπτικές συνεργασίας σε κάθε δυνατό τομέα.

Μάλιστα, σημείωσε πως δεν αποτελεί καθόλου έκπληξη το γεγονός ότι η στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ της Αιγύπτου και της Ελλάδας έχει αναπτυχθεί τρομερά τα τελευταία χρόνια, φτάνοντας σε νέα ύψη και αποτελώντας παράδειγμα για άλλες χώρες για το πώς να θέτουν τα θεμέλια της συνεργασίας μεταξύ στρατηγικών εταίρων. «Οι δύο χώρες μας μοιράζονται έναν κοινό σκοπό για τη διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή, καθώς και μια ισχυρή πίστη στην αξιοποίηση του τεράστιου δυναμικού των λαών μας για την εκπλήρωση των προσδοκιών τους. Έχουμε συνεργαστεί για την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, έχουμε εντείνει τον στρατηγικό συντονισμό σε διμερές και τριμερές επίπεδο και έχουμε επεκτείνει τη στρατιωτική συνεργασία. Έχουν υπογραφεί δεκάδες συμφωνίες που καλύπτουν διάφορους οικονομικούς τομείς, συμπεριλαμβανομένων των επενδύσεων και του τουρισμού. Πιο πρόσφατα, υπογράψαμε συμφωνία για εποχικούς εργάτες στον αγροτικό τομέα, με περίπου 5.000 Αιγύπτιους εργάτες να συμβάλλουν στην κάλυψη του κενού της αγοράς εργασίας στην Ελλάδα. Καταβάλλονται επίσης προσπάθειες για τη δημιουργία μιας τηλεπικοινωνιακής διασύνδεσης και τη σύνδεση των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας μας μέσω του εξέχοντος έργου GREGY» επισήμανε.

Ειδική αναφορά έκανε στη συνεργασία των δύο χωρών για την ενίσχυση της συνδεσιμότητας μεταξύ των λιμανιών μας και την αύξηση του αριθμού των πτήσεων για τη διευκόλυνση της μετακίνησης ανθρώπων και αγαθών και στις δύο πλευρές της Μεσογείου.

Υπό το πρίσμα αυτής της εξαιρετικής στρατηγικής εταιρικής σχέσης μεταξύ της Αιγύπτου και της Ελλάδας, όπως είπε, εξέφρασε θερμά συγχαρητήρια στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη καθώς και στη νέα ελληνική κυβέρνηση για την επανεκλογή της, «ανοίγοντας το δρόμο για συνεχή ανάπτυξη, εκσυγχρονισμό και μεγέθυνση της οικονομίας προς όφελος της Ελλάδας και του ελληνικού λαού».

Ο εορτασμός ξεκίνησε το απόγευμα της Δευτέρας στο νεοκλασικό κτίριο της αιγυπτιακής πρεσβείας στο κέντρο της Αθήνας, με τον Αιγύπτιο πρέσβη να καλωσορίζει τους υψηλούς προσκεκλημένους με τους οποίους συνεόρτασε την εθνική ημέρα της Αιγύπτου παραθέτοντας την καθιερωμένη δεξίωση. Μεταξύ άλλων, το παρών έδωσαν οι υπουργοί Άμυνας Νίκος Δένδιας, Προστασίας του Πολίτη Νότης Μηταράκης και Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, οι υφυπουργοί Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης και Γιώργος Κώτσηρας, επιχειρηματίες, επικεφαλής διπλωματικών αντιπροσωπειών στην Ελλάδα, επιχειρηματίες, μέλη της ελληνικής κοινότητας στην Αίγυπτο κ.ά.