Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τις σφοδρές καταιγίδες που σάρωσαν την Κροατία, τη Σλοβενία και τη Βοσνία χθες το απόγευμα έπειτα από αρκετές ημέρες υψηλών θερμοκρασιών στα Βαλκάνια.

«Πρόκειται για μια άνευ προηγουμένου καταιγίδα και από πλευράς ζημιών», δήλωσε ο δήμαρχος της κροατικής πρωτεύουσας Ζάγκρεμπ, Τόμισλαβ Τομάσεβιτς.

Οι ηλεκτρικοί στύλοι υπέστησαν ζημιές, πολλές στέγες σπιτιών παρασύρθηκαν από τους ισχυρούς ανέμους και αρκετοί δρόμοι πλημμύρισαν.

Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι -τρεις στην Κροατία και ένας στη Σλοβενία-σκοτώθηκαν από πτώση δέντρων, συμπεριλαμβανομένων δύο στο Ζάγκρεμπ όπου επίσης πλημμύρισε ένα νοσοκομείο, σύμφωνα με την αστυνομία και τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Το τρίτο θύμα στην Κροατία είναι ένας 40χρονος άνδρας που σκοτώθηκε όταν ένα δέντρο που ξεριζώθηκε από την καταιγίδα έπεσε στο φορτηγό του στα ανατολικά της χώρας, σύμφωνα με την αστυνομία.

Στο Ζάγκρεμπ, ομάδες επιχείρησαν σήμερα το πρωί να απομακρύνουν τα συντρίμμια από τους δρόμους με τις αρχές να προτρέπουν τους ανθρώπους να μην επισκέπτονται πάρκα όπου έχουν ξεριζωθεί δέντρα και στύλοι ηλεκτρικού ρεύματος έχουν πέσει. Οι ισχυροί άνεμοι προκάλεσαν και πτώση γερανού με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά το άτομο που επέβαινε στην καμπίνα.

Στη γειτονική Σλοβενία, ένα άτομο σκοτώθηκε από πτώση δέντρου κοντά στη λίμνη Μπλεντ και μια γυναίκα έχασε τη ζωή της στο Μπρκο στην βόρεια Βοσνία κατά τη διάρκεια της καταιγίδας, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Στη Σρέμσκα Μιτρόβιτσα, στη βόρεια επαρχία Βοϊβοντίνα της Σερβίας, δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν σοβαρά και περίπου 40 άλλοι ελαφρύτερα από την πτώση κλαδιών και από συντρίμμια που τα πήρε ο άνεμος έπειτα από καταιγίδα που εκδηλώθηκε, είπαν οι αρχές.

Στην πρωτεύουσα της Σερβίας, το Βελιγράδι, δεκάδες αυτοκίνητα καταστράφηκαν από την πτώση δέντρων και κλαδιών, αναφέρεται σε ανακοίνωση της υπηρεσίας αντιμετώπισης επειγουσών καταστάσεων.

Η ανακοίνωση αναφέρει ότι σε ολόκληρη τη χώρα συνολικά 500 διασώστες με 203 οχήματα επιστρατεύτηκαν για την απομάκρυνση κατοίκων.