Κριτική σε εταιρείες που έκαναν μικροπροσφορές

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, μιλώντας στην ΕΡΤ σχετικά με τους ακτοπλόους και τις μειώσεις στα εισητήρια των εταιρειών που ανακοινώθηκαν χθες, τόνισε πως μέσα στη μέρα θα ανακοινώσουν κι άλλες εταιρείες τις εκπτώσεις τους αλλά και πως οι μεγαλυτερες του κλάδου, κάνανε ήδη σημαντικές προσφορές και εκπτώσεις.

«Περιμένουμε ακόμα περισσότερα και περιμένουμε και από τις υπόλοιπες ακτοπλοϊκές εταιρείες μέσα στην ημέρα και αύριο να ανακοινώσουν το υπόλοιπο πακέτο των εκπτώσεων, ώστε τουλάχιστον να καλυφθεί ένα σημαντικό μέρος της επιβατικής κίνησης του Αυγούστου, του Ιουλίου και του Αυγούστου, δηλαδή του χρόνου στον οποίο η πλειοψηφία των Ελλήνων των ελληνικών οικογενειών αποφασίζει να πάει τις καλοκαιρινές της διακοπές», είπε.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε πως υπήρξαν εταιρείες που έκακαν όντως προσφορές για οικογένειες και πολυμελείς παρέες αλλά και άλλες, που με μικροπροσφορές θεωρούν πως «περνάνε τον πήχη των προσδοκιών», είπε και πρόσθεσε πως «δεν θεωρώ ότι το κάνουν. Αυτές δεν είναι ούτε μέσα στο πνέυμα όσων ζήτησε η κυβέρνηση, ούτε σε όσα χρειάζεται η κοινωνία».

«Η κοινωνία είναι αυτή η οποία μας είπε ότι ξέρετε “δυσκολεύομαι να μετακινηθώ”. “Είναι πάρα πολύ ακριβά τα εισιτήρια”. “Έχουν ανέβει εξαιρετικά πολύ τα ξενοδοχεία”, για μην το ξεχνάμε και αυτό. Και βέβαια το κόστος το οποίο έχει πληρώσει η μέση ελληνική οικογένεια και για πληθωρισμό και για ενεργειακή κρίση πολύ μεγάλο. Άρα νομίζω ότι πρέπει να υπάρχει και κάτι το οποίο να δείχνει ότι συμβαδίζουν και αυτές οι εταιρείες με το κοινωνικό αίσθημα» σημείωσε.

Παράλληλα ανέφερε πως σίγουρα υπάρχει ελεύθερος ανταγωνισμός και καθε εταιρεία έχει τη δική της εμπορική πολιτική, αλλά η κυβέρνηση μπόρεσε με τη σειρά της να επισημάνει σε αυτές της εταιρείες πως τα πακέτα που παρέχουν δεν είναι αντίστοιχα με την τιμή των καυσίμων και τις ανάγκες της κοινωνίας.

«Μην ξεχνάτε ότι ο μεγάλος όγκος των επιβατών της ακτοπλοΐας είναι οι Έλληνες επιβάτες. Επειδή λοιπόν, δεν έχει ο υπουργός Ναυτιλίας στη διάθεσή του από το νόμο καμία αγορανομική διάταξη που να επιβάλει τιμολόγιο – πλην των γραμμών που επιδοτεί το Υπουργείο Ναυτιλίας ή αποκλειστικής απασχόλησης – δεν μπορούσαμε να κάνουμε άλλες παρεμβάσεις πέρα από την πίεση την οποία ασκήσαμε και η οποία απέδωσε. Έχουμε σημαντικά εκπτωτικά πακέτα σε σχέση με το τι υπήρχε μια βδομάδα πριν και αυτό δίνει την ευκαιρία στη μέση ελληνική οικογένεια να ταξιδέψει με χαμηλότερο κόστος από ότι προϋπολογίζεται», είπε ο κ. Βαρβιτσιώτης.