Το ένα μετά το άλλο ήρθαν στο φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες περιστατικά κακοποίησης και παραμέλησης αλόγων στην Ελλάδα.

Το περιστατικό του αλόγου στην Κέρκυρα που «έσβησε» στο δρόμο σέρνοντας άμαξα με τουρίστες κάτω από τον καυτό ήλιο προκάλεσε αποτροπιασμό και σωρεία αντιδράσεων. Λίγες μέρες αργότερα έγινε γνωστή καταγγελία στη Χαλκιδική όπου ένας ιδιοκτήτης είχε δέσει το άλογό του με τέτοιο τρόπο ώστε να μη μπορεί να καταφύγει στη σκιά εν μέσω υψηλών θερμοκρασιών. Φαίνεται όμως ότι τα περιστατικά που γίνονται γνωστά αποτελούν μόνο την κορυφή του παγόβουνου.

Το ελλιπές νομοθετικό πλαίσιο σε συνδυασμό με τους μειωμένους ελέγχους που διενεργούνται έχουν αφήσει ανοιχτό το πεδίο σε πολλούς ιδιοκτήτες ιπποειδών ώστε να μεταχειρίζονται τα ζώα τους με τρόπο σκληρό και απάνθρωπο.

«Υπάρχει πρόβλημα πέραν των περιστατικών που έρχονται στο φως της δημοσιότητας. Εμείς βλέπουμε το 10-20% αυτών που συμβαίνουν. Τα ζώα εργασίας στην Ελλάδα δεν έχουν νόμο που να τα προστατεύει 100% οπότε ο καθένας λειτουργεί με βάση την εμπειρία του. Ακόμα και οι ιδιοκτήτες λειτουργούν με βάση την εμπειρία τους. Πρέπει να υπάρξει νομοθετικό πλαίσιο και κανόνες. Επίσης πρέπει να υπάρξει και εκπαίδευση ιδιοκτητών, κάτι το οποίο δεν γίνεται μέχρι τώρα», αναφέρει στην Karfitsa.gr ο αντιπρόεδρος του Ελληνικού Συλλόγου Προστασίας Ιπποειδών, Θανάσης Χελιώτης.

Διαβάστε το ρεπορτάζ της Ελίνας Τουκουσμπαλίδου στην karfitsa.gr