Σε ομαλή αλλαγή σκυτάλης από τα χέρια του Γιώργου Πατούλη σε εκείνα του Νίκου Χαρδαλιά προχώρησε η ΝΔ μετά την απόφαση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη να δώσει τελικά το χρίσμα για την Περιφέρεια Αττικής στον υφυπουργό Εθνικής Άμυνας.

Οι σχετικές διεργασίες ξεκίνησαν μόλις είδαν το φως της δημοσιότητας την περασμένη εβδομάδα οι σκηνές με το ζεϊμπέκικο του περιφερειάρχη Αττικής στο Ζάππειο. Ο θόρυβος που προκλήθηκε, εν μέσω πένθους για τους νεκρούς των πυρκαγιών, ήταν τέτοιος που οδήγησε σε διαδοχικά ραντεβού το Σαββατοκύριακο στο Μέγαρο Μαξίμου για την αναζήτηση εναλλακτικής υποψηφιότητας.

Η λίστα ήταν μικρή: Γιώργος Παπανικολάου και Νίκος Χαρδαλιάς. Ο πρώτος δήλωσε ότι θέλει να διεκδικήσει μία ακόμη θητεία στον Δήμο Γλυφάδας, ο δεύτερος αποδέχτηκε την ειδική αποστολή.

Σήμερα το πρωί το χρίσμα επισημοποιήθηκε, με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας. «Με απόφαση του Πρωθυπουργού και Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη, ανακοινώνεται ως υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής με τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας ο Νίκος Χαρδαλιάς», έλεγε η ανακοίνωση.

Αμέσως μετά, στο πλαίσιο της πολιτικής ενημέρωσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης εξέφρασε την προσδοκία πως ο απερχόμενος περιφερειάρχης θα σεβαστεί την απόφαση του κόμματος, όπως και έγινε.

Ο Γιώργος Πατούλης ανακοίνωσε λίγο αργότερα την απόφασή του να μην κατέλθει στις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές ως υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής και δήλωσε ότι θα στηρίξει την επιλογή του κόμματός του, τον Νίκο Χαρδαλιά.

«Παραμένω πιστός στις αρχές και στις αξίες της παράταξής μου. Δεν δημιούργησα ποτέ πρόβλημα στο κόμμα μου, δεν πρόκειται να δημιουργήσω ούτε τώρα» ανέφερε χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή του, σημειώνοντας ότι η ΝΔ για τον ίδιο δεν αποτελεί «σημαία ευκαιρίας» για προσωπική ανέλιξη.

Αποτέλεσμα αυτής της κίνησης ήταν το ένα μετά το άλλο τα στελέχη του συνδυασμού του να ανακοινώνουν τη στήριξή τους στον νέο υποψήφιο του κυβερνώντος κόμματος.

Η προοπτική διεκδίκησης της Περιφέρειας από τον κ. Χαρδαλιά δεν είναι καινούργια συζήτηση στη ΝΔ. Το θέμα είχε ανακύψει και προ ενάμιση έτους, αν και ο υφυπουργός Άμυνας έδειξε τότε να προτιμά την προοπτική της Ευρωβουλής. Ο ίδιος, όμως, ως στρατιώτης «επιστρατεύτηκε» σε μια δύσκολη μάχη για το κόμμα του με τη σφραγίδα του κ. Μητσοτάκη.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς γνωρίζει καλά τα θέματα της Πολιτικής Προστασίας, όντας και ο πρώτος που έγινε υφυπουργός με αυτό το χαρτοφυλάκιο την περίοδο της πανδημίας, ενώ έχει άρτια σχέση με το Μέγαρο Μαξίμου. Μια από τις διαβεβαιώσεις που έχει λάβει ο κ. Χαρδαλιάς, άλλωστε, είναι ότι η υποψηφιότητα του θα στηριχθεί «σκληρά» από τον γαλάζιο κομματικό μηχανισμό, τόσο σε επίπεδο προσώπων όσο και σε επίπεδο ουσίας.

H επίσημη δήλωση του Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Πατούλη

«Όλα τα χρόνια της πολιτικής και αυτοδιοικητικής μου διαδρομής, στήριζα πάντα τις σωστές κυβερνητικές επιλογές, όλων των κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας, της παράταξης που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής.

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια μάλιστα, ως Περιφερειάρχης Αττικής, συνεργάστηκα αποτελεσματικά με την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, παράγοντας θετικό έργο προς όφελος των πολιτών της Αττικής.

Παραμένω πιστός στις αρχές και τις αξίες της παράταξης μου. Η Νέα Δημοκρατία είναι στην καρδιά μου, δεν αποτελεί για μένα «σημαία ευκαιρίας» για προσωπική ανέλιξη. Δεν δημιούργησα ποτέ πρόβλημα στο κόμμα μου, δεν πρόκειται να δημιουργήσω ούτε τώρα.

Θέλω να τονίσω πως πάνω από όλα, σέβομαι τον κόσμο της παράταξής μου αλλά και όλους τους Έλληνες πολίτες, που διαχρονικά με στηρίζουν στην πολιτική μου πορεία. Στην αυτοδιοικητική και επιστημονική μου διαδρομή όλα αυτά τα χρόνια, προτεραιότητά μου ήταν πάντα να βρίσκομαι διαρκώς, δίπλα στον πολίτη. Αυτό θα εξακολουθήσω να κάνω και στο μέλλον.

Αισθάνομαι περήφανος για το έργο που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Αττική, το οποίο είναι αποτέλεσμα ενός σοβαρού σχεδιασμού και μιας εξαιρετικής ομαδικής προσπάθειας. Το έργο αυτό δεν πρέπει να μείνει στη μέση γι’ αυτό στις εκλογές του Οκτωβρίου θα στηρίξω την επιλογή του κόμματός μου, ευελπιστώντας ότι τα επόμενα χρόνια, θα είναι κι αυτά περίοδος δημιουργίας για την Αττική».

ΠΗΓΗ: protothema.gr