Στα έκτακτα μέτρα του Δήμου Αθηναίων για την προστασία από τον καύσωνα αναφέρθηκε ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1.

Σε ζωντανή σύνδεση από τη Λέσχη Φιλίας του Νέου Κόσμου, ο κ. Μπακογιάννης αναφέρθηκε στις επτά κλιματιζόμενες αίθουσες, όπου μπορούν να έρθουν όλη τη μέρα οι ηλικιωμένοι, να πιουν τον καφέ ή τον χυμό τους και να φάνε το φαγητό τους, παρουσία νοσηλευτών.

Υπενθύμισε μάλιστα ότι στην 24ωρη Γραμμή «1595» του Δήμου Αθηναίων μπορούν να καλούν όλοι όσοι χρειάζονται οποιαδήποτε βοήθεια.

«Ο μεγαλύτερος φόβος μου αυτήν τη στιγμή είναι οι μοναχικοί άνθρωποι που είναι κλεισμένοι στα διαμερίσματά τους. Αν κάποιος ή κάποια σε κάποιο σπίτι, στο κέντρο της Αθήνας, αισθανθεί δυσφορία ή αντιμετωπίζει κάποια δυσκολία, παρακαλώ να μη διστάσει να καλέσει στο 1595. Εάν κάποιος δεν έχει μέσο μετακίνησης, καλεί σε αυτήν τη γραμμή και έρχεται ένας εργαζόμενος του Δήμου Αθηναίων για να τον μεταφέρει στη Λέσχη Φιλίας».

Ο δήμαρχος Αθηναίων έκανε αναφορά και στη δράση των street work, των ομάδων που αυτές τις μέρες περπατούν στην πόλη προσπαθώντας να πείσουν τους άστεγους να μεταβούν στις δομές για να προστατευτούν από τον καύσωνα, απευθύνοντάς τους ένα μεγάλο «ευχαριστώ» για τη συνεισφορά τους.

Ο κ. Μπακογιάννης τόνισε τη σημασία των ανοιχτών ελεύθερων χώρων μέσα στην πόλη κατά την περίοδο των πολύ υψηλών θερμοκρασιών. «Τα δικά μας πάρκα και άλση είναι όλα ανοιχτά, από του Φιλοπάππου και τον Λυκαβηττό μέχρι τα pocket parks που έχουμε δημιουργήσει, αλλά και τα πάρκα σε όλη την πόλη. Να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στους εθελοντές που μάς βοηθούν και περιφρουρούν τους χώρους πρασίνου, στους ανθρώπους τους δικούς μας που είναι εκεί με τις υδροφόρες, τη Δημοτική Αστυνομία που εποπτεύει από το πρωί μέχρι το βράδυ με τα drones πάνω από τους χώρους πρασίνου για να προλάβει το κακό. Είναι πάρα πολύ μεγάλη η προσπάθεια του Δήμου Αθηναίων σε όλα τα μέτωπα».

Έκκληση στους κατοίκους για τη ρίψη των απορριμμάτων μετά τις 17.00

Ο δήμαρχος Αθηναίων, επισήμανε ότι ακολουθώντας και την εγκύκλιο του υθπουργείου Εργασίας, τις θερμότερες ώρες της ημέρας -από 11 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα- δεν εκτελούνται έργα στον δήμο ούτε λειτουργούν οι υπηρεσίες, παρά μόνο όσες σχετίζονται με την πολιτική προστασία, όπως τα street work και η δημοτική αστυνομία.

Ειδικά για το θέμα των απορριμμάτων, ο κ. Μπακογιάννης έκανε έκκληση στους Αθηναίους να αποφεύγουν να αφήνουν τα σκουπίδια στους κάδους από τις 11 το πρωί μέχρι τις 5 το απόγευμα, καθώς σε αυτό το διάστημα δε λειτουργούν οι υπηρεσίες καθαριότητας. «Δε χρειάζεται μέσα στη ζέστη να έχουμε και τις οσμές, αλλά και την εικόνα των γεμάτων κάδων. Θα βγουν οι υπηρεσίες μας από τις 17.00 και μετά και θα τα μαζέψουν όσο το δυνατό γρηγορότερα. Σάς παρακαλούμε πολύ διευκολύνετε εμάς, διευκολύνετε και την πόλη», κατέληξε.

Ο κ. Μπακογιάννης αναφέρθηκε και στην ειδική μέριμνα του Δήμου Αθηναίων για τα αδέσποτα ζώα της πόλης. «Έχουμε 150 σημεία με ποτίστρες για σκυλάκια και γατάκια στις γειτονιές, που φροντίζουμε να ανανεώνουμε ώστε να έχουν συνεχώς φρέσκο νερό. Βεβαίως έχουμε και τον “Σωκράτη”, το καταφύγιο μας για τα αδέσποτα, το οποίο έχει μέσα μία πισίνα για να δροσίζονται τα σκυλάκια».