Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, σε δηλώσεις του το απόγευμα της Τετάρτης για την πορεία των πύρινων μετώπων,  απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί καθώς η μάχη με τις φωτιές δεν έχει τελειώσει και θα διαρκέσει όπως είπε όλο το καλοκαίρι.

«Ζούμε πολύ επικίνδυνες ημέρες του καλοκαιριού στη χώρα μας. Μόνο σήμερα είχαμε 61 νέες εστίες, με πιο επικίνδυνες στο Κάστρο Φθιώτιδας και το Βελεστίνο Μαγνησίας», τόνισε κι επεσήμανε ότι το τελευταίο δεκαήμερο σε όλη την χώρα κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες κλιματολογικές συνθήκες εκδηλώθηκαν 594 πυρκαγιές.

«Απευθύνω έκκληση σε όλους, οι φωτιές δεν ξεκινούν μόνες τους. Είναι το ανθρώπινο χέρι, είτε από αμέλεια, είτε από πρόθεση, που προκαλεί εμπρησμό. Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο εφησυχασμού» τόνισε μεταξύ άλλων.

Ακόμη, πρόσθεσε, ότι οι υψηλές θερμοκρασίες έχουν δημιουργήσει μέτωπα πολλών χιλιομέτρων. Ειδικά για τη Ρόδο η φωτιά ξέσπασε σε απάτητο έδαφος στον Έμπωνα και δεν είχαν την δυνατότητα άμεσης παρέμβασης οι επίγειες δυνάμεις. Από εκεί και πέρα πρώτη προτεραιότητα ήταν η προστασία περίπου 20.000 ατόμων που βρίσκονταν στο νησί και απομακρύνθηκαν με ασφάλεια ανέφερε.

Ο κ. Κικίλιας αναφερόμενος στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις αναφέρθηκε στην αντιπυρική ζώνη πλάτους 200 μέτρων που είχε δημιουργηθεί χθες στη Ρόδο για να ανακοπεί η φωτιά η οποία τελικά δεν λειτούργησε καθώς η φωτιά συνέχισε την ξεπέρασε και συνέχισε την καταστροφική της πορεία.