Διαθέτει όνομα βαρύ, με ιστορία και είναι ο νεαρότερος βουλευτής της ΝΔ. Ο λόγος για τον νεοεκλεγέντα Κωνσταντίνο Κεφαλογιάννη, ο οποίος μας μίλησε για τη σύνθεση της νέας Βουλής, για το πώς βίωσε την πρώτη του προεκλογική περιοδεία, για την απόφασή του να ασχοληθεί με την πολιτική, αλλά και για την οικογένειά του.

Μπήκες σε μια «δύσκολη» Βουλή, υπό την έννοια πως είναι οκτακομματική. Τι είναι αυτό που οδήγησε τους ψηφοφόρους στα μικρά κόμματα;

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη διάρκεια της κυβερνητικής του θητείας ψήφισε τον νόμο για την απλή αναλογική. Με έναν και μόνο λόγο και σκοπό. Όχι ασφαλώς τις βερμπαλιστικές προσεγγίσεις του για «ανόθευτη λαϊκή έκφραση» και πάγια αιτήματα της Αριστεράς. Αλλά για να βάλει τρικλοποδιά στη Νέα Δημοκρατία. Τι πέτυχε; Οι πρώτες εκλογές με το σύστημα της απλής αναλογικής είχαν συμμετοχή κοντά στο 62% και η Βουλή που σχηματίστηκε ήταν πεντακομματική. Οι δεύτερες αχρείαστες εκλογές είχαν, λόγω της κόπωσης των ψηφοφόρων, ιδίως των ετεροδημοτών, πολύ μικρότερη συμμετοχή, με αποτέλεσμα ο πήχης του 3% να πέσει αριθμητικά χαμηλά. Με αποτέλεσμα να εισέλθουν στη Βουλή οκτώ κόμματα. Αυτή, όμως, είναι μία μαθηματική προσέγγιση. Και θα ήταν λάθος να μείνουμε σε αυτή και να εφησυχάσουμε. Ένα μέρος του εκλογικού σώματος οδηγήθηκε σε αυτό που ονομάζουμε αντισυστημική ψήφο. Αυτό θα πρέπει να μας προβληματίσει. Ένα κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας με την ψήφο του καταδίκασε και απαξίωσε το πολιτικό σύστημα. Θα πρέπει, λοιπόν, να δούμε πούκαι τι κάναμε λάθος, όλοι μας, και να το διορθώσουμε.

Σύμφωνα με τους πολιτικούς αναλυτές, δεξιότερα της ΝΔ υπάρχει ένα ποσοστό που φτάνει συγκεντρωτικά ως το 13%. Θεωρείτε πως αυτό το εκλογικό σώμα μπορεί να αποτελέσει σοβαρή μελλοντική απειλή για τη ΝΔ, αν συσπειρωθεί;

Οι προκλήσεις για τη Νέα Δημοκρατία και αυτή την τετραετία δεν είναι τα εκλογικά ποσοστά των κομμάτων. Η πρόκληση για όλους εμάς είναι η επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία. Η ευημερία όλων των συμπολιτών μας, η προστασία των κοινωνικά αδύναμων, των ευάλωτων. Η ποιοτική βελτίωση της Υγείας, της Παιδείας. Η βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη σε όλα τα επίπεδα. Η υλοποίηση των οικονομικών εξαγγελιών μας. Σε αυτά πρέπει να μείνουμε προσηλωμένοι. Σε αυτά πρέπει να εστιάσουμε. Από αυτά θα κριθούμε στις επόμενες εκλογές. Από ολόκληρη την ελληνική κοινωνία.

Θα ήθελα να μου απαντήσεις όχι ως βουλευτής αλλά ως πολιτικός επιστήμονας, που έχεις σπουδάσει. Ποια κατά τη γνώμη σου είναι η επόμενη απειλή που θα αντιμετωπίσει η Κυβέρνηση; Μπορεί η ΝΔ να κάνει περαιτέρω ανοίγματα προς τον μεσαίο χώρο ή θα χάσει πολύ περισσότερα από τα δεξιά της;

Η Νέα Δημοκρατία είναι το μεγαλύτερο κεντροδεξιό κόμμα στην Ευρώπη σήμερα. Πορεύεται πάντα με αρχές, αξίες και ιδανικά. Ήταν, είναι και θα είναι κόμμα εξουσίας. Εξ ορισμού πολυσυλλεκτικό, απευθύνεται σε όλη την ελληνική κοινωνία. Και το μόνο θέμα που έχει να αντιμετωπίσει είναι τα προβλήματα των πολιτών και η επίλυσή τους. Με αυτά είμαστε αντιμέτωποι. Και είναι βέβαιο ότι θα τα αντιμετωπίσουμε. Μην ξεχνάτε ότι ο ελληνικός λαός μάς τίμησε στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις τον Μάιο και τον Ιούνιο για τη συνέπειά μας και την εκπλήρωση των προεκλογικών μας δεσμεύσεων. Μας επιδοκίμασε για τη στήριξη που παρείχαμε στην ελληνική κοινωνία, στους εργαζόμενους, στα νοικοκυριά, στις επιχειρήσεις στις περιόδους των δύο παγκόσμιων οικονομικών κρίσεων που προκάλεσαν η πανδημία και η στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Μας επιβράβευσε για την κυβερνητική σταθερότητα. Και σε αυτόν τον δρόμο θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε με μπροστάρη τον πρωθυπουργό μας Κυριάκο Μητσοτάκη.

Και πάλι ως πολιτικός αναλυτής θα ήθελα να μου κάνεις ένα σχόλιο για τον ΣΥΡΙΖΑ και την μετά Τσίπρα εποχή.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετά το εκλογικό αποτέλεσμα στις δύο πρόσφατες εκλογικές αναμετρήσεις που οδήγησαν στην παραίτηση Τσίπρα έχει μπει σε μία περίοδο έντονης εσωκομματικής εσωστρέφειας. Από την οποία θα πρέπει να βγει σύντομα, γιατί σε μία κοινοβουλευτική Δημοκρατία είναι σημαντικός και απαραίτητος ο ρόλος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αλλά απαραίτητη προϋπόθεση είναι να προχωρήσει σε μία σκληρή αυτοκριτική. Το αποτέλεσμα δεν ήταν προϊόν πολιτικής ανωριμότητας του ελληνικού λαού, όπως ακούσαμε από πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που υποτίθεται θα πληρώσει ακριβά την επιλογή της Νέας Δημοκρατίας. Δεν ήταν προϊόν πολιτικής ανωριμότητας των υπολοίπων κομμάτων της ελάσσονος αντιπολίτευσης, που δεν κατάλαβε το «προνόμιο» της απλής αναλογικής και το απεμπόλησε.

Το εκλογικό αποτέλεσμα ήταν προϊόν μιας ατελείωτης σειράς δικών τους λάθος πολιτικών και επιλογών. Και την περίοδο της κυβερνητικής τους θητείας και την περίοδο που ο ελληνικός λαός τούς οδήγησε στην αξιωματική αντιπολίτευση.Στις εκλογές ο ελληνικός λαός αποδοκίμασε οριστικά και τις ψευδαισθήσεις και τις λαϊκίστικες προσεγγίσεις και τους εμπνευστές τους.

Στις πρόσφατες εκλογές η Κρήτη βάφτηκε μπλε. Για πρώτη φορά. Το περίμενες; Πριν από τέσσερα χρόνια πίστευες πως μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο;

Η Κρήτη έγινε για πρώτη φορά στην περίοδο της Μεταπολίτευσης όλη μπλε. Ακόμα και στις εκλογές του 1974, που η παράταξή μας είχε πάρει το ιστορικό ποσοστό του 55%, είχε κερδίσει στην Κρήτη μόνο στον νομό Ρεθύμνου. Φέτος κερδήθηκε το προσωπικό στοίχημα του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη, που είχε δηλώσει προεκλογικά ότι το κόμμα μας θα είναι πρώτο και στους τέσσερις νομούς της Κρήτης. Θα ήθελα από καρδιάς να ευχαριστήσω τα μέλη και τα στελέχη μας για τον μεγάλο αγώνα που δώσανε, ώστε να έχουμε αυτό το αποτέλεσμα.

Για πρώτη φορά μπήκες στη μάχη του σταυρού. Πώς σου φάνηκε η εμπειρία της προεκλογικής περιόδου; Ήταν περίπατος ή ήταν μαραθώνιος;

Ήταν ένα όμορφο ταξίδι. Γύρισα όλο τον νομό. Συζήτησα με τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους μας. Με τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους μας. Με τους ελεύθερους επαγγελματίες, με τους επιστήμονές μας. Με συμπολίτες μας της τρίτης ηλικίας. Με γυναίκες και άνδρες. Με νέες και νέους, ανθρώπους της δικής μου γενιάς. Όλες και όλοι μού έκαναν την τιμή να με ακούσουν. Μου έδωσαν, όμως, και την ευκαιρία να τους ακούσω. Μοιράστηκαν μαζί μου τις αγωνίες τους, τα προβλήματά τους. Ευχαριστώ από καρδιάς όλους τους ανθρώπους που με αγκάλιασαν σε αυτό το όμορφο ταξίδι. Δεσμεύομαι ότι θα είμαι πάντα δίπλα τους.

Κατάγεσαι από μεγάλο πολιτικό τζάκι και έχεις όνομα βαρύ. Αυτό είναι καλό ή κακό;

Αισθάνομαι μεγάλη υπερηφάνεια για τις οικογενειακές μου καταβολές. Μια οικογένεια που έχει μια μακρά ιστορία στους εθνικούς μας αγώνες και στον στίβο της πολιτικής. Επιθυμώ, όμως, να κριθώ όχι από το όνομά μου, αλλά από το έργο μου. Από τις αρχές και τις αξίες μου. Από την προσωπική μου προσφορά στους συμπολίτες μου.

Από μικρός έχεις «ζυμωθεί» με την πολιτική. Τι θυμάσαι χαρακτηριστικά από τα παιδικά σου χρόνια που να έχει πολιτικό χρώμα;

Τη δεκαετία του ’80, σε μία περίοδο έντονων πολιτικών παθών, υπήρχαν τα μπλε και τα πράσινα καφενεία. Ήταν τότε «έγκλημα καθοσιώσεως» να επισκεφθεί πολιτικός αντίπαλος το άλλο καφενείο. Αυτό το φαινόμενο, δυστυχώς, συνεχίστηκε σε μερικές περιοχές της χώρας μας και έπεσα και εγώ «θύμα» της. Θυμάμαι, μικρό παιδί 9 χρονών το 2004 να κάνω το «μοιραίο» λάθος και να μπω στο λάθος καφενείο σε ένα χωριό του Ηρακλείου, για να δώσω φυλλάδια της Νέας Δημοκρατίας. Όπως μπήκα, βγήκα. Ευτυχώς, η ελληνική κοινωνία με το πέρασμα των χρόνων ωρίμασε και όλα αυτά ανήκουν στο παρελθόν.

Με δύο φράσεις, τι σημαίνει για εσένα η πολιτική;

Το απόφθεγμα του Καζαντζάκη «να αγαπάς την ευθύνη, να λες μονάχος θα σώσω τον κόσμο και, αν χαθεί, εγώ θα φταίω» δεν ήταν ένα λεκτικό πυροτέχνημα που χρησιμοποίησα κατά την προεκλογική περίοδο. Είναι η βαθιά μου πεποίθηση για την πολιτική. Η πολιτική σημαίνει για εμένα ευθύνη και προσφορά. Για τους συμπολίτες μου, για τους συμπατριώτες μου. Αυτό το μονοπάτι της ευθύνης και της προσφοράς θέλω να βαδίσω. Με αρχές και ιδανικά. Για το Ηράκλειο, για την Κρήτη, για την Ελλάδα.

Αληθεύει πως έκανες τη στρατιωτική σου θητεία στις Ειδικές Δυνάμεις ως καταδρομέας;

Από μικρό παιδί θεωρούσα την εκπλήρωση των στρατιωτικών υποχρεώσεών μου ως χρέος προς την πατρίδα μας και όχι σαν αγγαρεία. Και από τότε ήθελα να υπηρετήσω την Ελλάδα σε ένα από τα πιο μάχιμα σώματά της. Οι καταδρομείς είναι ένα πραγματικό σχολείο. Μου δίδαξε συναδελφικότητα, αλληλεγγύη, πειθαρχία και αυτοέλεγχο. Οι Ειδικές Δυνάμεις ήταν για μένα μία εμπειρία ζωής. Και πραγματικά καλώ όλα τα νέα παιδιά να την δοκιμάσουν.

Θα ήθελα να κλείσουμε τη συνέντευξή μας με μια μαντινάδα από τον τόπο σου.

Όταν εκλέχτηκα βουλευτής, ο πατέρας μου δεν μου έδωσε συγχαρητήρια. Μου είπε μια μαντινάδα να την έχω οδηγό. «Καλοχαιρέτα τους πεζούς όταν καβαλικέψεις, για να σε χαιρετούν και αυτοί όταν θα ξεπεζέψεις».

 

Συνέντευξη στην Άννα Καραβοκύρη
φωτό Κ. Πρόφης

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο