Λίγες ώρες αφότου έγινε γνωστό ότι οι Ρώσοι διακινούν φωτογραφία που δείχνει τον Γεβγκένι Πριγκόζιν να εμφανίζεται σε μια σκηνή να χαιρετάει προς την κάμερα με κατεβασμένο το παντελόνι με αποτέλεσμα να φαίνεται και το εσώρουχό του, ο Βλαντιμίρ Πούτιν φαίνεται να βρήκε το πρόσωπο που θα αναλάβει τα ηνία της Wagner. Και όλα αυτά την ώρα που επικρατεί πέπλο μυστηρίου γύρω από το που βρίσκεται ο μέχρι πρότινος επικεφαλής της Wagner Γεβγκένι Πριγκόζιν.

Το CNN, επικαλούμενο δηλώσεις του «τσάρου» στην εφημερίδα Kommersant, υπογραμμίζει ότι ο Πούτιν προσπάθησε να δημιουργήσει ένα χάσμα ανάμεσα στους μαχητές της οργάνωσης και τον ηγέτη της. Μάλιστα η εφημερίδα στο δικό της ρεπορτάζ κάνει αναφορές στη συνάντηση που είχαν Πούτιν και Πριγκόζιν πέντε εικοσιτετράωρα μετά την αποτυχημένη ανταρσία της μισθοφορικής ομάδας. Σύμφωνα, πάντα, με το ίδιο ρεπορτάζ στην ίδια συνάντηση πήραν μέρος και δεκάδες ανώτερα μέλη της Wagner.

Ανοίγοντας τα χαρτιά του ο Ρώσος πρόεδρος μιλώντας στα μέλη της Wagner τους έδωσε την επιλογή να συνεχίσουν να πολεμούν αλλά όχι για λογαριασμό του Πριγκόζιν. Πιο συγκεκριμένα τους μίλησε για έναν εκ των διοικητών της παραστρατιωτικής οργάνωσης, τον Αντρέι Τρόσεφ, που είναι γνωστός ως «Σεντόι».

«Θα μπορούσαν να είχαν συγκεντρωθεί όλοι σε ένα μέρος και να συνεχίσουν να υπηρετούν», είπε ο Πούτιν, «και τίποτα δεν θα είχε αλλάξει γι’ αυτούς. Θα καθοδηγούνταν από το ίδιο πρόσωπο που ήταν ο πραγματικός τους διοικητής από την αρχή». «Και τι συνέβη τότε;», ήταν η ερώτηση του δημοσιογράφου της Kommersant στον Ρώσο πρόεδρο. «Πολλοί άνθρωποι έγνεψαν (σ.σ. καταφατικά) όταν το είπα αυτό», του απάντησε ο Ρώσος πρόεδρος.

Τι γνωρίζουμε για τον «Σεντόι»

Πρόκειται για Ρώσο συνταγματάρχη εν αποστρατεία και ιδρυτικό μέλος της Wagner Group. Σύμφωνα, μάλιστα, με τα έγγραφα των κυρώσεων που έχουν δημοσιοποιήσει Ε.Ε. και Γαλλία πρόκειται για τον εκτελεστικό διευθυντή της οργάνωσης. Πρόκειται για έγγραφα που αναφέρονται στις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την κατάσταση στη Συρία και περιγράφουν με κάθε λεπτομέρεια τη θέση του Τρόσεφ ως επικεφαλής του επιτελείου των επιχειρήσεων της Ομάδας Wagner στη Συρία. Γεννήθηκε τον Απρίλιο του 1953 στο Λένινγκραντ, στην πρώην Σοβιετική Ένωση, σύμφωνα με τις κυρώσεις της ΕΕ από τον Δεκέμβριο του 2021.

Η δράση του στη Συρία

«Ο Αντρέι Τρόσεφ συμμετέχει άμεσα στις στρατιωτικές επιχειρήσεις της ομάδας Wagner στη Συρία. Συμμετείχε ιδιαίτερα στην περιοχή της Ντέιρ εζ-Ζορ», προστίθεται στα έγγραφα των κυρώσεων. «Ως εκ τούτου, παρέχει κρίσιμη συμβολή στην πολεμική προσπάθεια του Μπασάρ αλ Άσαντ και, ως εκ τούτου, υποστηρίζει και επωφελείται από το συριακό καθεστώς», αναφέρεται ακόμη.

Στο μεταξύ στις κυρώσεις που επέβαλλε η Μεγάλη Βρετανία από τον Ιούνιο του 2022 αναφέρεται ότι «ο Αντρέι Νικολάεβιτς Τρόσεφ ήταν ο διευθύνων σύμβουλος της Ομάδας Wagner. Ως εκ τούτου, έχει υποστηρίξει το συριακό καθεστώς, ήταν μέλος πολιτοφυλακής και έχει καταστείλει τον άμαχο πληθυσμό στη Συρία».

Σύμφωνα με τις κυρώσεις της Ε.Ε. μεταξύ των συνεργατών του βρίσκεται και ο συνιδρυτής της Wagner Ντμίτρι Ούτκιν. Πρόκειται για πρώην αξιωματικό της ρωσικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών GRU. Επιπρόσθεται ο «Σεντόι» συνδέεται με τους διοικητές της ομάδας Wagner, Αλεξάντρ Σεργκέεβιτς Κουζνέτσοφ και Αντρέι Μπογκάτοφ.

Επίσης, όπως τονίζει το ρωσικό διαδικτυακό ειδησεογραφικό πρακτορείο Fontanka, ο Τρόσεφ είναι ακόμη πρώην μέλος του ειδικού αποσπάσματος ταχείας αντίδρασης της βορειοδυτικής ομοσπονδιακής περιφέρειας του ρωσικού υπουργείου Εσωτερικών. Ακόμη είναι βετεράνος των πολέμων στην Τσετσενία και το Αφγανιστάν.

Όπως σημειώνουν τα ΜΜΕ της Ρωσίας για την υπηρεσία του στο Αφγανιστάν, τιμήθηκε με δύο παράσημα του Κόκκινου Αστέρα – ένα παράσημο της Σοβιετικής Ένωσης για εξαιρετικές υπηρεσίες. Για την υπηρεσία του στην επιχείρηση στην Τσετσενία, του απονεμήθηκαν δύο παράσημα ανδρείας και ένα μετάλλιο του Τάγματος Αξίας για την Πατρίδα, δεύτερου βαθμού.

Ο Τρόσεφ ήταν μεταξύ εκείνων που προσκλήθηκαν σε δεξίωση στο Κρεμλίνο τον Δεκέμβριο του 2016. Μια φωτογραφία, που πιστεύεται ότι είναι από εκείνη τη δεξίωση του 2016, εμφανίστηκε στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης το 2017 και δείχνει τον Βλαντιμίρ Πούτιν να βρίσκεται δίπλα στον Τρόσεφ και τον Ούτκιν, οι οποίοι φορούν και οι δύο διάφορα μετάλλια. Σημειώνεται ότι η Ουκρανία επέβαλε κυρώσεις κατά του Τρόσεφ στις 26 Φεβρουαρίου 2023.

Άγνωστο τι συμβαίνει με τον Πριγκόζιν

Στο μεταξύ το CNN στέκεται στο γεγονός ότι παραμένει άγνωστη η τύχη του ιδρυτή της Wagner. Υπενθυμίζεται ότι φέρεται να ταξίδεψε στη Λευκορωσία στο πλαίσιο της συμφωνίας για την οποία μεσολάβησε ο Αλεξάντερ Λουκασένκο μετά την αποτυχημένη ανταρσία, αλλά ο Λευκορώσος πρόεδρος δήλωσε στο CNN την περασμένη εβδομάδα ότι ο ηγέτης της Wagner βρίσκεται τώρα στη Ρωσία.

Πλάνα που υποτίθεται ότι δείχνουν μια αστυνομική επιδρομή στις εγκαταστάσεις του Πριγκόζιν στην Αγία Πετρούπολη έχουν επίσης εγείρει ερωτήματα σχετικά με την τύχη του. Ο Πριγκόζιν δεν έχει εμφανιστεί δημόσια από τις 2 Ιουνίου, καταλήγει το CNN.

ΠΗΓΗ:protothema.gr