Αίσθηση προκαλούν οι εικόνες που κάνουν τον γύρο του διαδικτύου και αφορούν μια κατασκήνωση για παιδιά ΑμεΑ στην Μπούκα Αμφιλοχίας, με τους γονείς και τους συνοδούς των φιλοξενούμενων παιδιών να καταγγέλλουν άθλιες συνθήκες διαβίωσης.

Μάλιστα, όπως αναφέρει η ΕΡΤ με συντονισμένες κινήσεις του υπουργού Επικρατείας Σταύρου Παπασταύρου και του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Θοδωρή Λιβάνιου, τρία κλιμάκια ελέγχου θα διερευνήσουν τις καταγγελίες. Συγκεκριμένα η αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου – Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου θα διεξάγει έλεγχο νομιμότητας των ενεργειών του δήμου Αμφιλοχίας για την λειτουργία της κατασκήνωσης.

Η καταγγελία για τις άθλιες συνθήκες στην κατασκήνωση ΑμεΑ στην Αμφιλοχία – «Τα παιδιά πλένονται με λάστιχο, κοιμούνται σε σκισμένα στρώματα»

Τις φωτογραφίες με τα σκισμένα στρώματα, τους σπασμένους καναπέδες και τις βρώμικες σκηνές μεταξύ άλλων ανήρτησε χθες, Δευτέρα (31/7) στον προσωπικό της η γραμματέας του 4ΑΜΕΑ και γνωστή ηθοποιός Νένα Χρονοπούλου, μετά τις καταγγελίες των γονέων – συνοδών που βρέθηκαν στις εγκαταστάσεις για το διάστημα 16 Ιουλίου έως 25 Ιουλίου.

Η Νένα Χρονοπούλου καταγγέλλει ότι τα παιδιά ΑμεΑ φιλοξενούνται σε παράνομες σκηνές της κατασκήνωσης, εν μέσω καύσωνα, πλένονται με το κρύο νερό λάστιχου, χωρίς σαπούνι, κοιμούνται σε σκισμένα στρώματα γεμάτα ζωύφια και δεν έχουν καθόλου παιχνίδια. Μάλιστα, προσθέτει ότι τα παιδιά δεν έχουν τη συνοδεία γιατρού ή νοσηλευτή

Στην ανάρτησή της, η Νένα Χρονοπούλου αναφέρει:

«Μια κατασκήνωση για παιδιά ΑμεΑ…
Πού; Στην Μπούκα Αμφιλοχίας.
Πότε; Στις 16 Ιουλίου με διάρκεια δέκα ημερών δηλαδή μέχρι τις 25 Ιουλίου.
Αριθμός παιδιών 15, αριθμός συνοδών 13.
Υπεύθυνος διοργάνωσης κατασκήνωσης: ΠΟΣΓΑΜΕΑ
Υπεύθυνος εγκαταστάσεων κατασκήνωσης: Δήμος Αμφιλοχίας
Χρηματοδότηση : Υπουργείο Εργασίας

Μέχρι εδώ όλα φαίνονται ιδανικά μέχρι να δούμε τις φωτογραφίες από την εν’ λόγω κατασκήνωση, για να κατεβούμε από το ροζ συννεφάκι μας και να προσγειωθούμε και εμείς και τα παιδιά με αναπηρία στην οδυνηρή πραγματικότητα για ακόμα μία φορά.

Συμπεριφορά άκρως απάνθρωπη, τριτοκοσμικές συνθήκες διαβίωσης, εγκληματικές ελλείψεις και ασφαλώς ο «ρατσισμός» απέναντι στα ΑμεΑ ακόμα μία φορά έχει την τιμητική του.

Στις ίδιες εγκαταστάσεις τα «τυπικά» παιδιά το ίδιο χρονικό διάστημα φιλοξενούνται σε σπίτια, ενώ τα παιδιά ΑμεΑ σε σκηνές, ναι με 40ο υπό σκιά τα ΑμεΑ ψήνονται στις παράνομες σκηνές της κατασκήνωσης γιατί (υπάρχει ΦΕΚ που απαγορεύει τα ΑμεΑ να φιλοξενούνται σε σκηνές).
Στις ίδιες εγκαταστάσεις τα «τυπικά» παιδία, το ίδιο χρονικό διάστημα έχουν την πολυτέλεια της τουαλέτας εν’ έτη 2023 ενώ τα παιδιά ΑμεΑ πλένονται με το λάστιχο με κρύο νερό και δεν τους παρέχουν μήτε κρεμοσάπουνο.

Τα παιδιά ΑμεΑ ως παιδιά ενός κατώτερου θεού για ακόμα μία φορά, ξαπλώνουν σε σκισμένα στρώματα γεμάτα ζωύφια, πίνουν νερό από έναν ψύκτη που όταν το αποφασίζει στάζει λίγο δροσερό νεράκι και είναι πολλά μέτρα μακριά από τις σκηνές τους.
Δεν έχουν συνοδεία γιατρού ή νοσηλευτή, γιατί δε θα μιλήσουν για να το μαρτυρήσουν, και τα φουκαριάρικα ακόμα και τον πόνο τους τον καταπίνουν γιατί ποιος τους δίνει σημασία;

Πατήσαν αχινούς αλλά νοσηλευτής δεν υπήρχε τοποθετημένος υπεύθυνα από το φορέα που εμπιστεύτηκαν οι γονείς τους για να τα πάει στην κατασκήνωση, μία βοηθός νοσηλευτή μόνο υπήρχε η οποία συμπαθέστατη μεν, άπειρη δε και επίσης ενημερωτικά ο βοηθός νοσηλευτή δεν εξουσιοδοτείται να φροντίσει οποιαδήποτε ιατρική πράξη, με λίγα λόγια υπάρχει μόνο για να καλύπτουν κάποιοι τον τροφαντό πισινό τους» καταγγέλλει η Νένα Χρονοπούλου.

Η απάντηση του Δήμου Αμφιλοχίας

Ο Δήμος Αμφιλοχίας αναφέρει από την πλευρά του πως αυτοί οι «χώροι είναι ανενεργοί εδώ και χρόνια και αποκλεισμένοι για τα φιλοξενούμενα παιδιά και σε καμία περίπτωση δεν είναι αυτοί οι χώροι ή αυτό το υλικό που χρησιμοποιούνται από τους κατασκηνωτές», ενώ παραθέτει δικό του φωτογραφικό υλικό από την κατασκήνωση.

Αναλυτικά, ο Δήμος Αμφιλοχίας αναφέρει στην ανακοίνωση που εξέδωσε:

«Ο Δήμος Αμφιλοχίας, αναφορικά με πρόσφατα δημοσιεύματα που διακινήθηκαν στον ηλεκτρονικό τύπο σχετικά με τις εγκαταστάσεις της Παιδικής Εξοχής Μπούκας, από συνοδούς παιδιών με ειδικές ανάγκες που φιλοξενήθηκαν εκεί, διευκρινίζει τα εξής:

1)Η εικόνα που μεταφέρεται για τη λειτουργία της κατασκήνωσης δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, καθώς κατά τις 10 ημέρες που φιλοξενήθηκε η συγκεκριμένη ομάδα παιδιών, όπως και κατά τις προηγούμενες κατασκηνωτικές περιόδους που φιλοξενήθηκαν άλλες ομάδες παιδιών, δεν γνωστοποιήθηκαν στο Δήμο Αμφιλοχίας και το Διοικητικό Συμβούλιο της Παιδικής Εξοχής Μπούκας ανάλογα ζητήματα.

2)Στο φωτογραφικό υλικό που παρατίθεται απεικονίζονται χώροι οι οποίοι είναι ανενεργοί εδώ και χρόνια και αποκλεισμένοι για τα φιλοξενούμενα παιδιά και σε καμία περίπτωση δεν είναι αυτοί οι χώροι ή αυτό το υλικό που χρησιμοποιούνται από τους κατασκηνωτές.

3)Προτού αποδοθεί προς χρήση η κατασκήνωση, πραγματοποιήθηκαν από το προσωπικό του Δήμου όλες οι απαιτούμενες εργασίες καθαρισμού, απεντόμωσης και συντήρησης. Επιπλέον, καθ’ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας της, τόσο το προσωπικό του Δήμου όσο και το επιπλέον προσωπικό που προσλήφθηκε για τις ανάγκες της λειτουργίας της, μεριμνούσε καθημερινά ώστε η κατασκήνωση να είναι καθαρή, λειτουργική και ασφαλής, καλύπτοντας όλες τις ανάγκες των φιλοξενούμενων παιδιών».