«Οργώστε» τις παραλίες. Η πολιτική του μέλλοντος είναι μια πρόσμειξη της πολιτικής και του lifestyle. Ζούμε σε μια άκρατη μιντιακή εποχή, όπου το σύνθημα του κάθε πολιτικού «είμαι ένας από εσάς» είναι το απαραίτητο επικοινωνιακό εργαλείο. Είμαι δίπλα σας, είμαι μαζί σας, είμαι ο υποψήφιος της διπλανής πόρτας, κάνω ό,τι κάνετε: Είναι μερικές από τις νέες πρακτικές επικοινωνίας που ακολουθούνται από όλους τους αυτοδιοικητικούς.

«Οργώστε το καλοκαίρι», είναι η συμβουλή όλων των ανθρώπων της επικοινωνίας προς τους υποψηφίους. Επικοινωνήστε με τους ψηφοφόρους μέσα από τα social media, αλλά και διά ζώσης όπου κι αν βρίσκονται. Από τη Ραφήνα, τη Μύκονο μέχρι την Παναγία Σουμελά και το αντάμωμα των Σαρακατσάνων. Επισκεφθείτε όλες τις εκκλησίες, τα πανηγύρια, τα εξοχικά εκκλησάκια που γιορτάζουν. Χορέψτε και γλεντήστε μαζί με τους ψηφοφόρους σας.

Οι εκλογές σε λιγότερο από τρεις μήνες έρχονται. Δεν θα εκλεγείτε μόνο από το γυαλί της τηλεόρασης ή τους τοίχους των social media. Η προσωπική επαφή θα σας δώσει περισσότερους ψήφους και τη νίκη.

Κρατήστε ακόμα και το «μαντήλι» να χορέψει ο ψηφοφόρος.

Εσείς θα κάνετε διακοπές και θα χορέψετε του χρόνου ως νικητής.

Και μερικές συμβουλές επικοινωνίας για να κερδίσετε καλοκαιριάτικα ψήφους.

• Ετοιμάστε έντυπα που σχετίζονται με το καλοκαίρι, όπως για την αποφυγή εγκαυμάτων από τον ήλιο και ιδιαίτερα για την προστασία των παιδιών. Μοιράστε τα στις παραλίες.

• Δείξτε την περιβαλλοντική σας ευαισθησία, μοιράζοντας χάρτινες σακούλες για να διατηρηθούν οι παραλίες καθαρές.

• Στις πολύ ζεστές μέρες, μοιράστε μπουκαλάκια με νερό, καπελάκια, ομπρελίτσες καθώς και οδηγίες για τις πρώτες βοήθειες, σε περίπτωση πνιγμού των λουομένων.

• Χρησιμοποιήστε τις τεχνικές του e-mail marketing, στέλνοντας στη λίστα των e-mails ευχαριστήριες κάρτες για καλές διακοπές ή για καλή επιστροφή από τις διακοπές.

• Δημιουργήστε έξυπνα προσωπικά βίντεο, προβάλλοντας περιοχές του τόπου σας και προσκαλώντας επισκέπτες. Θα εκτιμηθεί από τους ψηφοφόρους σας.

Οι επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές θα διεξαχθούν κάτω από ένα νέο εκλογικό σύστημα και νέες εκλογικές συνθήκες και του πολιτικού μας προσωπικού. Και μην ξεχνάτε: Στις αυτοδιοικητικές εκλογές τον πιο σημαντικό ρόλο στα κριτήρια επιλογής από τους πολίτες παίζουν η προσωπικότητα του υποψηφίου, η ομάδα του ψηφοδελτίου, το πρόγραμμα του συνδυασμού, το αφήγημα και τα μέσα που θα χρησιμοποιηθούν για να γίνει η επικοινωνία. Αλλά, το πιο σημαντικό μέσον είστε εσείς, ο υποψήφιος και η επικοινωνία σας με το κοινό.

 

του Θανάση Παπαμιχαήλ

Επικοινωνιολόγου – Συγγραφέα Οδηγών Πολιτικής Αυτοβελτίωσης (Σ.Ο.Π.Α.)

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο