Συμπλήρωσε αισίως τα 17 της χρόνια η εφημερίδα «ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ», η παραδοσιακή αποκαλυπτική εβδομαδιαία έντυπη έκδοση της NK MEDIA Group. Δεκαεπτά χρόνια, στηριζόμενη μόνο στην αγάπη των αναγνωστών της, κατάφερε να παραμείνει όρθια, ιδιαίτερα μέσα στις ασφυκτικά πνιγηρές συνθήκες που διαμόρφωσαν αρχικώς η μνημονιακή περίοδος και κατόπιν η κρίση της πανδημίας, αλλά και η εναλλασσόμενη οικονομική κρίση.

Και καθώς…ενηλικιώνεται, ανανεωμένη και δυναμική συνεχίζει μαχητικά τον αγώνα της ενημέρωσης στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται και με τη γιγάντωση των ηλεκτρονικών ΜΜΕ, μέρος των οποίων αποτελεί και η NK MEDIA Group, με τη δημιουργία της πετυχημένης πρωτοποριακής ηλεκτρονικής καθημερινής εφημερίδας «POLITICAL».

Βέβαια, για πολλούς, σαφώς η ανάγνωση εφημερίδας ή βιβλίου στον ελεύθερο χρόνο προσφέρει μεγαλύτερη απόλαυση και κατανόηση του κειμένου από την ηλεκτρονική. Εξάλλου τεράστια είναι η συμβολή του χαρτιού και της έκδοσης εφημερίδων από την εποχή της Αναγέννησης, που έγινε δυνατή η μαζική παραγωγή του και αντικατέστησε την ακριβή περγαμηνή, στην εξέλιξη της ιστορίας και ιδίως στην ανάπτυξη των επιστημών, του πολιτισμού, της λογοτεχνίας και γενικότερα στη πνευματική ανάπτυξη του ανθρώπου, τη διάδοση των ιδεών, την επικοινωνία.

Σήμερα, βέβαια, φαίνεται ότι η ανθρωπότητα περνάει στην εποχή του ΜΕΤΑ (metaverse- μετασύμπαν), όπως άλλαξε ονομασία το fb σε Meta, που σημαίνει μετανθρωπισμό, δηλαδή περνάμε από την ανθρωπιστική θεώρηση στην ηλεκτρονική μηχανοποίηση των πάντων.

Στο διαμορφωμένο αυτό περιβάλλον δεν θα μπορούσαμε να μείνουμε πίσω. Πέραν του επιτυχημένου site Paraskhnio.gr, που λειτουργεί πάνω από μία δεκαετία, δημιουργήσαμε τον Νοέμβριο του 2020 την πρώτη στην Ελλάδα ηλεκτρονική ημερήσια, ψηφιακή, πολιτική και οικονομική εφημερίδα, την «POLITICAL».

Είναι η εφημερίδα της νέας εποχής, με τον μεγαλύτερο αριθμό αναγνωστών καθημερινά από όλες τις «συμβατικές» εφημερίδες.Δεν τυπώνεται σε χαρτί, όπως οι γνωστές, συμβατικές εφημερίδες, αλλά αποστέλλεται ψηφιακά κάθε πρωί εντελώς ΔΩΡΕΑΝ σε δεκάδες χιλιάδες επιλεγμένα email, σε όλη την Ελλάδα.

Παράλληλα, και θέλοντας να απαντήσουμε στις ανάγκες του σύγχρονου αναγνωστικού κοινού, βελτιώσαμε και ενισχύσαμε έτι περαιτέρω την έντυπη έκδοσή μας, την παραδοσιακή πια εφημερίδα «ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ». Νέοι συνεργάτες, νέα ύλη, δυναμική αρθρογραφία, έρευνες, παρεμβατικοί σχολιασμοί και ειδήσεις από την πολιτική, τον πολιτισμό, την κοινωνία, με θέματα από όλον τον κόσμο και με ιδιαίτερο βάρος στην οικονομία και τις επιχειρήσεις.

Βέβαια το «ΠAΡAΣKHNIO» έχει και αυτό πληγεί όχι μόνον από την οικονομική κρίση, αλλά και από την αποκαλούμενη «κρίση αναγνωσιμότητας» που έχει πλήξει το σύνολο του Τύπου. Άντεξε όμως και αντέχει.

Και είναι ίσως η μόνη από τις «παραδοσιακές» εφημερίδες, από αυτές δηλαδή οι οποίες εκδίδονταν και πριν από την εποχή των μνημονίων, που κατάφερε μέσα στην κρίση όχι μόνον να σημειώσει ποιοτική βελτίωση, αλλά να σταθεροποιήσει την κυκλοφορία της. Και αυτό οφείλεται στη σκληρή δουλειά και στην προσφορά του στελεχιακού δυναμικού της εφημερίδας και σε όλους τους εργαζομένους, αλλά και σε εσάς, τους πολυπληθείς αναγνώστες, που αναγνωρίσατε έμπρακτα την προσπάθειά μας για έγκυρη, πλουραλιστική, αντικειμενική ενημέρωση, για κριτική και έλεγχο της εξουσίας.

Πριν από 17 χρόνια, όταν πρωτοκυκλοφόρησε το «ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ», σας είχαμε δώσει αυτήν την υπόσχεση. Σήμερα, 17 χρόνια μετά και αφού έχουμε διανύσει μια επιτυχημένη πορεία και αποκτήσαμε σημαντική εμπειρία, ανανεώνουμε την υπόσχεσή μας να είμαστε δυναμικά κοντά σας και τα επόμενα χρόνια.

 

Άρθρο του ΝΙΚΟΥ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

Εκδότη, προέδρου της NK MEDIA Group