Με την πύρινη κόλαση να μαίνεται στη Νέα Αγχίαλο που βρίσκεται ένα βήμα από την ολοκληρωτική εκκένωση, ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός, τόνισε ότι καταβάλλονται υπεράνθρωπες προσπάθειες, τη στιγμή που ο κίνδυνος πυρκαγιάς είναι ακραίος.

Όπως δήλωσε, εκδόθηκαν πέντε μηνύματα για την εκκένωση 12 οικισμών στη Μαγνησία. «Δεν μπόρεσαν οι δυνάμεις να ανακόψουν την τεράστια δυναμική της φωτιάς. Οι πάντες συμβάλλουν στην άμεση και ασφαλή απομάκρυνση του πληθυσμού» υπογράμμισε δε για το ανεξέλεγκτο πύρινο μέτωπο στη Νέα Αγχίαλο.

Οι πυρκαγιές, όπως επισήμανε, ανήλθαν σε 83 το τελευταίο 24ωρο. Όσον αφορά στον Ασπρόπυργο, το πύρινο μέτωπο που έκαιγε απειλητικά νωρίτερα έχει περιοριστεί.

Στη Ρόδο, από την άλλη, καταβάλλονται προσπάθειες για τον έλεγχο διάσπαρτων εστιών. Στα Ανωγιατά Αρτας επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις, ενώ ο κίνδυνος πυρκαγιάς θα παραμείνει σε πολλές περιοχές της χώρας πολύ υψηλός.

Υπό έλεγχο οι αναζωπυρώσεις στη Ρόδο

Αναφορικά με την κατάσταση στην Ρόδο, ο κ. Αρτοποιός τόνισε ότι συνεχίζονται οι προσπάθειες για τον περιορισμό διάσπαρτων αναζωπυρώσεων, οι οποίες μέχρι στιγμής ελέγχονται.

Για την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε χώρο ανακύκλωσης σε επαγγελματικό χώρο στον Ασπρόπυργο Αττικής, όπως δήλωσε ο κ. Αρτοποιός, έχει περιοριστεί. Για την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε πριν από λίγο στα Ανωγειατά Αρτας και είναι σε εξέλιξη, ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής σημείωσε ότι επιχειρούν 23 πυροσβέστες με μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος, 7 οχήματα και 2 αεροσκάφη.

Ολόκληρη η ενημέρωση του Γιάννη Αρτοποιού:

«Οι συνθήκες σήμερα είναι ακραία επικίνδυνες. Εκδηλώθηκαν 83 νέες δασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο, οι περισσότερες τη φετινή αντιπυρική περίοδο. Σε όλη την επικράτεια οι πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν συνολικά 124 πυρκαγιές.

Στην ευρύτερη περιοχή του Βόλου και της Νέας Αγχιάλου, εκδηλώνονται διαρκώς επικίνδυνες αναζωπυρώσεις. Γι’ αυτό το λόγο εκδόθηκαν πέντε μηνύματα από το 112 για την εκκένωση 12 οικισμών. Συγκεκριμένα, στις 15:34 για την εκκένωση των οικισμών Καστράκι και Μικροθήβες, στις 16:00 για την εκκένωση των οικισμών Νέα Αγχίαλο, Στουπί, Βελανιδιά, Μάραθο και Κριθάρια, Σώρος, Χρυσή Ακτή Παναγιάς, και Άγιος Γεώργιος, στις 16:06 για δεύτερη φορά την εκκένωση του οικισμού Νέα Αγχίαλος και στις 17:47 για την εκκένωση των οικισμών Κόκκινα και Περίβλεπτο. Καταβλήθηκαν υπεράνθρωπες προσπάθειες για την ανάσχεση της πυρκαγιάς από τις ισχυρές παρατεταγμένες δυνάμεις, οι οποίες ωστόσο, δεν μπόρεσαν να ανακόψουν τη τεράστια δυναμική της. Αυτή τη στιγμή, όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας, Πυροσβεστικό Σώμα, Ελληνική Αστυνομία, Λιμενικό Σώμα, Ένοπλες Δυνάμεις αλλά και μέσα που έχει διαθέσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση, συμβάλλουν στην άμεση και ασφαλή απομάκρυνση του πληθυσμού. Στην πυρκαγιά επιχειρούν ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις και καταβάλουν προσπάθειες για τον περιορισμό της.

Στη Ρόδο, συνεχίζονται οι προσπάθειες για τον περιορισμό διάσπαρτων αναζωπυρώσεων οι οποίες μέχρι στιγμής ελέγχονται.

Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε χώρο ανακύκλωσης σε επαγγελματικό χώρο στον Ασπρόπυργο Αττικής έχει περιοριστεί.

Στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε πριν από λίγο στα Ανωγειατά Άρτας επιχειρούν 23 πυροσβέστες με 1 ομάδα πεζοπόρου τμήματος, 7 οχήματα και 2 αεροσκάφη.

Ο κίνδυνος πυρκαγιάς σήμερα είναι ακραίος και παραμένει πολύ υψηλός και αύριο σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας.

Επαναλαμβάνουμε και πάλι, παρακαλούμε όλους τους πολίτες, σε περίπτωση πυρκαγιάς, για τη δική τους ασφάλεια, να ακολουθούν τις οδηγίες των αρμόδιων αρχών.

Σας ευχαριστώ».