Εχοντας στο μυαλό της ανοικτό το ενδεχόμενο η Ρούλα Πισπιρίγκου να προκαλούσε τα επεισόδια που ταλαιπωρούσαν την πρωτότοκη κόρη της Τζωρτζίνα κλήθηκε να εξετάσει το παιδί η παιδονευρολόγος, Πολυξένη Πελεκούδα στο Ρίο, λίγο πριν μεταφερθεί στο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» τον Ιανουάριο του 2022.

«Με προβληματίζει η πυροδότηση των επεισοδίων» είπε η μάρτυρας η οποία καταθέτοντας ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου τόνισε ότι «σε καμία περίπτωση δεν μπορώ να δώσω εξήγηση γι αυτά τα επεισόδια.

Η γιατρός , όπως είπε, μετά το θάνατο του παιδιού ενημέρωσε τις αρχές για τις σκέψεις της, με αφορμή τις υποψίες των συναδέλφων της ότι στα επεισόδια εμπλέκεται η μητέρα του παιδιού, αλλά και για την ύπαρξη βίντεο που καταγράφονται , ωστόσο, δεν κλήθηκε να καταθέσει στο πλαίσιο της ανάκρισης. Μάλιστα , απευθυνόμενη στο δικαστήριο είπε πως σκέφτηκε συγκεκριμένη ουσία, που ανήκει στην κατηγορία της αναισθησιολογίας, και έχει ταχεία δράση προκαλώντας άπνοια.

«Υπάρχουν φάρμακα που επιδρούν στο αυτόματο νευρικό σύστημα…» είπε η γιατρός, η οποία κατονόμασε την ουσία που σκέφτηκε μετά από επίμονες ερωτήσεις γιατί , όπως ανέφερε χαρακτηριστικά , «δεν θέλω να δώσω ιδέες» και σημείωσε ότι δεν εντοπίστηκε στο παιδί.

«Μετά το βίντεο και μετά το θάνατο του παιδιού άρχισα να σκέφτομαι εξωγενείς παράγοντες επειδή υπήρχαν υποψίες. Έπρεπε να είναι κάτι που δρα πολύ γρήγορα και κατέληξα σε κάποιες ουσίες. Ενημέρωσα το τμήμα εγκλημάτων κατά της ζωής και τους έδωσα τις λίστα με τις ουσίες. Πήρα πολύ σοβαρά τις υποψίες των συναδέλφων. Στην Ελλάδα είναι πολύ δύσκολο να προστατέψεις ένα παιδί από κακοποίηση και η υποψία ενός συναδέλφου είναι κάτι που πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη» ανέφερε χαρακτηριστικά .

Πρόεδρος: Γιατί είπατε ότι δε θέλετε να δώσετε τον κατάλογο με τις ουσίες;

Μάρτυρας: Γιατί όσα λέγονται στο δικαστήριο βγαίνουν στα μέσα και δε θέλω να δώσω ιδέες.

Πρόεδρος: Η ουσία που υποψιαστήκατε βρέθηκε στο παιδί;

Μάρτυρας: Όχι δε βρέθηκε η ουσία που είχα σκεφτεί.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις η γιατρός εξήγησε ότι «η κεταμίνη είναι ένα φάρμακο που προκαλεί καταστολή. Το παιδί δεν είχε καταστολή στα επεισόδια που προηγήθηκαν του θανάτου. Θεωρώ ότι τα επεισόδια που είδα εγώ δεν ήταν κεταμίνη». Η γιατρός δε τόνισε πως δεν της «προκύπτει ότι υπήρξε απόφραξη αεροφόρων οδών αλλά δεν μπορώ να το αποκλείσω».

Η πρώτη επαφή της γιατρού με τη Τζωρτζίνα ήταν το Νοέμβριο του 2021 για ένα επεισόδιο γαστρεντερίτιδας. Ακολούθησε η εξέταση του παιδιού, λίγο πριν μεταφερθεί στην Αθήνα, όταν οι συνάδελφοι της την ενημέρωσαν «από την πρώτη στιγμή ότι ίσως τα επεισόδια ήταν προκλητά από τη μητέρα….». Σύμφωνα με τη μάρτυρα οι γιατροί υποψιάζονταν πως η μητέρα χρησιμοποιούσε μαξιλάρι για να σταματά την αναπνοή του παιδιού . «Όταν τους ρώτησα τι υποψιάζονται μου είπαν φραγή αεροποριών οδών με μαξιλάρι» κατέθεσε.

Η κ. Πελεκούδα περιέγραψε στο δικαστήριο την εικόνα ενός παιδιού που χαμογελούσε στη μητέρα, τον πατέρα και τους γιατρούς.

Η γιατρός ανέφερε πως η κατηγορούμενη της μίλησε για το ιστορικό της οικογένειας αλλά και τα επεισόδια που παρουσίαζε το παιδί.

«Μου περιέγραψε το επεισόδιο του Απριλίου του 2021 πριν μπει στο Καραμανδάνειο. Δε μου φάνηκε επιληπτικό επεισόδιο, αλλά δεν μπορούσα να το αποδώσω κάπου. Για τα επεισόδια μετά την ανακοπή κατάλαβα από τη μητέρα ότι δεν ήταν ίδιας φύσης με εκείνο του Καραμανδανείου» κατέθεσε και συνέχισε λέγοντας ότι υπό το πρίσμα των υποψιών επικοινώνησε με συναδέλφους της βάζοντας στο «κάδρο» το ενδεχόμενο να ειδοποιηθεί εισαγγελέας αλλά και να υπάρξει εικοσιτετράωρη παρακολούθηση του παιδιού.

Στην κατάθεση της η γιατρός αναφέρθηκε και στα βίντεο με επεισόδια του παιδιού που είχε καταγράψει η μητέρα. Μάλιστα , σε ένα από αυτά τα επεισόδια χρειάστηκε ανάνηψη για να επανέλθει η Τζωρτζίνα .

Πρόεδρος: Από που ξεκινούσε να τραβάει βίντεο;

Μάρτυρας: Νομίζω ξεκινούσε από το παιδί, μετά έδειχνε το μόνιτορ και μετά ξανά το παιδί. Το παιδί ήταν στη συνήθη νευρολογική του κατάσταση, ήταν ωχρό και ταλαιπωρημένο, αλλά δεν είχε χάσει τις αισθήσεις του. Όταν επέστρεψε το βίντεο ήταν διαφορετική η εικόνα.

Πρόεδρος: Βλέποντας το βίντεο που καταλήγετε;

Μάρτυρας: Από το βίντεο ήταν ξεκάθαρο ότι δεν υπήρχε απόφραξη με μαξιλάρια. Δεύτερη εντύπωση που με τρόμαξε ήταν πολύ ως δυνητικά απειλητικό επεισόδιο για τη ζωή… Σημαίνει πως αν δεν έπαιρνε βοήθεια με ΑΜΠΟΥ και ιατρική παρέμβαση θα είχε πεθάνει.

«Η σκέψη μου ήταν ότι το επεισόδιο ήταν επικίνδυνο. Δεύτερη σκέψη ήταν ότι δεν ήταν επιληπτικό επεισόδιο…» είπε και εξήγησε πως «ο χαμηλός κορεσμός που υπήρχε πριν το επεισόδιο σημαίνει ότι το επεισόδιο είναι δευτεροπαθές και οφείλεται σε κάτι άλλο».

Η παιδονευρολόγος ανέσυρε από τη μνήμη της τη στιγμή που ενημέρωσαν τους γονείς ότι η Τζωρτζίνα πρέπει να πάει για περαιτέρω εξετάσεις στο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» και τον Μάνο Δασκαλάκη να αντιδρά έντονα λόγω της αντιδικίας που είχαν με το νοσοκομείο.

«Η μητέρα πρότεινε να πάνε στα Γιάννενα και είπα δεν υπάρχει περίπτωση. Στις 25 Ιανουαρίου το παιδί μπήκε στη ΜΕΘ για να το προστατεύσουμε» κατέθεσε η μάρτυρας η οποία πρόσθεσε πως μετά το θάνατο του παιδιού ενημερώθηκε πως «το ηλεκτροκαρδιογράφημα δεν έδειξε τίποτα».

Πρόεδρος: Αυτό τι σημαίνει για εσάς;

Μάρτυρας: Αυτό απομακρύνει αρκετά από το να είναι τα επεισόδια επιληπτικής φύσης.

Η υπεράσπιση έκανε σειρά ερωτήσεων στη μάρτυρα σχετικά με την Ρούλα Πισπιρίγκου και τον τρόπο που αντιμετώπιζε τις καταστάσεις καθώς σύμφωνα με μαρτυρίες ήταν ψυχρή. «Δεν μπορώ να κρίνω….» είπε η μάρτυρας αναφέροντας : «Μιλούσε για τα επεισόδια των παιδιών της σαν να αφηγείται ταινία».

Αλέξης Κούγιας: Τι θα έπρεπε να κάνει να ουρλιάζει;

Μάρτυρας: Δεν μπορώ να κρίνω τη συμπεριφορά και το συναίσθημά της.

Αλέξης Κούγιας: Το γεγονός ότι βιντεοσκοπεί το επεισόδιο και φωνάζει και τους γιατρούς για να σώσουν το παιδί της, τι σημαίνει;

Μάρτυρας: Αυτό απαιτεί σοβαρό βαθμό σαδισμού.

Αλέξης Κούγιας: Τι προσπάθεια θα έπρεπε να κάνει η κατηγορούμενη για να προκαλέσει σπασμούς;

Μάρτυρας: Θέλει σοβαρή έρευνα φαρμακολογίας. Ξέρω να σας πω ότι σίγουρα θα υπάρχει τρόπος, όμως θέλει έρευνα και γνώση.

Σε κλίμα έντασης ολοκληρώθηκε η κατάθεση Μπουζιάνη

Μέσα σε κλίμα έντασης ολοκληρώθηκε, ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου, η κατάθεση του ιατροδικαστή Σωτήρη Μπουζιάνη που διενήργησε την νεκροψία – νεκροτομή μετά το θάνατο της Τζωρτζίνας Δασκαλάκη .

Οι συμπληρωματικές ερωτήσεις της προέδρου στον Σωτήρη Μπουζιάνη , που αφορούσαν ειδικά ιατρικά θέματα προκάλεσαν την αντίδραση του Αλέξη Κούγια.

Γελώντας ο συνήγορος της Ρούλας Πισπιρίγκου , που παρακολουθούσε από το εδώλιο, έκανε λόγο για «αφανείς συμβούλους» «δείχνοντας» την καθηγήτρια ιατροδικαστικής και τοξικολογίας Χαρά Σπηλιοπούλου την οποία εμμέσως πλην σαφώς κατηγόρησε ότι με τις αναφορές της «παρέσυρε σε δικαστικό σκάνδαλο».

Οι τόνοι ανέβηκαν με την πρόεδρο να ρωτά : « υπονοείται κάτι για τη διευθύνουσα ;» και τον συνήγορο της κατηγορούμενης να απαντά πως του έκανε εντύπωση το γεγονός ότι επανήλθε με ιατρικού περιεχομένου ερωτήσεις σημειώνοντας πως «σκοπό έχουν να εξουδετερώσουν τις απαντήσεις του ιατροδικαστή που οδηγούν στην αθώωση της κατηγορούμενης».

«Δεν γνωρίζουμε την κ. Σπηλιοπούλου… Κάνω τις ερωτήσεις γιατί κάθομαι και διαβάζω» είπε η πρόεδρος με τον Αλέξη Κούγια να ζητά συγγνώμη λέγοντας πως παρεξήγησε και δηλώνοντας πως σέβεται το δικαστήριο . Ωστόσο , λίγο αργότερα και ενώ οι ερωτήσεις συνεχίζονταν ο Αλέξης Κούγιας διαμαρτυρήθηκε και πάλι κάνοντας λόγο για «παραπλανητικές ερωτήσεις» και «ερωτήσεις καφενείου» ενώ κατηγόρησε την πρόεδρο για μεροληψία επαναλαμβάνοντας, παράλληλα, τη θέση πως ο θάνατος του παιδιού οφείλεται σε ιατρικό λάθος. «Εδώ είστε για να δικάσετε και όχι να καταδικάσετε την κατηγορούμενη» είπε ο συνήγορος υποστηρίζοντας πως οι ερωτήσεις βασίζονται σε απόψεις γιατρών οι οποίοι έχουν μηνυθεί από την Ρούλα Πισπιρίγκου και αμφισβητούνται. «Είναι προκατηλημένη η θέση σας» είπε ο συνήγορος απευθυνόμενος στην πρόεδρο η οποία έκανε σειρά ερωτήσεων σχετικά με τη χορήγηση κεταμίνης αλλά και το μικρό μέγεθος της καρδιάς της Τζωρτζίνας που διαπιστώθηκε κατά τη διάρκεια της ιατροδικαστικής εξέτασης.

Πρόεδρος : Από την εξέταση των οργάνων διαπιστώσατε πρόβλημα στην καρδιά του παιδιού το οποίο αν δεν βρισκόταν η κεταμίνη θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανακοπή ;

Μάρτυρας: Όχι, μόνο το βάρος της καρδιάς δεν ήταν φυσιολογικό με παιδί αντίστοιχης ηλικίας.

Πρόεδρος: Οι εξετάσεις έδειξαν φυσιολογικό μέγεθος καρδιάς. Μας είπατε ότι είδατε μια υποτροφική καρδιά.

Μάρτυρας: Στη προκειμένη περίπτωση είδαμε μια υποτροφική καρδιά, ήταν λιποβαρής σε σχέση με την ηλικία του παιδιού.

Πρόεδρος: Μας είπατε κάποια πράγματα για τον βηματοδότη. Ξέρετε πότε λειτουργεί ο βηματοδότης και πότε ο απινιδωτής;

Μάρτυρας: Ο βηματοδότης ενεργοποιείται όταν πέφτει η λειτουργία της καρδιάς, κάτι άλλο δεν ξέρω.

Οι ερωτήσεις επικεντρώθηκαν στις εκτιμήσεις του ιατροδικαστή σχετικά με την καρδιά με την πρόεδρο να ρωτά : «Είναι πιο αξιόπιστη η δίκη σας κατάθεση από του καρδιολόγου ;» και τον μάρτυρα να απαντά : «Εγώ μιλάω μόνο για το βάρος … Δεν αντικαθιστώ τον καρδιολόγο».

Ο ιατροδικαστής επανέλαβε πως ο θάνατος του παιδιού οφείλεται στη χορήγηση κεταμίνης η οποία , όπως διευκρίνισε, προηγήθηκε της ανακοπής ενώ ο Αλέξης Κούγιας παρενέβη και διακόπτοντας τις ερωτήσεις της έδρας ανέφερε πως «γίνεται προσπάθεια εξουδετέρωσης του μάρτυρα».

Ο μάρτυρας κλήθηκε να δώσει διευκρινίσεις σχετικά με την ώρα θανάτου της

Τζωρτζίνας καθώς στην κατάθεση του υποστήριξε ήταν ζωντανή κατά την προσπάθεια ανάνηψης και μέχρι τις 3 παρά 10 το μεσημέρι. «Αυτό το είπα με βάση τα ευρήματα της τραχείας όχι της καρδιάς. Σας μίλησα για τα σημεία που είδα στη τραχεία αν είναι μεταθανάτια ή προθανάτια» ανέφερε ο μάρτυρας.

Πρόεδρος: Οι γιατροί μπήκαν στις 2:30 στο δωμάτιο και είπαν ότι δεν είδαν ζωτικά σημεία. Διαπίστωσαν μόνο το ρεύμα της καρδιάς αλλά σφίξεις δεν είχε. Εάν έχουμε ένα ζωντανό άνθρωπο και του χορηγηθεί θανατηφόρα δόση κεταμίνης τι προκαλείται;

Μάρτυρας: Καταστολή και υποξία, διότι επηρεάζει το κέντρο της αναπνοής.

Πρόεδρος: Η θέση της κατηγορούμενης είναι ότι η κεταμίνη χορηγήθηκε από νοσηλευτές και γιατρούς την ώρα της ανάνηψης. Αφού χορηγήθηκε εκείνη την ώρα γιατί δεν είχαμε αυτά τα συμπτώματα;

Μάρτυρας: Δεν μπορώ να το ξέρω, δεν ξέρω τι κατέγραψε το μόνιτορ

Πρόεδρος: Αν έχουμε ένα άνθρωπο στον οποίο γίνεται προσπάθεια ανάνηψης και δεν έχουμε αποτέλεσμα. Χρόνο θανάτου τι βάζουμε;

Μάρτυρας: Συνήθως στα νοσοκομεία βάζουν χρόνο θανάτου, αφού τελειώσουν όλες οι προσπάθειες.

(…)

Εισαγγελέας: Πως το στηρίζετε ότι αυτό το οίδημα είναι στη στιγμή της διασωλήνωσης;

Μάρτυρας: Γιατί η μόνη ενέργεια που έγινε εκεί είναι η διασωλήνωση.

Εισαγγελέας: Είπατε ότι ήταν πολύ μικρή η καρδιά και πως σε ένα χρόνο δε θα τη βρίσκαμε καθόλου. Τι εννοούσατε;

Μάρτυρας: Υπερβολή ήταν ήθελα να πω ότι ήρθε σε εμάς με πολύ λίγο βάρος. Δεν μου έχει ξανατύχει.

Οι συνήγοροι υποστήριξης της κατηγορίας, με αφορμή ότι ο μάρτυρας κατέγραψε στο παιδί ήπιο οίδημα, το οποίο θα μπορούσε να δημιουργηθεί μόνο όσο βρισκόταν στη ζωή και στη συνέχεια το απέδωσε στη διασωλήνωση, υπέβαλε αίτημα για κατ αντιπαράσταση εξέταση των εμπλεκομένων προσώπων και του ιατροδικαστή τους ισχυρισμούς του οποίου αμφισβήτησε . Μάλιστα , με το αίτημα συντάχθηκε και η υπεράσπιση .

Οι συνήγοροι υποστήριξης της κατηγορίας προσκόμισαν φωτογραφία ιατρικού μηχανήματος την οποία τους παρέδωσε ο Μάνος Δασκαλάκης , που παρακολουθεί τη διαδικασία , το οποίο χρησιμοποιούσαν ακόμη και στο σπίτι σε περίπτωση που το παιδί χρειαζόταν αναρρόφηση , λόγω των προβλημάτων που αντιμετώπιζε. Μάλιστα , σημείωσαν πως την προηγούμενη του θανάτου είχε γίνει δυο φορές αναρρόφηση στο παιδί.

Το ενδιαφέρον , από όλες τις πλευρές, εστιάστηκε στο αν η Τζωρτζίνα την ώρα που στο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» ξεκίνησε η ΚΑΡΠΑ ήταν ζωντανή ή νεκρή . Όπως εξήγησε ο μάρτυρας «το ήπιο οίδημα είναι ζωτικής αντίδραση » με τον Αλέξη Κούγια επικαλούμενος ιατρικά συγγράματα να αναφέρει ότι παγκοσμίως καταγράφονται μόνο από διασωλήνωση .

Αλέξης Κούγιας: Έχετε δει κάπου οπουδήποτε οίδημα από απορρόφηση ή αναρρόφηση;

Μάρτυρας : Δεν έχει πέσει στην αντίληψη μου

Ο Αλέξης Κούγιας, μάλιστα, κάλεσε όλους τους παράγοντες της δίκης να προσκομίσουν ανάλογη βιβλιογραφία , στην περίπτωση που την εντοπίσουν.

Σε σειρά ερωτήσεων της υπεράσπισης η οποία παρέθεσε στοιχεία για την κατάσταση του παιδιού την κρίσιμη στιγμή ο μάρτυρας εξέφρασε τη θέση πως το παιδί ζούσε διευκρινίζοντας , ωστόσο, πως δεν μπορεί να γνωρίζει σε τι κατάσταση ήταν.

Αλέξης Κούγιας: Την ώρα που ξεκίνησε η ΚΑΡΠΑ ήταν ζωντανό ή νεκρό; Οι γιατροί λένε πως ήταν νεκρό. Το οίδημα που βρήκατε δείχνει ότι ήταν ζωντανό ή νεκρό;

Μάρτυρας: Είναι ζωτικής αντίδρασης.

Αλέξης Κούγιας: Έχετε δει κάπου οπουδήποτε οίδημα από απορρόφηση ή αναρρόφηση;

Μάρτυρας: Δεν έχει πέσει στην αντίληψη μου.